Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΟΜΚΕ σχετικά με την επιστολή της κας Τ. Μπούσουλα.
Εξετάσεις επάρκειας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Όλη η αλήθεια
Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ), μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας σε ζητήματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τα Κωφά-Βαρήκοα άτομα, αποτελεί δευτεροβάθμια κοινωνικοσυνδικαλιστική οργάνωση, η οποία εκπροσωπεί το σύνολο των Κωφών-Βαρήκοων της χώρας μέσω των 21 πρωτοβάθμιων Σωματείων-μελών της, κατανεμημένων γεωγραφικά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο ρόλος της ΟΜΚΕ δεν είναι απλώς και μόνο συνδικαλιστικός, καθώς πρωταρχικός της στόχος είναι να προασπίζει πάντα τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που είναι Κωφοί-Βαρήκοοι και να αγωνίζεται για την προώθηση πολιτικών οι οποίες συμβάλλουν στην πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας φιλοσοφίας, η ΟΜΚΕ επιτελεί έναν ρόλο ευρύτερο, καθώς λειτουργεί ως δομή εκπροσώπησης, πληροφόρησης, προσανατολισμού, επαγγελματικής και κοινωνικής υποστήριξης προς κάθε Κωφό-Βαρήκοο πολίτη.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΚΕ συγκροτείται από Κωφούς-Βαρήκοους, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι (στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα) και οι οποίοι παρέχουν εθελοντικά και με αυταπάρνηση πολύπλευρες υπηρεσίες στην Ομοσπονδία. Είναι αυτονόητο ότι τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας (Όργανα Διοίκησης της ΟΜΚΕ) εκλέγονται από τα μέλη των Σωματείων Κωφών-Βαρήκοων της χώρας.
Το 2000 κατόπιν πολύχρονων αγώνων της Ομοσπονδίας αναγνωρίστηκε με τον νόμο 2817/00 η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) ως η επίσημη γλώσσα των Κωφών-Βαρήκοων μαθητών, ένα ορόσημο με τεράστια σημασία για την Κοινότητα, γι’ αυτό και η ΟΜΚΕ έκτοτε ασχολείται αέναα προς την κατεύθυνση της διόρθωσης και της συμπλήρωσης των κενών και των ελλείψεων που η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων στην πράξη ανέδειξε. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί μια αξιοσημείωτη διάδοση της ΕΝΓ στην κοινότητα των ακουόντων και κατ’ επέκταση ένα κατακόρυφο ενδιαφέρον εκμάθησής της, γεγονός που αναμφισβήτητα μας ικανοποιεί, ωστόσο εγκυμονεί παράλληλα πολλούς κινδύνους, τους οποίους έχουμε επανειλημμένως εκφράσει εναγωνίως στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Διότι τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν ανεξέλεγκτα κέντρα εκμάθησης ΕΝΓ, οι πολυπόθητες βεβαιώσεις παρακολούθησης διαφόρων ετών μαθημάτων ΕΝΓ –πολυπόθητες δεδομένου ότι οι βεβαιώσεις αυτές μέχρι πρότινος αναγνωρίζονταν από το Υπουργείο Παιδείας ως τυπικό προσόν για την πρόσληψη εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Κωφών-Βαρήκοων– είχαν καταντήσει αντικείμενο αγοραπωλησίας, ενώ κατά καιρούς η ΟΜΚΕ έχει γίνει αποδέκτρια πλείστων όσων καταγγελιών που καταμαρτυρούν άκρως ανησυχητικά φαινόμενα αυθαιρεσίας και αισχροκέρδειας.
Η ΟΜΚΕ, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να τιθασεύσει αυτή την ασύστολη κερδοσκοπία, θεωρεί τεράστιας σημασίας απόφαση προς την κατεύθυνση της προστασίας του κύρους της ΕΝΓ την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο την επάρκεια γνώσης ΕΝΓ που χορηγεί η Ομοσπονδία μας όσον αφορά την πρόσληψη εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Εξάλλου, ανάλογη απόφαση ελήφθη και για την πιστοποίηση της Γραφής Braille, την ευθύνη της οποίας έχει αναλάβει η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ΟΜΚΕ δεν επιδιώκει τη διά βίου διενέργεια των εξετάσεων επάρκειας ΕΝΓ, γι’ αυτό μόνιμο και διαχρονικό αίτημά της προς το Υπουργείο Παιδείας είναι η θέσπιση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας ΕΝΓ, καθώς και η ίδρυση τμήματος ή τομέα γλωσσολογίας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, σε επίπεδο ΑΕΙ, για την εκπαίδευση δασκάλων ΕΝΓ, διερμηνέων ΕΝΓ και των σπουδαστών που ενδιαφέρονται να μάθουν την εν λόγω γλώσσα. Ελλείψει ωστόσο ενός θεσμοθετημένου επίσημου φορέα πιστοποίησης γνώσης της ΕΝΓ, η ΟΜΚΕ, ως ο αντιπροσωπευτικότερος πανελλαδικά –όπως προαναφέρθηκε– φορέας των Κωφών-Βαρήκοων, διενεργεί εξετάσεις επάρκειας ΕΝΓ σε συνεργασία με το Σύλλογο Δασκάλων ΕΝΓ και το Σωματείο Διερμηνέων ΕΝΓ. Επιπλέον, σχεδόν όλοι οι αξιολογητές των υποψηφίων κατά τις εξετάσεις επάρκειας διαθέτουν βεβαίωση εξειδίκευσης στη διδασκαλία ΕΝΓ από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Μονάδα Αγωγής Κωφών) του Πανεπιστημίου Πατρών.
Όλα τα παραπάνω ορίζονται στο Καταστατικό της ΟΜΚΕ και στις αποφάσεις των Οργάνων της, με την επισήμανση ότι η διενέργεια των εξετάσεων επάρκειας θα βρίσκεται στη δικαιοδοσία της μέχρις ότου την αναλάβει επίσημος κρατικός φορέας ή πανεπιστημιακό ίδρυμα, πράγμα το οποίο είναι και επισήμως γνωστοποιημένο στα 21 κέντρα ΕΝΓ με τα οποία η ΟΜΚΕ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας.
Η αδιάβλητη διενέργεια των εξετάσεων επάρκειας από την ΟΜΚΕ αποτελεί ανάχωμα στην παρατηρούμενη εμπορευματοποίηση της διδασκαλίας και εκμάθησης της ΕΝΓ, η οποία οδηγεί τελικά στην υπονόμευση του κύρους της. Τηρουμένων των αναλογιών, δεν απαιτείται ιδιαίτερη λογική για να αντιληφθεί κανείς τι θα συνέβαινε, αν φροντιστήρια ξένων γλωσσών μοίραζαν αφειδώς αντίστοιχα διπλώματα, παραδείγματος χάριν Lower ή Proficiency, στους σπουδαστές τους ή αν απλές βεβαιώσεις παρακολούθησης φροντιστηριακών κύκλων αναγνωρίζονταν ως πιστοποιητικά γνώσης της κάθε ξένης γλώσσας.
Κατόπιν των ανωτέρω, εύλογα οδηγούμαστε στις παρακάτω επισημάνσεις:
• Η κα Μπούσουλα έχει συμμετάσχει ως αξιολογήτρια στις εξετάσεις επάρκειας ΕΝΓ της ΟΜΚΕ
• αυτές τις εξετάσεις που τώρα, με τρόπο οξύτατα απαξιωτικό για τα εκλεγμένα με δημοκρατικό τρόπο όργανα διοίκησης της ΟΜΚΕ, καταγγέλλει.
• Τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις επάρκειας ΕΝΓ που αναφέρει θα έπρεπε μάλλον να προβληματίσουν τα ίδια τα κέντρα ΕΝΓ για την ποιότητα της παρεχόμενης σε αυτά εκπαίδευσης. Εκτός κι αν θεωρεί ότι θα έπρεπε η βεβαίωση επάρκειας ΕΝΓ να διανέμεται αδιακρίτως στους υποψηφίους, ανεξαρτήτως του προσλαμβανόμενου επιπέδου γνώσης στην ΕΝΓ.
• Από τα όσα καταμαρτυρεί η «καταγγέλλουσα» στην Ομοσπονδία προκύπτει με σαφήνεια ότι το έργο μας δεν το γνωρίζει. Γιατί πώς αλλιώς ζητά την «ανάθεση του θεσμού σε εθνικό φορέα» και αγνοεί ότι τούτο αποτελεί πάγιο αίτημα της ΟΜΚΕ; Μήπως ξεσπαθώνει σήμερα ξαφνικά εναντίον της ΟΜΚΕ, επειδή με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας θίγονται συμφέροντα που η ίδια δεν θέλει να εκθέσει;
• Αφού καταφέρεται προσωπικά εναντίον του Προέδρου και της Γενικής Γραμματέως της ΟΜΚΕ, αναφερόμενη με τρόπο λίαν απαξιωτικό ακόμα και στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, ας της γνωστοποιήσουμε και τούτο: Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου είναι αιρετά και αναδεικνύονται με εκλογές από τη βάση της ΟΜΚΕ, δηλαδή από τα Σωματεία-Μέλη της Ομοσπονδίας. Μήπως έχει η ίδια κάποια πρόταση για το ποιοι και πώς πρέπει να εκλέγονται;
• Γιατί δεν μας λέει ποιος ακριβώς είναι άραγε ο «εξειδικευμένος εκπαιδευτικός φορέας», ο στελεχωμένος «από ανθρώπους […] ικανούς να επιτελέσουν έργο ευρείας κλίμακας», ο οποίος προέβη αυτοβούλως και χωρίς καμία ενημέρωση της ΟΜΚΕ στην κατάθεση πρότασης στο Υπουργείο Παιδείας για αναγνώρισή του ως «Εξεταστικού Κέντρου Πιστοποίησης Γλωσσομάθειας της ΕΝΓ»; Διότι η ΟΜΚΕ αγνοεί την ύπαρξη της «πρότασης», αλλά και του «Ινστιτούτου Ειδικής Αγωγής», που αναφέρεται στην επιστολή.
Αυτά για να γνωρίζει ο καθένας τις προθέσεις και τις επιδιώξεις του κάθε «καταγγέλλοντος». Γιατί όλοι είμαστε γνωστοί σε αυτό τον τόπο...
Πηγή: alfavita
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου