Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Σε λύκειο της Καβάλας το βραβείο καλύτερης εμφάνισης μαθητικής εφημερίδας

Η στιγμή που η 17χρονη μαθήτρια του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, Δανάη Αρσενία Φιλίδου ανέβηκε στο βήμα για να παραλάβει το βραβείο καλύτερης εμφάνισης εφημερίδας Λυκείου, του 19ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων των «Νέων», για την εφημερίδα που εκδίδει το σχολείο της, ήταν συγκινητική.
Με λυγμούς και τρεμάμενη φωνή η μαθήτρια εξηγούσε ότι η καθηγήτρια, «που έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να μιλήσουμε για όσα νιώθουμε», δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να παραστεί στην εκδήλωση. «Νιώθουμε ότι χανόμαστε, φοβόμαστε μήπως χαθούμε στην ίδια μας τη χώρα. Θέλουμε να έχουμε μέλλον εδώ, θέλουμε να έχουμε μέλλον στην Ελλάδα μας», συνέχισε με δάκρυα στα μάτια σκορπώντας τη συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.
Η εξομολόγηση της 17χρονης μαθήτριας για τα οικονομικά προβλήματα του σχολείου της και την αγωνία των νέων μπροστά στην κρίση δεν ήταν η μόνη στιγμή κατά τη διάρκεια της σημερινή απονομής των βραβείων του 19ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων των «Νέων» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που η συγκίνηση και το παρατεταμένο χειροκρότημα «ξεχείλιζαν» στην αίθουσα.
Το Γυμνάσιο Αστροχωρίου- Καλεντίνης Άρτας απέσπασε έπαινο για το έντυπό του «Adastra». Ωστόσο, το σχολείο δεν υπάρχει πια ως «θύμα» του Καλλικράτη. Όπως σημειώνει η μαθήτρια Γ' Γυμνασίου Δανάη Λαΐου σε κείμενό της με τίτλο «Ένα σχολείο κλείνει», το οποίο ανέγνωσε η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου: «Αυτό το σχολείο δεν έπαυε να αποτελεί τόσα χρόνια μια καλή λύση, μια διέξοδο για τις οικογένειες στα απομακρυσμένα χωριά μας. Η απόφαση να κλείσει το σχολείο μας, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τις οικογένειες, που καλούνται εμμέσως ή να μετακομίσουν στην Άρτα και να ερημώσουν τα χωριά μας, ή να μείνουν εδώ και τα παιδιά τους να ταλαιπωρούνται κάθε μέρα. Και καθώς πολλοί επιλέγουν το πρώτο, η απόφαση να κλείσει το σχολείο στερεί την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των χωριών μας. Αυτή η τακτική ενισχύει την αστικοποίηση, που είναι αντίθετη στα λεγόμενα των πολιτικών που χρόνια υπόσχονται αποκέντρωση».
Περισσότερο τυχερό ήταν το διθέσιο δημοτικό σχολείο Γλινάδου στη Νάξο, του οποίου το περιοδικό «Αμπελαιώνας» βραβεύτηκε για το καλύτερο ρεπορτάζ Δημοτικού. Πέρυσι, όπως είπε η δασκάλα Βιργινία Κουτίνα, έκανε μεγάλο αγώνα να παραμείνει ανοιχτό και τα κατάφερε. «Θέλουμε να δείξουμε ότι ακόμα και στα πολύ μικρά σχολεία γίνονται πολύ καλές δουλειές», πρόσθεσε η κ. Κουτίνα.
Παραλαμβάνοντας τον έπαινο Γυμνασίου για το περιοδικό «Μαθητική παρρησία» που εκδίδει το Γυμνάσιο Ψαχνών ο μαθητής Στέλιος Πουρνής ανακοίνωσε ότι η έκδοση του περιοδικού διακόπτεται ως ένας τρόπος διαμαρτυρίας «για την τοξική ρύπανση στην περιοχή μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά», αναφερόμενος στον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου στο νερό της περιοχής.
Στο 2ο οκταθέσιο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας οι μαθητές παρέλαβαν μεταξύ άλλων ως δώρο για την κατάκτηση του βραβείου καλύτερης επιλογής θεμάτων εφημερίδας Δημοτικού μια εγκυκλοπαίδεια, ωστόσο η βιβλιοθήκη του σχολείου είναι κλειστή και ως εκ τούτου δεν θα έχουν πού να την τοποθετήσουν.
Ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου των φυλακών Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός, που παρέλαβε το βραβείο για την καλύτερη εμφάνιση εφημερίδας Γυμνασίου για την εφημερίδα «Προσπαθώντας για το αύριο» έλεγε με τρεμάμενη φωνή ότι «όπως η μαθήτρια του 6ου Λυκείου Καβάλας ήρθε χωρίς την καθηγήτριά της, έτσι και εγώ παραλαμβάνω ένα βραβείο χωρίς να έχω μαζί τους μαθητές μου, οι οποίοι αγωνίζονται και φωνάζουν ότι υπάρχουν και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον».
Η καθηγήτρια Βάσω Πατινιωτάκη του 5ου Γυμνασίου Χανίων, που απέσπασε το βραβείο του καλύτερου ρεπορτάζ Γυμνασίου για το ρεπορτάζ «Αλληλεγγύη» στο έντυπο «Λόγια του θρανίου» εξήγησε ότι ήταν άθλος η έκδοση του περιοδικού σε μια δύσκολη χρονιά «που κάναμε μάθημα χωρίς βιβλία, με περιορισμένες φωτοτυπίες, χωρίς πολλούς καθηγητές».
Άθλος ήταν η έκδοση του περιοδικού τους «Ναυτίλος» και για τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Περάματος, καθώς βιώνουν την τεράστια ανεργία των κατοίκων στην περιοχή τους. «Παρόλα αυτά εμείς θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον», είπαν παραλαμβάνοντας έπαινο για την προσπάθειά τους.
Τον δικό τους αγώνα κατά της περιθωριοποίησης δίνουν οι μαθητές με ειδικές δεξιότητες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηρακλείου Αττικής, που παρέλαβαν έπαινο για το έντυπό τους «Πρωτοσέλιδο θάρρος».
Όλοι οι παραπάνω προβληματισμοί φαίνεται να συμπυκνώνονται, εξάλλου, στο ρεπορτάζ του μαθητή της Γ' τάξης του Λυκείου «Η Ελληνική Παιδεία» Αττικής, Λευτέρη Σοφρά, με τίτλο «Εμείς τη λέμε τη ζωή, πηγαίνουμε μπροστά, είμαστε καλή γενιά» (βραβείο καλύτερου ρεπορτάζ Λυκείου), αποσπάσματα του οποίου διάβασε ο ίδιος κατά την έναρξη της σημερινής εκδήλωσης.
«Αρνούνται κατηγορηματικά να αναλάβουν τα ηνία όχι με την έννοια της αρχηγίας, αλλά με την έννοια της αλλαγής, ακόμα και αν αυτή θα οδηγούσε σε κάποια λάθη. Περιμένουν ένα κέντρισμα, πόσο θα ήθελα να το δώσω εγώ. Ακόμα δεν ξέρω πώς, να μορφωθώ, να γίνω άνθρωπος με επιρροή, να προσπαθήσω να γίνω πολιτικός, τι; Αλλά παράλληλα φοβάμαι. Οι ενήλικες δεν είναι ανεγκέφαλοι, είναι και αυτοί αξιοσέβαστοι. […] Η ζωή δεν έχει μόνο αδιέξοδα, υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που με μαγνητίζουν, που με γαντζώνουν εδώ να μην θέλω να φύγω».
Τα βραβεία στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων από όλη την Ελλάδα παρέδωσαν διακεκριμένες προσωπικότητες. Μεταξύ αυτών ο υπουργός Επικρατείας, Παντελής Καψής, η ποιήτρια, Κική Δημουλά, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, ο ακαδημαϊκός, Παναγιώτης Τέτσης, ο τραγουδοποιός, Διονύσης Σαββόπουλος, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Θεάτρου Τέχνης», Διαγόρας Χρονόπουλος, ο ερμηνευτής, Γιώργος Νταλάρας, ο εικαστικός, Σωτήρης Σόρογκας, ο συνθέτης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο σκηνοθέτης, Τάσος Ψαράς, η ηθοποιός, Μάνια Παπαδημητρίου, ο λογοτέχνης Θανάσης Νιάρχος, ο διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα», Χρήστος Μεμής, και οι δημοσιογράφοι, Μηνάς Βιντιάδης, Μανώλης Πιμπλής, Μαρία Παπουτσάκη, Βασίλης Νικολόπουλος και Νανά Νταουντάκη.
«Η προσπάθεια αυτή δείχνει ότι τα παιδιά τελικά διάλεξαν να είναι με την Ελλάδα που αντιστέκεται, που επιμένει. Αναρωτιέμαι τι έκανε η δική μας γενιά για να κάνει τη μικρή Δανάη Αρσενία να κλαίει με αυτό τον τρόπο. Πώς τα καταφέραμε έτσι, εμείς που αγγίξαμε το όνειρο. Αποδείχτηκε ότι ήταν μια φούσκα αυτό το όνειρο που έσκασε και αυτό που έβγαλε από μέσα μαγάρισε την κοινωνία μας και το σήμερα. Ελπίζω τα παιδιά να αλλάξουν αυτό το περιβάλλον», επισήμανε ο Γιώργος Νταλάρας.
Η Κική Δημουλά παρότρυνε τους νέους να μην χαλαρώνουν τις προσπάθειές τους. «Το χάρισμα δεν βοηθιέται από βραβεία, αλλά από την επιμονή και την άσκηση», είπε.
Η Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να διαταραχτεί η πίστη των νέων στο μέλλον, γιατί οι ίδιοι είναι το μέλλον.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου