Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ευγενίδειο: Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας DNA

Στις 25 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα DNA. Πριν από 59 χρόνια, στις 25 Απριλίου του 1953, οι Watson, Crick, Wilkins και Franklin δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των διάσημων πειραμάτων τους, σχετικά με τη δομή του DNA.

Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, που από πολλούς θεωρείται η σημαντικότερη ανακάλυψη του 20ού αιώνα, αποτελεί ορόσημο για τη γενετική. Μεταξύ άλλων βοήθησε τον άνθρωπο να κατανοήσει τα μυστικά της κληρονομικότητας που διέπουν τους ζωντανούς οργανισμούς και γέννησε ελπίδες σε ολόκληρη την ανθρωπότητα σχετικά με την αντιμετώπιση των ασθενειών. Την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο, από τις 18:00 έως τις 21:00, για μια σειρά δραστηριοτήτων αφιερωμένων στην Παγκόσμια Ημέρα DNA!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

18:00 – 19:00, Εργαστήρι: DNA για αρχάριους!

(μια δραστηριότητα για παιδιά από 8 ετών και πάνω).

Μέσα από την εικονογράφηση ενός προσωπικού άλμπουμ, τα παιδιά θα μάθουν για το DNA. Θα τεθούν απλά ερωτήματα που αφορούν στη σύσταση, στη δομή και στη λειτουργία του. Τι είναι τέλος πάντων αυτό το DNA, ποια είναι η μορφή του, με τι μοιάζει, γιατί όλοι τελικά είμαστε μοναδικά διαφορετικοί; Συγκεκριμένα, στο κάθε παιδί θα δίνεται ένα άλμπουμ, το οποίο θα καλείται στην πορεία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας να εικονογραφήσει μόνο του με απλά υλικά, που θα έχει στη διάθεσή του. Θα ζωγραφίσουμε το DNΑ, θα εξοικειωθούμε με τις 4 βάσεις από τις οποίες αποτελείται, την Αδενίνη (A), τη Θυμίνη (T), την Κυτοσίνη (C) και τη Γουανίνη (G), θα φτιάξουμε τον πυρήνα ενός κυττάρου, καθώς και το DNA που θα τοποθετήσουμε μέσα σ’ αυτό! Το άλμπουμ αυτό με την προσωπική εικονογράφηση θα αποτελεί όχι απλά μια καλή ανάμνηση, αλλά και ένα εγχειρίδιο, το οποίο θα του φανεί χρήσιμο και στο μέλλον.

Σημείωση: Για τη δραστηριότητα αυτή δεν γίνεται κράτηση. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

19:00, Ομιλία της Μυρτώς Πούλου (Υποψήφια Διδάκτωρ Γενετικής Ιατρικής, Πανεπιστημίου Αθηνών)

Τίτλος Ομιλίας: «Πώς η ανακάλυψη του DNA επηρεάζει τη ζωή μας;»

Η ανακάλυψη της δομής και της λειτουργίας του DNA αποτελεί, ίσως, τη σημαντικότερη έρευνα του 20ού αιώνα, στον τομέα της βιολογίας. Η επίδρασή της στην επιστήμη και στην ιατρική είναι ανυπολόγιστη: από την ταυτοποίηση των γονιδίων που εμπλέκονται στην εμφάνιση νοσημάτων, στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων για τη θεραπεία τους. Στο πεδίο της μοντέρνας ιατρικής και γενετικής έρευνας, η ανακάλυψη του DNA διευκόλυνε τη διάγνωση γενετικών νοσημάτων, την αποκάλυψη γενετικής προδιάθεσης σε νοσήματα, επέτρεψε τη δημιουργία νέων φαρμάκων, τη χρήση της γονιδιακής θεραπείας, καθώς και τον σχεδιασμό φαρμάκων «κατά παραγγελία», βάσει του γενετικού προφίλ του ασθενούς.

Πώς κωδικοποιείται η πληροφορία στο μόριο του DNA και πώς μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά; Πώς εμπλέκεται το DNA στα γενετικά νοσήματα και πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισή τους; Αυτά και άλλα πολλά θα ακούσουν οι επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης, στην ομιλία «Πώς η ανακάλυψη του DNA επηρεάζει τη ζωή μας;».

Σημείωση: Για τη δραστηριότητα αυτή δεν γίνεται κράτηση. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Διαδρομή στη Διαδραστική Έκθεση με θέμα: «DNA»

Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο φυλλάδιο μπορείτε να ακολουθήσετε μια ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή στα διαδραστικά εκθέματα, με θέμα το DNA. Παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω μας, βλέπουμε ότι ο καθένας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά (όπως ύψος, χρώματα, μορφή). Τι είναι αυτό που καθορίζει τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου; Μα φυσικά το γενετικό του υλικό ή αλλιώς DNA, για το οποίο θα μάθετε πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής! Σ’ αυτήν θα μάθετε μεταξύ άλλων, τη σχέση που έχει το DNA μας μ’ έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και με την αγωγιμότητα των υλικών. Στη συνέχεια, θα ανακαλύψετε πόσο μεγάλο μπορεί να είναι ένα μόριο DNA και αν αυτό εξαρτάται απ’ τον κάθε οργανισμό. Παράλληλα, θα δείτε πώς ένα μεγάλο μόριο DNA συσπειρώνεται και δημιουργεί τα γνωστά μας χρωμοσώματα. Κι αν έχετε την απορία, μπορείτε να παρατηρήσετε με τα μάτια σας το DNA διαφορετικών οργανισμών. Στο τέλος της διαδρομής, θα φτάσετε στην «καρδιά» του DNA και θα μάθετε για τη διάσημη διπλή έλικα!

Διαγωνισμός στο Facebook Παράλληλα, διοργανώνεται διαγωνισμός για μαθητές Λυκείου (από 17/4 έως 23/4), στην ιστοσελίδα της Διαδραστικής Έκθεσης στο Facebook με θέμα το DNA. Οι μαθητές που θα απαντήσουν σωστά, θα κερδίσουν μία θέση σε διαδραστικό εργαστήρι απομόνωσης DNA από κύτταρα του στόματος, που θα γίνει στις 25 Απριλίου. Στο εργαστήρι αυτό θα απομονώσουν κύτταρα από το στόμα τους και θα ανακαλύψουν βασικές μεθόδους μοριακής βιολογίας και γενετικής.
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου