Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Μαθητές έχτισαν σπίτι από Cob

Ένα σπιτάκι με πλιθιά και πηλό κατασκεύασαν με τα ίδια τους τα χέρια μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, ακολουθώντας την σχετική μέθοδο, που είναι πανάρχαια, υπό την καθοδήγηση μελών της ομάδας «cob», η οποία δραστηριοποιείται σε τέτοιου είδους κατασκευές. Μάλιστα και στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής με κατασκευές από χώμα, μαλλί, πηλό και άχυρο.


Οι μικροί μαθητές κατασκεύασαν το σπιτάκι το οποίο αποτελείται από «γήινα» υλικά στην αυλή του σχολείου τους, το οποίο τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι θα κλιματίζεται εντελώς φυσικά, διατηρώντας αντίστοιχα ανά εποχή υψηλές η χαμηλές θερμοκρασίες.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του, ο συντελεστής των προγραμμάτων «comb»,οικονομολόγος κ. Κώστας Κοντομάνος στόχος του προγράμματος, είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα της εποχής μας και η εξοικείωση τους με πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, Έχει, τονίζει, καθαρά βιωματικό χαρακτήρα με την πρακτική εφαρμογή των παραπάνω τεχνολογιών στην κατασκευή ενός πειραματικού μοντέλου αίθουσας διδασκαλίας σε κλίμακα 1:3.

Το κτίριο, τα σχέδια του οποίου βασίζονται σε σχέδιο-πρόταση των παιδιών, κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σχεδόν από τους μαθητές της έκτης τάξης, στο προαύλιο του σχολείου και θα ολοκληρωθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Είναι χτισμένο εξ ολοκλήρου με φυσικά υλικά μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο το οικολογικό του αποτύπωμα. Τα θεμέλια είναι κατασκευασμένα με πέτρα, οι τοιχοποιίες με πλίνθους και η στέγη θα είναι φυτεμένη με ποώδη φυτά. Για μόνωση θα χρησιμοποιηθεί μαλλί και άχυρο.

Είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένο, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον αέρα για την θέρμανσή και τον δροσισμό του αντίστοιχα.

Όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό πέφτει κάτω από το επίπεδο θερμικής άνεσης, θα θερμαίνεται με εξωτερικό κύκλωμα παραγωγής ζεστού αέρα με τον ήλιο.

Η περιμετρική δενδροφύτευση θα είναι ένας συνδυασμός αειθαλούς και φυλλοβόλου βλάστησης με στόχο την επιπλέον προστασία του κτιρίου από τις καιρικές συνθήκες.

Η εσωτερική θερμοκρασία και υγρασία του κτιρίου θα καταγράφονται και σε συνδυασμό με τις εξωτερικές μετρήσεις θα χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση των ενεργειακών απαιτήσεων σε κτίρια κανονικής κλίμακας. Θα επιχειρείται επίσης σύγκριση με τα τρέχοντα δεδομένα στο 17ο δημοτικό σχολείο, υπολογίζοντας την οικονομία που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Εξάλλου, η κατασκευή καθώς και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις μετρήσεις θα δημοσιοποιηθούν στο διαδίκτυο.

Πηγή: Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου