Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ευρωπαικής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013 υλοποιεί σε συνεργασία με άλλους επτά εταίρους το έργο με τίτλο «NOBARRIER- Tourism without BARRIER» - «Τουρισμός χωρίς εμπόδια».
Στα πλαίσια των δράσεων του έργου πραγματοποιήθηκε διήμερη συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Ν.Ε.Α. σχετικά με τη μεθοδολογία έρευνας αναγκών των ΑμεΑ και τη διερεύνηση μεθόδωνς και εργαλείων για την πιστοποίηση περιοχών ως προς την προσβασιμότητα. Η συνάντηση έλαβε χώρα στις 15 και 16 Απριλίου με τη συμμετοχή Φορέων από την Ιταλία (IPRES, Πανεπιστήμιο του Μπάρι) και την Ελλάδα (Ν.Ε.Α., Α.ΕΠ.Δ.Ε. ως εκπρόσωποι της ΠΔΕ). Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2014.
Ο γενικός στόχος του έργου NOBARRIER είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστών με προβλήματα κινητικά, όρασης, ακοής κ.λπ. σε τουριστικές περιοχές και θέρετρα. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτείται η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών φορέων ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις στις τουριστικές περιοχές, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα καθώς και να προωθηθεί ένας νέος τρόπος σκέψης.
Ειδικότεροι στόχοι του έργου είναι:
- Η ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα προσβασιμότητας και των συλλόγων ΑμεΑ, σε σχέση με επιτυχημένες λύσεις που εφαρμόζονται διεθνώς και η εξασφάλιση της συνεργασίας τους και μετά το πέρας του έργου.
- Η διερεύνηση μεθόδων και εργαλείων για την πιστοποίηση διαδρομών ως προς την προσβασιμότητά τους και η ανάδειξη του χαρακτηριστικού αυτού μέσω κατάλληλης σήμανσης και πληροφοριακού υλικού.
- Η επίδειξη της οικονομικης και κοινωνικής σκοπιμότητας του εγχειρήματος της βελτίωσης της προσβασιμότητας μέσω της πιλοτικής εφαρμογης τεχνικών παρεμβάσεων σε τουριστικά θέρετρα.
Ουσιαστικά το έργο επιχειρεί να ενσωματώσει στα τουριστικά πλάνα των περιοχών παρέμβασης, λύσεις που εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα, με απώτερο στόχο την πλήρη κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο σχεδιασμός του NOBARRIER βασίζεται στους άξονες «ίσες ευκαιρίες» και «κοινωνική ένταξη».
Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν από πλευράς Ιταλίας: η Επαρχία του Μπάρι, η Επαρχία του Λέτσι, ο Δήμος του Μπάρι, ο Δήμος του Ναρντό, το Πανεπιστημιο του Μπάρι και το Ινστιτούρο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας της Απούλιας ενώ από πλευράς Ελλάδας: η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.389.992,00 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαική Ένωση - Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Πηγή: Pelop
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου