Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Στροφή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Σημαντική αύξηση καταγράφεται φέτος στις αιτήσεις των γονέων για εγγραφές των παιδιών τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Αυτή η «στροφή» στις δημοτικές δομές αποδίδεται στη μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων, λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού οι τιμές στους παιδικούς σταθμούς των δήμων είναι πιο ελκυστικές σε σύγκριση με αυτές των ιδιωτικών δομών.

Την ίδια ώρα, μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ περί «εναρμόνισης της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής», που αναμένεται να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες οικογένειες, αφού τα παιδιά άνεργων μητέρων και εργαζόμενων με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια φοιτούν στους πιστοποιημένους σταθμούς δωρεάν.

Οι σχετικές «προσκλήσεις» του προγράμματος τόσο για τους φορείς που ενδιαφέρονται να μετάσχουν (δηλαδή δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς), αλλά και για τις μητέρες έχουν ήδη ανοίξει και οι αιτήσεις θα κατατεθούν από τις 13 Ιουλίου έως τις 23 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στις μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα (με οικογενειακό εισόδημα που δεν θα ξεπερνά τις 40.000 ευρώ) ή είναι άνεργες. Εξαιρούνται οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης

Αν και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων λήγει τυπικά αύριο, ο αριθμός αυτών που είχαν κατατεθεί μέχρι την Παρασκευή επιβεβαιώνει την αυξητική τάση που καταγράφεται φέτος για φοίτηση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. «Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι και την Παρασκευή ανήλθαν σε 1.250, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε τις 970. Είναι προφανές ότι η αύξηση αυτή οφείλεται και στη μείωση των τροφείων στην οποία προχώρησε για τη φετινή σχολική χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Οι χαμηλές τιμές αποτελούν πόλο έλξης για τους γονείς που γνωρίζουν ότι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία μπορούν να στραφούν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, που παρέχουν άριστες υπηρεσίες», τονίζει η αντιδήμαρχος Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης μετέχει στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μέσω των δέκα σταθμών του Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας, όπου φιλοξενούνται συνολικά 650 παιδιά, από τα οποία τα 400 είναι εγγεγραμμένα στο ΕΣΠΑ.

Στην Καλαμαριά

Αξιοσημείωτη είναι φέτος η αύξηση των αιτήσεων για εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Καλαμαριάς. Οι αιτήσεις ανήλθαν στις 780 και είναι αυξημένες κατά περίπου 80 σε σύγκριση με πέρυσι, αριθμός που θεωρείται μεγάλος, αφού κάθε χρόνο οι αιτήσεις κυμαίνονταν περίπου στις 700. Οι θέσεις στους οκτώ παιδικούς σταθμούς του δήμου ανέρχονται σε 580, αλλά σύμφωνα με τους αρμόδιους δεν αναμένεται να μείνουν πολλά παιδιά εκτός παιδικών, αφού τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη αιτήσεις για το ΕΣΠΑ και πολλοί γονείς που έχουν ήδη εγγράψει τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, κάνουν αίτηση και στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να προκύπτουν αργότερα κενά. Πέρυσι εξυπηρετήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ δωρεάν 270 παιδιά, ενώ φέτος ο δήμος διεκδικεί να αυξήσει τις θέσεις αυτές σε 350.

Σε Νεάπολη - Συκιές

Αυξημένες κατά 20,7% είναι φέτος οι αιτήσεις γονέων για εγγραφή των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Νεάπολης - Συκεών. Πέρυσι, οι αιτήσεις έφτασαν τις 1.450 (οι οποίες και εξυπηρετήθηκαν στο σύνολό τους), ενώ φέτος οι αιτήσεις έφτασαν τις 1.750. Οπως εξηγούν οι αρμόδιοι, προτεραιότητα θα δοθεί στους δημότες και μετά στους ετεροδημότες, πάντα με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι πέρυσι από τα 1.450 παιδιά που εξυπηρετήθηκαν, τα περίπου 1.000 φοιτούσαν δωρεάν μέσω του ΕΣΠΑ. Φέτος, ο δήμος φιλοδοξεί να αυξήσει αυτές τις «δωρεάν» θέσεις κατά περίπου 100. «Αξιοποιώντας την άρτια οργάνωση και το πλούσιο δίκτυο των υποδομών μας, διεκδικούμε περισσότερα για να προσφέρουμε περισσότερα στους συνανθρώπους μας, και ιδιαίτερα στους σκληρά δοκιμαζόμενους εργαζόμενους γονείς», τονίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Στο δήμο Παύλου Μελά

Τις 980 έφτασαν φέτος οι αιτήσεις για εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Παύλου Μελά. Πέρυσι, οι αιτήσεις ήταν 850. Ο δήμος διαθέτει πέντε βρεφονηπιακούς σταθμούς και έξι παιδικούς, που είναι όλοι πιστοποιημένοι στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα ορισμένες από τις αιτήσεις να είναι διπλές.

Στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη

Αυξητική τάση καταγράφεται και στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, όπου όμως η περίοδος εγγραφών έληξε χτες. Το σύνολο των έξι παιδικών σταθμών του δήμου είναι πιστοποιημένοι στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο πέρυσι είχε καλύψει το 60% των θέσεων.

Στη Θέρμη

Ελάχιστη αύξηση (και αυτή μόνο σε μεμονωμένους παιδικούς σταθμούς) καταγράφεται στη Θέρμη. Οι αιτήσεις φέτος ανήλθαν στις 950, όταν οι διαθέσιμες θέσεις είναι 900. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι, μια ματιά στα δικαιολογητικά που κατατίθενται δείχνει ότι φέτος αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των μητέρων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Εξολοκλήρου στο ΕΣΠΑ

Σχεδόν στο σύνολό τους οι θέσεις των εννέα παιδικών σταθμών του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου (επτά στον Εύοσμο και δύο στο Κορδελιό) καλύπτονται από το ΕΣΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι οι θέσεις που είχαν κρατηθεί για μητέρες εκτός ΕΣΠΑ ήταν πέντε για κάθε παιδικό σταθμό.

Το ίδιο συμβαίνει και στο δήμο Θερμαϊκού, όπου οι διαθέσιμες θέσεις καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από παιδιά μητέρων που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου