Tην πρώτη τους «επιχείρηση» παρουσίασαν χθες στους επισκέπτες μεγάλου εμπορικού κέντρου της Αθήνας μαθητές από 35 σχολεία της χώρας. Κοσμήματα από αλουμίνιο και ανακυκλώσιμα υλικά, βότανα επεξεργασμένα μέσα στο φημισμένο λάδι της Λέσβου, προϊόντα από πλαστικά μπουκάλια, τσάντες, επιτραπέζια παιχνίδια, οδηγοί επισκέψεων σε μουσεία για γονείς και εκπαιδευτικούς, κρέμες ενυδάτωσης χεριών είναι ορισμένα από τα προϊόντα των μαθητών. Η έκθεση με τίτλο «TRADE FAIR 2011», που έγινε στο Athens Mall, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», ένα από τα προγράμματα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ).
Στο πρόγραμμα μετέχουν μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ και Β΄ Λυκείου. Φέτος δημιουργήθηκαν 66 εικονικές επιχειρήσεις, στις οποίες μετείχαν περί τα 900 παιδιά. «Είδα με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα των παιδιών. Είδαμε τους αυριανούς ηγέτες της οικονομίας και της κοινωνίας, να «βάζουν κάτω» την ιδέα τους, να παράγουν προϊόν και να δείχνουν, με οργανωμένη δουλειά, από αυτή την ηλικία, το ταλέντο και την κλίση τους» δήλωσε κατά την επίσκεψή της στην έκθεση, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου. «Οι μαθητές καλούνται να βιώσουν μια αληθινή επιχειρηματική εμπειρία. Ελέγχουν τις ικανότητές τους στην ομαδική εργασία, την οργάνωση, την επικοινωνία, στη διαχείριση του χρόνου τους, στην ανάληψη ευθυνών και στην επίλυση προβλημάτων. Η εμπειρία που θα αποκτήσουν θα τους βοηθήσει», τόνισε στην «Κ» η κ. Ελενα Μαυρικάκη, γενική διευθύντρια του ΣΕΝ, το οποίο εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό Junior Achievement.
Πάντως, εκτός από τους τελειόφοιτους γυμνασίου και τους μαθητές των δύο τάξεων λυκείου, επιταχύνεται η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων για τους τελειόφοιτους και απόφοιτους λυκείου. Χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, και έχουν δικαίωμα εισαγωγής, σε ποσοστό θέσεων 5% των ΑΕΙ, πρέπει έως την Τρίτη 15 Μαρτίου να απευθυνθούν στις ειδικές επταμελείς επιτροπές, που έχουν συσταθεί στα δημόσια ή πανεπιστημιακά νοσοκομεία προκειμένου να αποκτήσουν το πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησής τους. Οι υποψήφιοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες στο www. minedu. gov. gr στην επιλογή ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/Υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υφ. Παιδείας κ. Ιωάννη Πανάρετου πάνω από 100 περιπτώσεις εκλογής καθηγητών στα πανεπιστήμια και δεκάδων άλλων στα ΤΕΙ ελέγχονται έπειτα από καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ υπό διερεύνηση είναι μια νέα περίπτωση οικογενειοκρατίας, σε Τμήμα στο Παν. Πάτρας, όπου τα περισσότερα μέλη είναι της… ίδιας οικογένειας. «Εκλέχτηκε λέκτορας γιος καθηγητή, αλλά και σύζυγος καθηγητή που υπηρετούσε ως υπάλληλος αορίστου χρόνου. Το ίδιο συμβαίνει με άλλη σύζυγο καθηγητή, με τρίτη σύζυγο καθηγητή, με τέταρτη σύζυγο καθηγητή. Συμβαίνει με κόρη καθηγητή που έχει σύμβαση έργου, συμβαίνει με αδελφή καθηγητή, της οποίας ο άντρας είναι αναπληρωτής καθηγητής» ανέφερε ο κ. Πανάρετος στη Βουλή. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα ΑΕΙ έστειλαν στοιχεία για διορισμούς παιδιών πανεπιστημιακών τα τελευταία 15 χρόνια, «άλλα γρηγορότερα κι άλλα με κάποια καθυστέρηση χωρίς, όμως, επί της ουσίας να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου