Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Χημικός κίνδυνος για το ανοσοποιητικό των παιδιών

Παιδιά που εκτίθενται σε χημικά τα οποία περιέχονται σε συσκευασίες τροφίμων και υφάσματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικοί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστόνη ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα υπερφθοριωμένων υδρογονανθράκων (PFCs) στο αίμα τους έχουν και περισσότερες πιθανότητες να μην αποκρίνονται επαρκώς στα εμβόλια.

Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού

«Όταν η συγκέντρωση των PFCs στο αίμα αυξάνεται, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται και έχει μικρότερη ικανότητα διατήρησης ενός αποτελεσματικού μηχανισμού άμυνας ενάντια στα παθογόνα» εξήγησε ο δρ Φίλιπ Γκράντζιν που ηγήθηκε της μελέτης η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας. Αν και ο ειδικός τόνισε πως τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα PFCs αποτελούν όντως αιτία πρόκλησης βλάβης στο ανοσοποιητικό σύστημα, προσέθεσε ότι μαρτυρούν πως υπάρχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Τα PFCs χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία στις συσκευασίες τροφίμων καθώς και στην επεξεργασία των υφασμάτων. Με δεδομένο ότι δεν διασπώνται εύκολα εντοπίζονται στον οργανισμό τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων. Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος πειράματα δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα χημικά είναι τοξικά στα ζώα προκαλώντας αναπαραγωγικά προβλήματα καθώς και προβλήματα ανάπτυξης. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί ότι αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η πρώτη σύνδεση

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη η οποία συνδέει τα PFCs με ανοσολογικά προβλήματα στα παιδιά. Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα περίπου 600 παιδιών από τα Νησιά Φαρόε που βρίσκονται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Οι μικροί εθελοντές παρακολουθήθηκαν πριν καν έλθουν στον κόσμο (μέσω των εγκύων μητέρων τους) ως και την ηλικία των επτά ετών. Οι ερευνητές συνέδεσαν τα επίπεδα PFCs στο αίμα τόσο των μητέρων όσο και των ίδιων των παιδιών με την απόκριση των μικρών στο εμβόλιο της διφθερίτιδας-τετάνου.

Όπως προέκυψε ο διπλασιασμός των επιπέδων ενός κοινού PFC που ονομάζεται PFOS (σουλφονικό υπερφθοροοκτάνιο) στο αίμα της εγκύου αντιστοιχούσε σε μείωση της τάξεως του 39% στη συγκέντρωση αντισωμάτων ενάντια στη διφθερίτιδα στον οργανισμό του παιδιού της όταν αυτό ήταν στην ηλικία των πέντε ετών.

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα όταν μετρήθηκαν οι συγκεντρώσεις αντισωμάτων τόσο ενάντια στον τέτανο όσο και στη διφθερίτιδα στα ίδια τα παιδιά και συγκρίθηκαν με τα επίπεδα PFCs στο αίμα τους. Για παράδειγμα, στην ηλικία των επτά ετών, ο διπλασιασμός των επιπέδων PFCs στο αίμα ενός παιδιού αντιστοιχούσε σε μείωση κατά 50% στη συγκέντρωση αντισωμάτων στον οργανισμό του.

Απροστάτευτα από λοιμώξεις

Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλά παιδιά είχαν λιγότερα αντισώματα από αυτά που θεωρούνται απαραίτητα για την προστασία ενάντια στις λοιμώξεις. «Ηδη από την ηλικία των επτά ετών – αυτό σημαίνει δύο χρόνια μετά τον τελευταίο εμβολιασμό – ποσοστό της τάξεως του 10% των παιδιών είχε αντισώματα κάτω από το επίπεδο που θεωρείται απαραίτητο για προστασία του οργανισμού, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτά τα παιδιά να προστατευθούν από λοιμώξεις μακροπρόθεσμα» ανέφερε ο δρ Γκράντζιν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Υπογραμμίζεται ότι η αρμόδια αμερικανικήΥπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος μελετά αυτή τη στιγμή το θέμα των PFCs – είναι πιθανό μέσα στο επόμενο διάστημα να τεθούν όρια στις συγκεντρώσεις τους - και ο δρ Γκράντζιν τονίζει ότι τα νέα ευρήματα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις αρχές.

Ο ειδικός προσθέτει ότι οι γονείς θα ήταν καλό να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά τους ποπκόρν που έχουν ετοιμαστεί σε φούρνο μικροκυμάτων καθώς και να μην έχουν στο σπίτι τους, έπιπλα, ρούχα και χαλιά που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για να μην λεκιάζουν. Με αυτόν τον τρόπο, όπως λέει, μειώνεται η έκθεση της οικογένειας στα χημικά που φαίνεται να αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. 
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου