Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ανάγκη η λειτουργία ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο Ρέθυμνο

Είναι γνωστό ότι η εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία είναι υποβαθμισμένη στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μένει στα χαρτιά η διακήρυξη περί ίσων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων στη δωρεάν εκπαίδευση.
Η λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου, είναι ένας στόχος που βάζει ο προϊστάμενος Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Μ. Μαραγκάκης.
Μάλιστα ο Προϊστάμενος, οι Διευθυντές και τα Στελέχη της Δημόσιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου διοργανώνουν μια άτυπη διαβούλευση για τη δημιουργία Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και τομέων Ε.Ε. όπως Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, που θα πλαισιώνεται με μια ενημέρωση και ξενάγηση στους χώρους των λειτουργούντων σχολείων στα Περιβόλια Ρεθύμνου, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ. Ρεθύμνου).

Για την ειδική εκπαίδευση, τις δομές στο Ρέθυμνο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μιλήσαμε με τον κ. Μαραγκάκη.

- Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εκπαίδευση των ΑΜΕΑ;
«Σύμφωνα με το Σύνταγμα όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Επιπλέον, κάθε πολίτης δικαιούται δωρεάν εκπαίδευση. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ή προνόμια όσον αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση για λόγους εθνικότητας, φυλής, πολιτικών δικαιωμάτων, θρησκείας ή φύλου».

- Ποια σχολεία προβλέπονται για την ειδική εκπαίδευση και ποια από αυτά λειτουργούν στον νομό μας; 
«Προβλέπονται σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής σε αντιστοιχία και ισοτιμία με αυτά της γενικής εκπαίδευσης τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σχολεία βέβαια που κερδίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι αυτά της επαγγελματικής εκπαίδευσης γιατί οι δεξιότητες εκτός των άλλων λειτουργούν θεραπευτικά».

- Ποιες είναι αυτές οι ενδιαφέρουσες σχολικές μονάδες;
«Είναι τα ΕΕΕΕΚ, τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια , τα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια και οι Ειδικές Επαγγελματικές Σχολές».

- Ποιες δομές λειτουργούν στον νομό μας;
«Δυστυχώς μόνο το ΕΕΕΕΚ στα περιβόλια. Θα πρέπει η τοπική κοινωνία να φροντίζει και να πιέσει ώστε να έχουμε με την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς σε λειτουργία το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και στα επόμενα χρόνια του Λυκείου. Με εισήγησή μας το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ίδρυση του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου. Μένει να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος με προτάσεις της νέας δημοτικής αρχής».

- Ποια η σχέση των σχολείων αυτών με το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ;
«Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ λειτουργούν ως δια βίου συμβουλευτικές υποστηρικτικές δομές με παράλληλη επικαιροποίηση των δεξιοτήτων των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ενισχύονται δια βίου οι δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί στην αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση όπως στο επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο».

- Οι απόφοιτοι έχουν επαγγελματικά δικαιώματα;
«Ναι, έχουν ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των αποφοίτων των αντίστοιχων ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.. Όλοι οι τίτλοι είναι ισότιμοι με αυτούς των αντίστοιχων βαθμίδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

- Ποιες ειδικότητες θεωρείτε ότι χρειαζόμαστε στο Ρέθυμνο;
«Έχουμε ως Γραφείο ξεκινήσει μια άτυπη διαβούλευση με τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους ώστε οι προτάσεις μας να είναι συμβατές από τη μια με τα ενδιαφέροντα – κλίσεις των παιδιών και από την άλλη με την προοπτική της απασχόλησή τους. Από την διεθνή εμπειρία φαίνεται πως οι ειδικότητες που υποστηρίζουν την λειτουργία των ξενοδοχείων δίνουν καλύτερη επαγγελματική προοπτική στους αποφοίτους. Επίσης οι αλλοδαποί θαμώνες είναι εξοικειωμένοι σε συνεργασίες και συναλλαγές με άτομα που έχουν αναπηρίες ή ειδικές ανάγκες. Θυμηθείτε ότι τοπικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εταιρικής τους κοινωνικής ευθύνης δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά μας με ειδικές ανάγκες. Πιστεύω ότι θα δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης στους αποφοίτους του Ε.Γυμανσίου. Προσωπικά θα πρότεινα στην αρχή ειδικότητες όπως Ξενοδοχειακά, Κηπουρική και Κεραμική- Πηλοπλαστική για το Γυμνάσιο».

- Πόσα έτη λειτουργεί το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και ποιοι μαθητές εγγράφονται;
«Εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικού σχολείου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, η φοίτηση διαρκεί πέντε έτη. Στα γυμνάσια αυτά εφαρμόζεται πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και την παροχή επαγγελματικής».

Πηγή: goodnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου