Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Παρενοχλούν το παιδί μου. Τί πρέπει να κάνω;

Η «ψηφιακή παρενόχληση» είναι ένας καινούργιος όρος στη ζωή μας, αλλά δυστυχώς είναι πραγματικότητα. Tο φαινόμενο του εκφοβισμού μέσω διαδικτύου απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους σύγχρονους ερευνητές, καθώς λαμβάνει χώρα αρκετά συχνά πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα.

Τι είναι η ψηφιακή παρενόχληση; Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς, που θεσπίζεται και πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συγκεκριμένα του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων και η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα. Στόχος του επιτιθέμενου είναι να προκαλέσει ζημιά ή να βλάψει το θύμα του.

Τι περιλαμβάνει;

-πειράγματα με στόχο τη διασκέδαση
-διάδοση άσχημων ή προσβλητικών φημών On line
-αποστολή υβριστικών και προσβλητικών μηνυμάτων
-παρενόχληση
-δυσφήμηση σε τρίτους μέσω e-mail, μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα, chat rooms…

Η ψηφιακή παρενόχληση μέσω του Διαδικτύου μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση και να εμπλέκει και άλλα άτομα, που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν το θύμα. Τα μέσα, που χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου, είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), τα γραπτά μηνύματα (text messaging), οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites), τα μέρη συζητήσεως στο Διαδίκτυο (chat rooms), τα blogs, τα web sites, ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια (Internet gaming).

Ποιες είναι οι συνέπειες;

-θυμός
-αγανάκτηση
-θλίψη
-ντροπή
-φόβος

Τι μπορώ να κάνω εάν το παιδί μου πέσει θύμα ψηφιακής παρενόχλησης;

-Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ενημερώσει τα παιδιά εκ των προτέρων ότι εάν δεχτούν απειλητικά ή προσβλητικά μηνύματα, να τα αποθηκεύσουν και όχι να τα διαγράψουν, να κρατήσουν δηλαδή όλα τα αποδειχτικά στοιχεία. Επιπλέον μπορούν οι γονείς να μάθουν στα παιδιά ότι πρέπει ακόμα και να εκτυπώσουν τα απειλητικά μηνύματα, που ενδεχομένως λάβουν και βεβαίως να τους τα δείξουν.

Περισσότερα στο mother.gr

Πηγή: CapitalHealth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου