Στην αρχαία Αθήνα και τη Σπάρτη ταξίδεψαν νοερά δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι γνώρισαν από κοντά και διασκέδασαν με την ίυγγα, τα πεντάλιθα και την εννεάδα, μερικά από τα παιχνίδια που έδιναν χαρά στους συνομήλικούς τους πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια.
Οι μαθητές της Δ Δηµοτικού ξέχασαν χθες για λίγες ώρες τις οθόνες των υπολογιστών και παρακολούθησαν ένα μοναδικό για τα δεδομένα της ελληνικής εκπαίδευσης πρόγραμμα, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης. Εκεί η εκπαιδευτικός - μουσικοπαιδαγωγός Εφη Κορέσογλου και ο χειροτέχνης Πέτερ Φέσνερ αρχικά παρουσίασαν τα αρχαία αυθεντικά παιχνίδια, κατασκευασμένα από πέτρα, ξύλο, δέρμα και άλλα υλικά της εποχής και οι μικροί μαθητές στη συνέχεια διασκέδασαν με τα παιχνίδια που έβλεπαν για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Εντύπωση στους μαθητές έκανε το τριόδιν, η σημερινή τρίλιζα, με πιόνια από πετραδάκια, καθώς επίσης και το επιτραπέζιο παιχνίδι της αρχαίας Ελλάδας, με την ονομασία εννεάδα, που ήταν μια περίπλοκη μορφή τρίλιζας. Οι ίδιοι οι μαθητές κατασκεύασαν οι ίδιοι με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού μια ίυγγα, ένα είδος γιο-γιο.
Πήραν ένα μικρό κομμάτι ξύλου µε δύο τρύπες στη μέση, το έβαψαν με πολύχρωµους μαρκαδόρους και πέρασαν από τις τρύπες ένα μακρύ λάστιχο. Στριφογυρίζοντας πολλές φορές το λάστιχο και τεντώνοντάς το, η ίυγγα γυρίζει όπως το γιο-γιο και βγάζει έναν μεταλλικό, διασκεδαστικό ήχο, με τον οποίο, όπως είπε στα «ΝΕΑ» η κ. Κορέσογλου, οι έφηβοι στην αρχαία Ελλάδα προσείλκυαν τους ερωτικούς τους συντρόφους.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου