Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Σκύλος και παιδί.

Μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα σκύλο ενώ υπάρχουν στην οικογένεια 1 ή και περισσότερα παιδιά? Σε λίγο καιρό περιμένουμε το πρώτο μας παιδάκι, τι γίνετε τώρα με τον σκύλο που έχει μάθει να κοιμάται στους καναπέδες και στα κρεβάτια? Ο σκύλος μας ‘’ζηλεύει’’ πολύ και όταν αγκαλιάζουμε το μωρό, δεν μπορούμε να ησυχάσουμε απο τα γαυγίσματα.
Μπορώ να εμπιστευθώ το σκύλο μου που μένει στον κήπο μας όταν παίζουν έξω τα παιδιά μου?

Αυτά και μια σειρά απο άλλα ζητήματα απασχολούν πολλούς γονείς που σκέφτονται ή ήδη έχουν αναλάβει να υιοθετήσουν ένα σκύλο. Η ελλιπής ενημέρωση, οι λάθος χειρισμοί και κυρίως οι βιαστικές αποφάσεις δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα με αποτελέσματα ενίοτε δυσάρεστα.

Ας δούμε λοιπόν τους πιο σημαντικούς ‘’κανόνες’’ που πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να δημιουργηθούν προβλήματα.

1) Πρώτα απ’όλα οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν οτι το σκυλί δεν είναι παιχνίδι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σκεφτούν οτι αντί για παράδειγμα να πάρουμε δώρο στο παιδί μας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι , ας του πάρουμε δώρο ένα κουτάβι….

2 )Θα πρέπει να σκεφτούν τι σκύλο θα πάρουν. Καλώς ή κακώς υπάρχουν φυλές που ‘’φημίζονται’’ για την καλή τους σχέση με τα παιδιά και υπάρχουν και φυλές που χρειάζεται αρκετή δουλειά έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστα προβλήματα. Καλό είναι λοιπόν να συμβουλευτούμε κάποιον εκπαιδευτή για τις φυλές που είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με τα παιδιά.

3) Θα πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί οτι το νέο μέλος της οικογένειας έχει ψυχή, δεν είναι παιχνίδι και πρέπει να το σεβόμαστε όλοι έτσι ώστε να μας σεβαστεί και αυτό αργότερα. Δεν τραβάμε ουρές, δεν πειράζουμε αυτιά, δεν το ξυπνάμε όταν κοιμάται, δεν παίζουμε παιχνίδια διεκδίκησης, δεν το καβαλικεύουμε (δεν είναι άλογο), δεν το ΧΤΥΠΑΜΕ. Είναι ευθύνη των γονέων να εξηγήσουν τα παραπάνω καθώς δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις απο ένα παιδί να γνωρίζει κάτι απ´ολα αυτά.

4) Από την πρώτη κ’ όλας ημέρα το κουτάβι θα πρέπει να μάθει τον χώρο που θα κοιμάται και θα περιορίζεται. Θα βοηθήσει πολύ ένα box ή ένα πάρκο στο οποίο θα ξέρει ο σκύλος ότι θα αποτελεί τον δικό του χώρο. Δεν πρέπει να παίρνουμε τον σκύλο στο κρεβάτι μας και μετά να έχουμε την απαίτηση να μην ανεβαίνει…
Θα πρότεινα ένα πρόγραμμα προεκπαίδευσης κουταβιών έτσι ώστε να γίνουν πιο σωστά και πιο γρήγορα τα βήματα που απαιτούνται για ομαλή συμβίωση.

5) Δεν δίνουμε φαγητό από το χέρι μας και φυσικά το ίδιο απαιτούμε και από το παιδί μας. Ο σκύλος μας πρέπει να μάθει ότι τρώει μόνο στο μπολάκι του και όχι τα γαριδάκια ή το τόστ που έχει στο χέρι του το παιδί μας.

6) Έχουμε πάντα επίβλεψη. Δεν αφήνουμε ποτέ (και τον πιο εκπαιδευμένο σκύλο) το παιδί μας με το σκύλο μόνους (μιλάμε για παιδιά κάτω από 15 χρονών) καθώς υπάρχει πάντα το απρόβλεπτο. Τα σκυλιά δεν είναι άνθρωποι ούτε ρομπότ ώστε να προγραμματίζονται.

7) Διακόπτουμε άμεσα το παιχνίδι όταν αρχίζει να ξεφεύγει ο έλεγχος. Ωραίο το κυνηγητό αλλά μέχρι το βαθμό που όλα πάνε καλά. Μόλις δούμε να ξεφεύγουν τα πράγματα επεμβαίνουμε. Καλό θα είναι επίσης , όλα τα παιχνίδια να γίνονται εκτός σπιτιού (μπαλκόνι, κήπος ή στην βόλτα) και να αποφεύγονται εντός του σπιτιού , έτσι ώστε να συνδεθεί το σπίτι μας με την ηρεμία και την ανάπαυση και όχι με το ‘’γήπεδο’’ που τρέχουμε πάνω κάτω…

8) Δεν αφήνουμε σε μόνιμη βάση παιχνίδια στον χώρο του κουταβιού. Τα παιχνίδια είναι δικά μας και του τα παραχωρούμε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

9) Δίνουμε μέρος των ευθυνών που έχουμε απέναντι στο ζώο, να τις αναλάβει το παιδί μας. Να του βάλει νερό, να του βάλει φαγητό, να το χτενίσει κτλ Πάντα φυσικά με την δική μας επίβλεψη

10) Περιορίζουμε το σκυλάκι μας όταν περιμένουμε τους φίλους των παιδιών μας, στα γενέθλια πάρτι κτλ Είπαμε εξ’ αρχής ότι το σκυλί δεν είναι παιχνίδι!

Ακολουθώντας τα παραπάνω βάζουμε τα θεμέλια έτσι ώστε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές στο μέλλον. Πολλά σκυλάκια εγκαταλείπονται με την έλευση ενός παιδιού, άλλα σκυλάκια εκδηλώνουν επιθετικότητα προς τα παιδιά και δυστυχώς υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά σκύλων οι οποίοι επιτέθηκαν και τραυμάτισαν παιδιά. Είμαι της άποψης ότι δεν ευθύνονται τα σκυλιά αλλά οι λάθος ανατροφή και οι κακοί χειρισμοί των ιδιοκτητών και γονέων.

Αναστασιάδης Θωμάς Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων K9 Doorways Dog Trainers School www.brosdogs.gr Κίν. 6979.223.803 
 
Πηγή: pierialife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου