Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Πέντε «ανθρώπινα βιβλία» αντιρατσιστικής εκπαίδευσης και γνώσης


Για πρώτη φορά φέτος μετά από 15 χρόνια ζωής το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που φιλοξενείται στο άλσος Γουδή εμπεριέχει θεματική εστιασμένη στους ανθρώπους με αναπηρία και την αντιρατσιστική προσέγγιση του κοινωνικού φαινομένου της αναπηρίας. Η εστίαση θα γίνει στα πλαίσια της “Ζωντανής Βιβλιοθήκης” το Σάββατο 10 Ιουλίου από τις 19.00 ως τις 22.00, με πέντε επίλεκτους ανθρώπους με αναπηρία σε ρόλο “ζωντανού βιβλίου”

Δυo λόγια για την “Ζωντανή Βιβλιοθήκη” που είναι ένας σχετικά φρέσκος διαδραστικός θεσμός/εργαλείο επικοινωνίας και διάδοσης ιδεών. Οι χρήστες της δεν δανείζονται βιβλία, αλλά εθελοντές ανθρώπους που εκθέτουν την μοναδικότητα τους, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα και να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις . Σε απλά λόγια, τα ράφια διαθέτουν προς στους αναγνώστες «ανθρώπινα βιβλία», τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους. Και κάτι παραπάνω: τη διάθεσή τους να τα επικοινωνήσουν όλα αυτά με ένα τρόπο που να ενισχύει την προώθηση της πολυποικιλομορφίας.

Ο χώρος που θα φιλοξενηθεί η Ζωντανή Βιβλιοθήκη της 10ης Ιουλίου είναι προσβάσιμος για τους ανθρώπους με αναπηρία, διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, μεταξύ των οποίων και 8 θέσεις στάθμευσης για αναπηρικά αυτοκίνητα. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού προσφέρεται στους επισκέπτες/χρήστες η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.), καθώς επίσης και ένας μικρός κατάλογος βιβλίων σε γραφή Braille. Για περισσότερες πληροφορίες: www.livinglibrary.gr Τηλ. επικοινωνίας: Ζωή Κόκαλου: 6937667865, Λουίζα Καραγεωργίου: 6972311919, Αντώνης Ρέλλας :6977202216

Σε ότι αφορά το σκεπτικό/λόγο ύπαρξης της Ζωντανής Βιβλιοθήκης, ο λόγος στους ίδιους τους εμπνευστές/πρωτεργάτες της για τις συστάσεις : “Είναι πάντα πιο εύκολο να ζεις δίπλα σε κάποιον που τον κατανοείς, έχεις κάποιο σημείο επαφής, ή μπορείς να ταυτιστείς μαζί του, παρά να ζεις απέναντι σε μια ομάδα με την οποία δεν έχεις καμιά σχέση. Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη φέρνοντας τους ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις κοντά, να συνομιλήσουν για την ουσία και όχι περί ανέμων και υδάτων, έχει τη δυνατότητα να φωτογραφίσει όλες τις αποχρώσεις του γκρι, που κάνουν τον κόσμο μας τόσο πολύχρωμο και έτσι να κάνει τη διαφορά. Έτσι ίσως οι άνθρωποι να νιώσουν πιο σίγουροι και ασφαλείς, γιατί θα νιώσουν ότι τους καταλαβαίνουν. Η κατανόηση είναι το κλειδί για την ειρήνη και την αρμονία.”

O σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας έχει την ευθύνη/εποπτεία της ενότητας που αφορά την αναπηρία, υπό την έννοια αυτή φέρει την (πρωτοπόρο) ευθύνη για την ένταξη/διείσδυση της διάστασης της αναπηρίας, πρώτη φορά στον θεσμό του αντιρατσιστικού φεστιβάλ. Εχει στρατηγικό ενδιαφέρον το πως ο ίδιος προσεγγίζει/αναλύει την φετινή πρεμιέρα : “Το ρατσιστικό φαινόμενο εμφανίζεται σε ιδιαίτερο βάθος και με οξύτατη ένταση έναντι της αναπηρίας και των ανθρώπων με αναπηρία. Αρα, ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ/θεσμός, όταν από αυτό απουσιάζει η διάσταση της αναπηρίας είναι εξ’ ορισμού ατελές. Μισό...”

Κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα είναι και η εξήγηση του “τι σημαίνει, τι σηματοδοτεί ” η φετινή αλλαγή στο περιεχόμενο του φεστιβάλ, μέσω της ένταξης στις θεματικές του της αναπηρίας δια της Ζωντανής Βιβλιοθήκης. Λέει επ’ αυτού ο Ρέλλας : “Το αναπηρικό κίνημα ασκεί επί δεκαετίες έναν ρόλο θεσμικό εκπροσωπώντας τους ανθρώπους με αναπηρία έναντι της επίσημης πολιτείας. Οι μετέχοντες στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ, από την άλλη, δεν ασκούν ή διεκδικούν ρόλο θεσμικού συνομιλητή με την όποια εξουσία, αλλά απευθύνονται αποκλειστικά στην κοινωνία διεκδικώντας προοδευτικές, αντιρατσιστικές συμμαχίες άμυνας έναντι της εξουσίας, η οποία εξ’ ορισμού πρωτογενώς παράγει ή αναπαράγει ρατσιστικές αξίες/πολιτικές/τάσεις/στάσεις. Κατά συνέπεια η ένταξη της ατζέντας της αναπηρίας στην ατζέντα των αντιρατσιστικών κινημάτων, σημαίνει ισχυροποίηση των κοινωνικών αμυνών των ανθρώπων με αναπηρία αλλά ακόμα και αυτού του θεσμικού/επίσημου αναπηρικού κινήματος. Ιδιαίτερα στις δύσκολες/κίτρινες εποχές μας, τούτο συνιστά αναγκαιότητα”.

Η επιλογή των ανθρώπων με αναπηρία που θα ασκήσουν τον ρόλο “Ζωντανού βιβλίου”, αν μη τι άλλο αναδεικνύει τον κινηματικό ρόλο όπως παραπάνω ο Α. Ρέλλας τον σκιαγράφησε. Ενας και ένας , δίχως την παραμικρή υπερβολή. Ο σαραντάχρονος συγγραφέας με τετραπληγία Αντρέας, κουβαλάει στις πλάτες του δυό δεκαετίες δημόσιων παρεμβάσεων και πλούσιου λογοτεχνικού έργου. Η νομικός με απώλεια όρασης Πωλίνα, έχει πρωτοστατήσει σε κινήσεις/στρατηγικές επιθετικού ακτιβισμού για θέματα αναπηρίας που κινητοποίησαν εκατοντάδες ανθρώπους με αναπηρία, παρότι είναι μόλις εικοσιεπτά χρόνων. Η εικοσιτετράχρονη Βίκυ, είναι η ψυχή και νους του ιστορικού θεάτρου κωφών Ελλάδος, ένα υποκριτικό ταλέντο που ξεχειλίζει από δυνατότητες. Η Πέρλα έχει κατορθώσει μέσα σε δυό χρόνια να κτίσει κινηματικές λογικές αυτοδιάθεσης/αυτοπροσδιορισμού στον χώρο των υψηλής λειτουργικότητας αυτιστικών ενηλίκων. Ο τριανταπεντάρης Χρήστος, τέλος, αποτελεί το ζωντανότερο όλων παράδειγμα “κινηματικής αφιέρωσης”, συμμετέχει ενεργά επί χρόνια όχι μόνο στο αναπηρικό αλλά και στο κίνημα της απεξάρτησης, σε πάντοτε πρωτοπόρους ρόλους.

Το “δια ταύτα” : Οποιοι το Σάββατο 10 Ιουλίου από τις 7μ.μ. και μετά στα πλαίσια του 15ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, επιλέξουν τα ζωντανά βιβλία που αποδίδονται από τους πέντε μετέχοντες στην Ζωντανή Βιβλιοθήκη ανθρώπους με αναπηρία, αν μη τι άλλο θα έχουν επικοινωνήσει με πολύ σημαντικούς ανθρώπους.

Στην Ζωντανή Βιβλιοθήκη, που θα λάβει χώρα στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στις 10 Ιουλίου θα μετάσχουν ως βιβλία, αντιπροσωπεύοντας την θεματική της Αναπηρίας πέραν της γράφουσας: Ο Χρήστος, ο Αποστόλης με την Διερμηνέα του στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Σοφία, η Ευανθία με την Διερμηνέα της και ο Ανδρέας. Η δε Βύκη θα συμμετάσχει ως εθελόντρια υποστήριξης αναγνωστών με κώφωση.
 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου