Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Συμβουλές για ασφαλές διαδικτυακό παιχνίδι, χωρίς πλάκα

Ψεύτικα σάιτ παιχνιδιών, δήθεν παιχνίδια στο Facebook, μολυσμένα σπασμένα και δούρειοι ίπποι σε ομαδικά διαδικτυακά παιχνίδια. Αυτές είναι οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι λάτρεις του online gaming, μια πρόκληση που ευχαρίστως αναλαμβάνει η ESET. Η εταιρεία από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και οι ερευνητές της στην Κρακοβία της Πολωνίας παραχωρούν πέντε χρήσιμες συμβουλές και εμείς προσπαθούμε να γελάσουμε για να μην κλάψουμε από τον κίνδυνο απώλειας του τελευταίου παιχνιδο-ευρώ που εναποθέσαμε στο διαδικτυακό παγκάρι.

Φυσικά, ο λόγος που οι κυβερνο-εγκληματίες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο online gaming είναι ότι οι παίκτες πληρώνουν για να παίξουν (εγγραφή επί πληρωμή).

Το πρώτο λοιπόν που κάνουν είναι να στήνουν πλαστούς δικτυακούς τόπους, με URL που εύκολα ξεγελούν τον επισκέπτη. Η ESET, αναφέρεται ακόμα και σε «πανομοιότυπα» URL (περίεργο, τότε θα μιλάγαμε για διαδικτυακή κατάληψη). Εκεί, ο ανυποψίαστος gamer μπορεί, όχι μόνο να μολυνθεί με ποικίλης μορφής malware, αλλά και να πέσει σε μία παγίδα που υποκλέπτει τα προσωπικά του στοιχεία, κάτι που μπορεί να αποβεί πραγματικός οικονομικός πονοκέφαλος.
Η ESET μιλάει για πολλούς ψεύτικους και κακόβουλους λογαριασμούς στο Facebook, που εμφανίζονται ως νόμιμοι δημιουργοί παιχνιδιών.

Βασικός κανόνας επιβίωσης στο Facebook, όπως και στην πραγματική ζωή, είναι να εμπιστεύεσαι μόνο τους πραγματικούς σου φίλους, λέει χαρακτηριστικά η εταιρεία antivirus.

Αυτό που αποτελεί Νο1 επιχείρημα κατά της πειρατείας, το ακούμε ξανά από την ESET: «Μπορείς να μολυνθείς χρησιμοποιώντας σπασμένα ή ψεύτικα παιχνίδια» (όχι εσύ, ο υπολογιστής σου, συμπληρώνω εγώ).
«Καιροφυλακτούν με αφορμή το πάθος σου για παιχνίδι και διανέμονται μέσω online downloading. Να είσαι περισσότερο προσεχτικός με την επισύναψη αρχείων στο e-mail σου, και φυσικά με τα αφαιρούμενα μέσα όπως τα USB drives. Τα σπασμένα ή ψεύτικα παιχνίδια κρύβουν κίνδυνους μόλυνσης.»

Εντάξει;
Αυτήν την στιγμή, ένα από τα πιο διαδεδομένα malware είναι το Win32/PSW.OnLineGames. Ο εν λόγω ιός είναι ένας τύπος trojan που χρησιμοποιείται σε επιθέσεις phishing ειδικά στους gamers: «αυτό το είδος malware εισχωρεί με keylogging και (μερικές φορές) με rootkit, περισυλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με online παιχνίδια και διαπιστεύσεις χρηστών. Η αποσπώμενη πληροφορία στέλνεται στον υπολογιστή ενός απομακρυσμένου εισβολέα. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό οι συμμετέχοντες στα MMORPGs (Massively Multi-player Online Role Playing Games), όπως το Lineage και το World of Warcraft, και τα “metaverses” όπως το Second Life, οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις ποικιλίες απειλών εναντίον τους.»

Κατάλαβε κανείς τίποτα; Σε απλά ελληνικά, ενημερώστε το antivirus. H ESET μας δίνει πέντε σύντομες αλλά περιεκτικές συμβουλές, που τις γνωρίζουμε ήδη, καλό είναι όμως να τις ξαναθυμηθούμε:

Χρησιμοποίησε ενημερωμένο antivirus και λύση ασφάλειας με antispyware και firewall. Εδώ, η ESET μιλάει φυσικά για τους καρπούς των δικών της προσπαθειών και δη, το Smart Security 5 και το ESET NOD32 Antivirus. Τα δύο αυτά προγράμματα λειτουργούν και στο λεγόμενο Gamer Mode, που σημαίνει ότι δεν πετάγονται παράθυρα από το λογισμικό προστασίας εν μέσω παιχνιδιού και δεν ξοδεύονται αφειδώς οι πόροι του συστήματος όταν τους χρειάζεσαι για να παίξεις.

Πάντα, κάνε χρήση διαφορετικών κωδικών για διαφορετικούς λογαριασμούς, και να μην είναι απλοί. Θυμηθείτε την πρόταση του tech.in.gr για να φτιάχνετε εύκολα κωδικούς (τη φωτογραφία πάντως την λατρέψατε σε αυτό το άρθρο). Μια που μου ήρθε τώρα, είναι αυτή με τις σχετικές προτάσεις και το πρώτο γράμμα από κάθε λέξη: π.χ. GNDE1€ST (Gια Nα Dω, Εχω 1€ Στην Τράπεζα;)

Πληκτρολόγησε το URL του online παιχνιδιού ή χρησιμοποίησε σελιδοδείκτες στον browser – έτσι αποφεύγεται λανθασμένο «κλικάρισμα» σε μολυσμένο σύνδεσμο στη μηχανή αναζήτησης. Όχι, ο όρος «κλικάρισμα» δεν μας αρέσει. Copy-paste από την ανακοίνωση της ESET είναι. Εμείς θα λέγαμε, «μην κάνετε κλικ, γράψτε τη διεύθυνση ή ανατρέξτε στα μπούκμαρκ σας».

Προστάτευε με κωδικούς τα προσωπικά σου δεδομένα στον υπολογιστή ή το cloud εάν δεν είναι απευθείας αναγκαίο για την gaming εμπειρία σου. Αυτό δεν το κατάλαβα. Πάλι κωδικούς; Εσείς τι κάνετε στην Κρακοβία;

Μη χρησιμοποιείς ποτέ σπασμένο λογισμικό, μπορεί να είναι κακόβουλο. Τα 'παμε, δεν τα 'παμε;

Πάντως, αυτό που ήθελε να μας πει η ESET είναι ότι χαίρει της εκτίμησης πολλών online gamer και ως απόδειξη αναφέρει ότι:

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Steam Hardware & Software Survey, η ESET αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή antivirus επί πληρωμή. Το Steam by Valve είναι μια κορυφαία πλατφόρμα για παιχνίδια PC & Mac με πάνω από 30 εκατομμύρια λογαριασμούς. Συνολικά, η ESET κατατάχθηκε ως η δεύτερη πιο δημοφιλής λύση ασφαλείας με μερίδιο 8,81% και η πιο πολυχρησιμοποιημένη από όλα τα επί πληρωμή προϊόντα ασφαλείας.

Μπράβο! Ενδιαφέρον έχει η πιο δημοφιλής λύση έχει μονοψήφιο μερίδιο. Μάλλον, υπάρχουν πολλά antivirus που μοιράζονται την πίτα.

Ανθή Παναγιωτάκη
 
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου