Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Παιδιά ενός φτωχότερου θεού

Ζοφερή είναι η πραγματικότητα για τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Περισσότεροι από 100.000 ανήλικοι στη χώρα μας εργάζονται ενώ 439.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων εν μέσω κρίσης έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, εκπαίδευσης και σίτισης των παιδιών τους, καθώς το ποσοστό της παιδικής φτώχειας αγγίζει στη χώρα μας το 23% όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη διαμορφώνεται σε ποσοστό 20,5%. Τελευταία στην κατάταξη βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό 26,8%.

Οι κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των οικογενειών και των παιδιών παρέμειναν σταθερές από το 2000 ως το 2009 και είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια στιγμή, τα παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε ένα βιαιότερο περιβάλλον. Από το 2008 ως το 2010 η εγκληματικότητα στη χώρα αυξήθηκε κατά 40%, ενώ μεγαλύτερη άνοδος αναμένεται να καταγραφεί για το 2011. Η έκθεση καταγράφει, επίσης, τα περιστατικά λιποθυμίας μαθητών λόγω υποσιτισμού σε σχολικές μονάδες που οδήγησαν στην παροχή δωρεάν μικρογευμάτων και τα χαρακτηρίζει ως σύμπτωμα των συνθηκών απόλυτης φτώχειας που βιώνουν κάποια παιδιά.

Στις συνθήκες αυτές η UNICEF διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες και το άγχος.

Το 94% των παιδιών στην Ελλάδα φοιτά σε δημόσια σχολεία, ενώ ως προς τις εκπαιδευτικές επιδόσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς αξιολόγησης, η χώρα μας και στα τρία επίπεδα (αναγνωστικός, μαθηματικός και επιστημονικός εγγραμματισμός) επιτυγχάνει αποτελέσματα κάτω της μέσης επίδοσης των υπόλοιπων χωρών του ΟΟΣΑ. Σημειώνεται επίσης ότι τα ποσοστά των ανηλίκων που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς πριν από την ηλικία των 4 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αύξηση παρουσιάζει η παραβατικότητα των παιδιών, με τις παραβιάσεις αυτοκινήτων και την παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα να συνιστούν το 84% των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν ανήλικοι.

Σήμερα 582 ανήλικοι κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα με το 80% αυτών να είναι αλλοδαποί. Για τα παιδιά των μεταναστών, άλλωστε, όπως προκύπτει από την έκθεση, οι δείκτες διαβίωσης είναι πολύ χειρότεροι. Περίπου 200.000 παιδιά στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, ενώ από 1.000 έως 6.000 παιδιά τον χρόνο είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Ελλείψεις σε τρόφιμα και θέρμανση

Το υψηλότερο ποσοστό των φτωχών εργαζομένων στην Ευρωζώνη και δεύτερο στην ΕΕ έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, γεγονός που υποδηλώνει ότι το εισόδημα από την εργασία δεν εξασφαλίζει την έξοδο από τη φτώχεια. Το 2010 το 28,7% των νοικοκυριών με παιδιά βρισκόταν σε φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ για τις κατηγορίες παιδιών ηλικίας 12-17 ετών το ποσοστό εκτινασσόταν στο 34,7%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 2 στα 10 φτωχά νοικοκυριά με παιδιά αδυνατούν να τα διαθρέψουν με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, το 37,1% δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση και το 27,8% ζει σε σπίτι με υγρασία στους τοίχους ή σάπια κουφώματα. Το 81,5% των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά έχουν αδυναμία πληρωμής μίας εβδομάδας διακοπών.

Στο πλαίσιο αυτό η UNICEF προτείνει σειρά μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης. Μεταξύ άλλων ζητεί τη δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, την καθιέρωση του θεσμού της «Κοινωνική Κατοικίας» για νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, την ενίσχυση του τομέα της Παιδείας, τη θέσπιση ελαστικού ωραρίου εργασίας στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, αυστηρό έλεγχο της παιδικής εργασίας και τη διαμόρφωση ειδικού κωδικού στον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των κρατικών πολιτικών που αφορούν το παιδί. Αύριο η οργάνωση διοργανώνει ραδιομαραθώνιο για τον εμβολιασμό των παιδιών και καλεί το κοινό να την ενισχύσει στο έργο της.
100.000 ανήλικοι εργάζονται στην Ελλάδα

Το 21,6% των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά αδυνατούν να διαθρέψουν τα παιδιά τους με κρέας, κοτόπουλο και ψάρι

13,2%, το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατέχει η Ελλάδα

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου