Τα δικά τους... μάτια για να σερφάρουν στο διαδίκτυο θα μπορούν να έχουν πλέον τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τέσσερις νεαροί Έλληνες ερευνητές από τη Θεσσαλονίκη κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε τυφλά άτομα να μπαίνουν στο διαδίκτυο, να διαβάζουν κείμενα και να “βλέπουν” φωτογραφίες μέσω της αφής.
Πρωταγωνιστές της ανακάλυψης αυτής είναι οι Νικόλαος Κακλάνης, Κωνσταντίνος Βότης, Κωνσταντίνος Μουστάκας και Δημήτριος Τζοβάρας, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεματικής του ΕΚΕΤΑ. Για την ανακάλυψή τους κατέκτησαν το πρώτο βραβείο (Judges Award) στον διεθνή διαγωνισμό “Web Accessibility Challenge”, χορηγός του οποίου ήταν η Microsoft, ο οποίος διοργανώθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου W4A 2010 στις 26-27 Απριλίου στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Το επιστημονικό άρθρο με το οποίο η ομάδα του ινστιτούτου συμμετείχε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει τίτλο: “3D HapticWebBrowser: Towards Universal Web Navigation for the Visually Impaired”.
“Ήταν ένας διεθνής διαγωνισμός με πολλές συμμετοχές. Στο τελικό στάδιο καταφέραμε να φτάσουμε 11 ομάδες και από αυτές το πρώτο βραβείο δόθηκε σε μας. Σίγουρα μια τέτοια διάκριση μας κάνει να χαιρόμαστε, αλλά και μας ενθαρρύνει και μας γεμίζει με ελπίδες για το μέλλον”, δήλωσε στη “Μ” ο μόλις 28 ετών Νικόλαος Κακλάνης, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση της εργασίας στον διεθνή διαγωνισμό.
Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη εφαρμογή αφορά τυφλούς ανθρώπους, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο μέσω αφής. Ουσιαστικά ό,τι υπάρχει σε μια ιστοσελίδα μετατρέπεται σε τρισδιάστατο εικονικό αντικείμενο (για παράδειγμα, μπάλα, ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, αστέρι) και ο χρήστης το αγγίζει μέσω ειδικής απτικής συσκευής.
“Η συσκευή έχει βραχίονα και ένας είδος στιλό, τα οποία αντικαθιστούν το ποντίκι του υπολογιστή. Η αίσθηση που δημιουργείται όταν ο τυφλός αγγίζει τα αντικείμενα μοιάζει σαν αυτά να είναι ζωντανά. Ταυτόχρονα, ανάλογα με το αντικείμενο που αγγίζει ο τυφλός, ακούγεται και η περιγραφή του από ένα ειδικό μηχάνημα. Για παράδειγμα, η σφαίρα συμβολίζει το κείμενο και το ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο τους υπερσυνδέσμους στο διαδίκτυο. Το αστέρι είναι η φωτογραφία, για την οποία ο τυφλός ακούει την περιγραφή της”, επισήμανε ο κ. Κακλάνης.
Ο ερευνητής Β΄ στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του ΕΚΕΤΑ δρ Δημήτριος Τζοβάρας τόνισε ότι η υλοποίηση του προγράμματος αυτού ήταν επίπονη και διήρκεσε τουλάχιστον τρία χρόνια. Η χρηματοδότησή του εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα AEGIS, ύψους 300.000 ευρώ, το οποίο είναι τετραετές και αφορά και άλλα σημαντικά ερευνητικά προγράμματα. “Ήταν μεγάλη ικανοποίηση για μας η απονομή του διεθνούς βραβείου, διότι κάναμε πολύ καλή δουλειά. Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από πολλές χώρες, οι οποίες τεστάρουν το πρόγραμμά μας. Όταν κάνουμε και τις τελικές αλλαγές, θα μπορεί να αρχίσει η προσπάθεια για εμπορική εφαρμογή του προγράμματος, ωστόσο, προς το παρόν, κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης”, επισήμανε ο κ. Τζοβάρας.
Πηγή: Μακεδονία
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου