Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Περιοδική Έκθεση “100 χρόνια μιας «ζωντανής» συλλογής”

Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας (Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι)
Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-14.00 έως τον Δεκέμβριο του 2012

Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας δε θα μπορούσε παρά να μπει στο πνεύμα του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων φιλοξενώντας την Έκθεση με τίτλο 100 χρόνια μιας «ζωντανής» συλλογής, μια συναρμογή από μικρές εκθεσιακές ενότητες που παγιδεύουν στιγμές, αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν) και όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους.

Μοναδικά κομμάτια βγαίνουν από τις αποθήκες του Μουσείου, με σκοπό το ευρύτερο κοινό να γνωρίσει καλύτερα τον δραστήριο φορέα και τις συλλογές του. Η συλλεκτική δραστηριότητα του Λυκείου ξεκινά το 1911, όταν η ιδρύτρια του ΛτΕ Καλλιρρόη Παρρέν κατορθώνει να συγκεντρώσει επί δανεισμώ φορεσιές από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να τις παρουσιάσει στις μεγάλες γιορτές του Παναθηναϊκού Σταδίου. Οι προθήκες καταγράφουν την πορεία της ενδυματολογικής συλλογής του Μουσείου ως απότοκης της ιστορικής διαδρομής του ΛτΕ από το 1911 έως σήμερα και «μιλούν» για την Ιματιοθήκη και τους παράλληλους βίους που ανέπτυξε και αναπτύσσει με τα Τμήματα Εργαστηρίου και Χορού.

Εισέρχεστε στον προθάλαμο του Μουσείου. Σας υποδεχόμαστε στο «κατασκευασμένο» και «μορφικά μεταλλαγμένο» οικείο εσωτερικό μιας Ιματιοθήκης. Σε πρώτο πλάνο: αντίγραφα ενδυμασιών που μπορείτε να θαυμάσετε, να αγγίξετε -και γιατί όχι;- να φορέσετε.

Πιο κει…ακούγεται το στρίγκλισμα των σκουριασμένων γραναζιών που γυρίζουν. Πίσω στο 1911. Η περιήγηση στον κύριο εκθεσιακό χώρο αρχίζει με μια αναδρομικού χαρακτήρα παρουσίαση της συγκρότησης της ενδυματολογικής συλλογής του ΛτΕ. Στα γρανάζια του χρόνου μπερδεύονται δειγματοληπτικά τοπικές ενδυμασίες και αντίγραφα μινωικών, αρχαϊκών και βυζαντινών ενδυμάτων που «έντυσαν» τις λυκειακές εμφανίσεις τα πρώτα χρόνια.

Πιο κάτω … «των συνειρμών το παίγνιο». Σε ένα κουκλόσπιτο «χτισμένο» από χάρτινα tubes σαν αυτά που τυλίγουν τα υφάσματα «κατοικούν» πορσελάνινες κούκλες ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες. Είναι μερικές από τις κούκλες που δώρισε η βασίλισσα Όλγα στο ΛτΕ το 1914, οι οποίες αποτέλεσαν πρότυπο για τις πρώτες αναπαραγωγές τοπικών ενδυμασιών που έγιναν στο Λύκειο.

Παραπέρα… Οι δύο όψεις της «διατήρησης» στο ΛτΕ. Αυθεντικά ενδύματα σε συνθήκες φύλαξης «στέκουν» σε αντίστιξη με πιστά αντίγραφα ενδυμασιών που κατασκευάζονται στο Εργαστήριο του Λυκείου.

Σε παρακείμενη γωνιά…ενδύματα «φορτωμένα» με χειροκροτήματα που «έντυσαν» χορευτικές παραστάσεις, «πρωταγωνίστησαν» σε εθνικές επετείους, «ταξίδεψαν» σε πολλά μέρη και αποτέλεσαν τους «πρεσβευτές» της εθνικής μας παράδοσης, την οποία το ΛτΕ από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής του αγωνίστηκε να διασώσει και να διαδώσει.

Την Έκθεση πλαισιώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες.

Δελτίο τύπου: http://saet10.files.wordpress.com/2011/12/deltio-typou.doc

Αφίσα έκθεσης: http://saet10.files.wordpress.com/2011/12/exhibition-flyer.pdf

ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
Δημοκρίτου 14 Αθήνα 10673
Τηλ. 210.3611042, 210.3628978, fax 210.3607355
http://www.lykeionellinidon.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ
Δημοκρίτου 7 Αθήνα 10671
Τηλ. 210.3629513, fax 210.3616690
e-mail: museum@lykeionellinidon.gr
 
Πηγή: saet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου