Σάββατο 22 Μαΐου 2010

18 tips για ταξίδια στο εξωτερικό με ασφάλεια

Αποφασίσατε να κάνετε το πρώτο σας ταξίδι στο εξωτερικό μαζί με το παιδάκι σας. Τι πρέπει να φροντίσετε για την υγεία, την ασφάλεια και τη διατροφή του, ώστε και εσείς να περάσετε καλά και εκείνο να μην ταλαιπωρηθεί από τις αλλαγές του περιβάλλοντος;
Προγραμματίστε μια επίσκεψη στον παιδίατρο, αρκετά νωρίς πριν από την ημέρα της αναχώρησής σας, ώστε να γίνει μια πλήρης κλινική εκτίμηση της ιατρικής κατάστασης του παιδιού σας και των αναγκών του σε φάρμακα ή εμβολιασμούς πριν από το ταξίδι.

1.Τα παιδιά θα πρέπει όχι μόνο να έχουν ολοκληρώσει τους απαραίτητους για την ηλικία τους εμβολιασμούς, αλλά και να κάνουν πρόσθετα εμβόλια εναντίον λοιμώξεων, οι οποίες πιθανόν να ενδημούν στις περιοχές που θα επισκεφθείτε και υπάρχει κίνδυνος να τους μεταδοθούν.

2.Τα παιδιά που θα ταξιδέψουν σε εξωτική χώρα εμβολιάζονται ανάλογα με το τι ενδημεί σ' αυτή τη χώρα. Τις σχετικές πληροφορίες μπορείτε να τις πάρετε από τον παιδίατρο ή από τα Υγεινομικά Κέντρα που λειτουργούν στις νομαρχίες.

3.Η επίσκεψη στον παιδίατρο δεν είναι απαραίτητη πριν από την αναχώρηση, εκτός αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο ειδικό πρόβλημα υγείας ή αν βρίσκεται σε αγωγή. Για τα αλλεργικά παιδιά, ένα βραχιολάκι στο οποίο θα αναγράφεται το είδος της αλλεργίας και τα σχετικά φάρμακα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο. Οργανώστε σωστά το φαρμακείο που θα πάρετε μαζί σας σύμφωνα με τις συμβουλές του παιδιάτρου. Θα χρειαστείτε είδη πρώτης βοήθειας για ενδεχόμενο τραυματισμό (ιωδιούχο σκεύασμα για την απολύμανση τραυμάτων, γάζες, αντιβιοτική κρέμα και οξυζενέ).

4.Επίσης, πάρτε παυσίπονα, αντιεμετικά, αντιδιαρροϊκά και ηλεκτρολυτικά διαλύματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διάρροιας. Ανάλογα με τον προορισμό σας ίσως είναι απαραίτητη μια κρέμα για τσιμπήματα εντόμων, όπως και μια συσκευή για την απομάκρυνση κεντριού, σε περίπτωση τσιμπήματος. Αν πηγαίνετε σε θερμή χώρα, πάρτε αντηλιακή κρέμα και κρέμα για εγκαύματα. Αν το παιδί σας έχει άσθμα ή αλλεργίες, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας. Το ίδιο πρέπει να κάνετε, αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό, κάτω των 18 μηνών.

5.Καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιο ελαφρύ αντισταμινικό, το οποίο δε χρειάζεται συνταγή γιατρού, για συμπτώματα όπως το έντονο φτάρνισμα, η καταρροή και τα ερεθισμένα μάτια. Προνοήστε και πάρτε και μια κρέμα για δερματικές αλλεργίες.

6.Σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, η λύσσα των ζώων, κυρίως στους σκύλους των σπιτιών, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, γι' αυτό θα πρέπει να προειδοποιήσετε τα παιδιά σας να αποφεύγουν όλα τα ζώα σε αυτές τις χώρες.

7.Προνοήστε να πάρετε μαζί σας μια κουνουπιέρα, αν πρόκειται να επισκεφθείτε μέρος με πολλά έντομα. Τα βρέφη προστατεύονται καλύτερα, αν κοιμηθούν σε υπνόσακο από ελαφρύ βαμβακερό ύφασμα. Μια μικρή ποσότητα εντομοαπωθητικού στο ύφασμα του υπνόσακου θα λειτουργήσει ενισχυτικά.

8.Πριν επιτρέψετε στα παιδιά σας να κολυμπήσουν, θα πρέπει πρώτα να εκτιμήσετε τους πιθανούς κινδύνους από τα θαλάσσια ρεύματα και τις απρόβλεπτες ή επικίνδυνες συνθήκες του βυθού. Επιπλέον, μερικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια και ρυάκια μπορεί να είναι μολυσμένα με μικροοργανισμούς και να προκαλέσουν κάποια νόσο στο παιδί σας.

9.Όταν φτάσετε στο ξενοδοχείο, ελέγξτε πόσο ασφαλείς είναι οι κλειδαριές και τα παράθυρα του δωματίου. Επίσης, ελέγξτε τα κάγκελα στα μπαλκόνια και αν δεν είναι απολύτως στέρεα, ζητήστε άλλο δωμάτιο. Χρησιμοποιήστε μονωτική ταινία, για να καλύψετε γυμνά καλώδια και πρίζες ή καλύψτε τα σέρνοντας βαριά έπιπλα μπροστά τους.

10.Για να αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στα μικρόβια, αν το παιδί σας μπουσουλάει ακόμα, μπορείτε να στρώσετε στο πάτωμα ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό. Για την αποστείρωση των βρεφικών σκευών, μια φορητή συσκευή είναι η ιδανική λύση. Αν θέλετε να αποστειρώσετε πιπίλες ή μικρά παιχνίδια για την ανακούφιση της οδοντοφυΐας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταμπλέτες αποστείρωσης, που θα ρίξετε μαζί με τα αντικείμενα σε μπουκάλι που κλείνει αεροστεγώς.

11.Φροντίστε να βράζετε, να αποστειρώνετε ή να βάζετε φίλτρο. αν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού της βρύσης -διαφορετικά αγοράστε εμφιαλωμένο. Καταλληλότερο για την παρασκευή του παιδικού γεύματος είναι το νερό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα.

12.Επειδή τα παιδιά πίνουν νερό μόνο όταν διψάσουν, ελέγχετε τα ούρα τους για να τα προστατέψετε από αφυδάτωση. Αν τα ούρα είναι πιο σκούρα και με έντονη οσμή, επιμείνετε να καταναλώσουν περισσότερα υγρά. Αν ταξιδεύετε με μωρό, το οποίο θηλάζετε, θα πρέπει να καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες νερού, ώστε το γάλα σας να είναι πιο αραιωμένο. Αν όμως οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, δώστε στο μωρό να πιει κι αυτό νερό.

13.Πριν δώσετε στα παιδιά αναψυκτικό σε κουτάκι ή εμφιαλωμένο νερό, να σκουπίζετε καλά το στόμιο ή καλύτερα να δίνετε καλαμάκι. Επίσης, αποφύγετε τα παγάκια, καθώς και τις φρέσκιες, ωμές σαλάτες για να μην έχετε κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση.

14.Η αφυδάτωση ή η αλλαγή στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Δώστε στα μωρά αρκετό νερό, κάντε τους μασάζ με παιδικό λάδι στην κοιλιά και λυγίστε μερικές φορές τα γόνατά τους μέχρι το στήθος. Στα μεγαλύτερα, μπορείτε να δώσετε και μερικές κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι.

15.Σε κάθε καινούργιο μέρος που πηγαίνετε, καλό είναι να ορίζετε ένα σημείο συνάντησης, για το ενδεχόμενο που κάποιος χαθεί. Σε μέρη με πολυκοσμία, μη χάνετε ούτε στιγμή τα παιδιά από τα μάτια σας.

16.Εφοδιάστε το παιδί σας με μια κάρτα, στην οποία θα αναγράφονται ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία του για την εύκολη ανεύρεσή του στην περίπτωση που χαθεί. Η κάρτα θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου σας στο εξωτερικό (χωρίς ονόματα), όπως επίσης ιατρικές και διάφορες άλλες σημαντικές πληροφορίες.

17.Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο να έχετε φωτογραφίες των παιδιών σας, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αναγνώρισή τους, σε περίπτωση που χαθούν.

18.Όταν μόνο ο ένας γονέας ταξιδεύει με το παιδί του, είναι σημαντικό να έχει μαζί του μια επιστολή από τον άλλο γονέα, που θα δίνει άδεια για να περάσει μαζί με το παιδί τους τα διεθνή σύνορα. Οι διαζευγμένοι γονείς μπορεί να χρειαστεί να έχουν μαζί τους αντίγραφα των νομικών εγγράφων ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού.

Πηγή: YesKid

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου