Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Διατροφή και εξετάσεις!

Οι εξετάσεις αρχίζουν και ξεκινάει μαζί μια δύσκολη διατροφικά περίοδος για τα παιδιά, τα οποία έχουν ανάγκη από πληθώρα θρεπτικών συστατικών, προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους απαιτήσεις.

Το άγχος, το stress και η ανησυχία για το πολυπόθητο αποτέλεσμα χτυπάει «κόκκινο» ενώ όλες οι ατασθαλίες στο φαγητό μοιάζουν να είναι δικαιολογημένες! Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές στατιστικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το σωματικό βάρος των παιδιών παρουσιάζεται αρκετά αυξημένο μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου.

Είναι ουσιώδες αυτήν τη δύσκολη περίοδο να λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες ποσότητες σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπος, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ώστε να βοηθήσουν τον οργανισμό να αποδώσει στο μέγιστο. Η απαίτηση σε απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες είναι δε μεγαλύτερη (ζάχαρη, ψωμί, σοκολάτα κ.α.), αφού το κυριότερο καύσιμο υλικό για τον οργανισμό αυτήν την περίοδο είναι η γλυκόζη, λόγω του αυξημένου μεταβολικού stress.

Επικεντρώστε την προσοχή σας στα ακόλουθα και οπλιστείτε με υπομονή δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες προσαρμογής στο δύσκολο πνευματικό αγώνα!

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλούσιο πρωινό, το οποίο θα συμβάλλει στην πνευματική σας διαύγεια και την καλύτερη επίδοσή σας.

Ακολουθήστε αρκετά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα, τουλάχιστον 3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα, για την καλύτερη κατανομή της ενέργειας αλλά και για να αποφύγετε τα «τσιμπολογήματα».

Στα ενδιάμεσα μικρογεύματα (δεκατιανό και απογευματινό), επιλέξτε φρέσκα φρούτα, φυσικούς χυμούς και μπάρες δημητριακών ώστε να λάβετε τις κατάλληλες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που επιπλέον καταπολεμούν το άγχος.

Λαμβάνετε 3-4 κομματάκια σοκολάτα υγείας την ημέρα! Η σοκολάτα περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, ενισχύει τη μνήμη, αυξάνει τη συγκέντρωση, επιτείνει το χρόνο επίλυσης προβλημάτων ενώ λόγω των ενδορφινών που περιέχει, βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση.

Περιορίστε την κατανάλωση καφέ ειδικότερα τις βραδινές ώρες, διότι ναι μεν αυξάνει την εγρήγορση του οργανισμού και τις ώρες μελέτης, ωστόσο επηρεάζει το νευρικό σύστημα σε αυξημένη ποσότητα και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, με αποτέλεσμα η επόμενη μέρα να είναι δυσκολότερη.

Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα καθώς και 1 ώρα το μεσημέρι, προκειμένου να έχετε «καθαρό» μυαλό και λιγότερη υπερένταση, ξεκουράζοντας έτσι τα εγκεφαλικά σας κύτταρα.

Καταναλώνετε άφθονη ποσότητα νερού, για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας αλλά και λόγω της κατανάλωσης καφεΐνης, που αυξάνει τις ανάγκες σε ύδωρ.

Αποφύγετε τα συμπληρώματα διατροφής, εκτός κι αν είναι βιοχημικά απαραίτητο (επιβεβαιώνεται από τις αιματολογικές-βιοχημικές εξετάσεις).

Τέλος, ολοκληρώστε την ημέρα σας με ένα ελαφρύ βραδινό, για λιγότερα πεπτικά ενοχλήματα και για έναν καλύτερο ύπνο.

Αν έχετε ανάγκη οπωσδήποτε ένα ρόφημα με το βραδινό σας διάβασμα, επιλέξτε ρόφηματα όπως π.χ χαμομήλι, τίλιο, γκουαρανά, δυόσμο, μέντα με προσθήκη 1 κουταλιάς μελιού, που θα σας τονώσει πριν την κατάκλιση.

Το διαιτολόγιο του εξεταζόμενου!
Πρωινό
-1 ποτήρι γάλα με 1,5% λιπαρά και 1 φέτα μαύρο ψωμί με μέλι
ή 1 ποτ. γάλα και 1 φέτα μαύρο ψωμί με 1 φέτα γαλοπούλα βραστή και 1 «τριγωνάκι» τυρί light
-1 φλυτζ, φυσικό χυμό πορτοκάλι
-1 ακτινίδιο ή ½ μπανάνα

Γεύμα
-140γρ. μπριζόλα ψητή με ½ φλυτζ. πουρέ πατάτας και συνοδεία από φρέσκια ντομάτα σε «κυβάκια»
-1 λεπτή φέτα μαύρο ψωμί
-1 «τριγωνάκι» ή 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών
-Σαλάτα: 1 πιάτο φρούτου μαρούλι-αγγούρι-τριμμ. καρότο με 1 κ.σ λάδι, λεμόνι και ξύδι.

Δείπνο
-1 αυγό βραστό
-1 βαθύ πιάτο αγγούρι-μαρούλι-ντομάτα με 1 κ.σ. λάδι, λεμόνι, ξύδι
-3 μικρά παξιμαδάκια με τυρί σε κρέμα χαμηλών λιπαρών

Ενδιάμεσα γεύματα
Στο Δεκατιανό και απογευματινό καταναλώνετε:
-1 μέτριο φρούτο (π.χ. 1 μήλο ή ½ φλυτζ. φράουλες) ή 1 φλυτζ. φυσικό χυμό φρούτων
-1 μπάρα δημητριακών
-3-4 κομματάκια σοκολάτα υγείας

Το κείμενο υπογράφει η Ιωάννα Παλυβού, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πηγή: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου