Τα μεγάλα εμπόδια που προέκυψαν, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου στην ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), όλο και αυξάνονται, με αποτέλεσμα η σημαντική αυτή κρατική προνοιακή δομή να συρρικνώνεται και να αντιμετωπίζει πλέον τεράστια προβλήματα.
«Σαράντα ένα ΚΔΑΠ έχουν κλείσει μέχρι σήμερα, τα οποία αποτελούσαν πηγή ζωής για την τοπική κοινωνία, όπως στη Σέριφο, στην Αμαλιάδα, στην Αμανή Χίου, στη Βιστονίδα Ξάνθης», λέει η πρόεδρος των εργαζομένων, Χριστίνα Κόκοτα Ανεργοι, απλήρωτοι Σαράντα ένα ΚΔΑΠ έχουν βάλει λουκέτο μέχρι σήμερα, δεκάδες εργαζόμενοι σε αυτά έχουν μείνει άνεργοι, ενώ οι περίπου 700 άνθρωποι που δουλεύουν στα υπόλοιπα 199 Κέντρα που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, παραμένουν απλήρωτοι από 8 έως και 12 μήνες.
Τα ΚΔΑΠ δημιουργήθηκαν πριν από 10 χρόνια. Πρόκειται για μια σύγχρονη κοινωνική δομή, που εξασφαλίζει εξωσχολική απασχόληση σε χιλιάδες παιδιά ηλικίας 6 έως 12 χρόνων τις απογευματινές ώρες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς τους. Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2008 λειτουργούσαν σε όλη την Ελλάδα 240 Κέντρα, 34 από αυτά αφορούσαν παιδιά με αναπηρίες και εργάζονταν σε αυτά 960 εξειδικευμένοι παιδαγωγοί.
Τα προβλήματα παρουσιάστηκαν μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 46855/1622 το καλοκαίρι του 2008 από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Σύμφωνα με αυτήν, η υλοποίηση του προγράμματος γινόταν από την Εργατική Εστία και άλλαζαν τα κριτήρια βάσει των οποίων μπορούσε να εγγραφεί ένα παιδί στα ΚΔΑΠ. Ολες αυτές οι αλλαγές από τη μία, και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από την άλλη, οδήγησαν πολλά ΚΔΑΠ στο κλείσιμο, στερώντας από τα παιδιά, τους γονείς αλλά και τις τοπικές κοινωνίες «μια γέφυρα ζωής και δημιουργίας».
Ετσι εξάλλου τα είχε χαρακτηρίσει και ο νυν πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όταν το Νοέμβριο του 2008 επισκέφτηκε το ΚΔΑΠ της Δάφνης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει τότε ότι ο θεσμός χρειάζεται στήριξη από την Πολιτεία και ότι η συνέχισή του είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
«Ολες αυτές οι δομές (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, δομές ηλικιωμένων κ.ά.) είναι εξαιρετικής σημασίας εργαλεία άσκησης κοινωνικής πολιτικής και η κυβέρνηση δίνει έμφαση σε αυτές. Οχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά θα ενισχυθούν», δήλωσε στην «Ε» ο γενικός γραμματέας διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων του υπουργείου Εργασίας κ. Θ. Τσέκος και υποστήριξε πως οι πόροι για να κρατηθούν στη ζωή αυτές οι δομές μέχρι και το 2013 υπάρχουν. «Εκείνο που κοιτάζουμε εμείς τώρα είναι να λύσουμε μια σειρά από διαχειριστικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».
Οπως τόνισε ο κ. Τσέκος, πολύ σύντομα -μέχρι τέλος Μαρτίου- πρόκειται να αλλάξει η ΚΥΑ 46855/1622, γιατί εκτος όλων των άλλων δυσκολιών που προέκυψαν από αυτή, τα κριτήρια επιλογής των παιδιών που έθετε ήταν πολύ αυστηρά.
Από την άλλη, το άμεσο και μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, κατά τον κ. Τσέκο, είναι να πληρωθούν όσοι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και μάλιστα, όπως υποστήριξε, το πρόβλημα αυτό πρόκειται να λυθεί γρήγορα γιατί τα χρήματα υπάρχουν, απλώς δεν έχουν εκταμιευτεί από την Εργατική Εστία λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων.
Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ακόμα πως είναι βασικό όλες αυτές οι δομές να παραμείνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εν όψει του «Καλλικράτη» σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μια ενιαία κοινωνική υπηρεσία που ο ρόλος της θα είναι να συγκεντρώσει όλες αυτές τις δομές. Κάτι τέτοιο θα μειώσει το διαχειριστικό κόστος και θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.
Την απογόητευσή της από τη μια, αλλά και την αισιοδοξία της από την άλλη, εξέφρασε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ και διευθύντρια στο ΚΔΑΠ Δάφνης, Χριστίνα Κόκοτα. «Τα μεγάλα προβλήματα που ξεκίνησαν από 1/9/2008 εξακολουθούν να ισχύουν. Τα ΚΔΑΠ είναι οι μοναδικές προνοιακές δομές που επλήγησαν περισσότερο απ' όλες τις άλλες, αφού αρκετές από αυτές οδηγήθηκαν σε κλείσιμο. Γι' αυτό και ένα από τα βασικά αιτήματά μας είναι η επαναλειτουργία των Κέντρων που έκλεισαν» δήλωσε και πρόσθεσε:
«Τώρα όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αφού η κυβέρνηση είναι ενημερωμένη για τα προβλήματα και ο γενικός γραμματέας έχει δεσμευτεί για άμεση και μακροπρόθεσμη λύση τους. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε εάν αυτές οι δεσμεύσεις γίνουν πραγματικότητα. Εάν όχι, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με δυναμικές κινητοποιήσεις».
Πηγή : Ελευθεροτυπία, 2/2/2010
Επιτελους βρεθηκαν καποιοι να ασχοληθουν και να προσπαθησουν να επιλυσουν τα πολυμηνα προβληματα των κ.δ.α.π. και τον ταλαιπωρων υπαλληλων τους, που απο οτι γνωριζω οσο μπορω να ξερω σαν ενας απλος μπαμπας καποιου παιδιου απο τα κδαπ λιμοκτονουν απο την πολυμηνη αμισθια.Με την ευκαιρια θελω να συγχαρω ολους οσους προσπαθουν να στηρηξουν αυτες τις δομες,διοτι μονο μεσο τετοιον θεσμων καθρεφτιζεται το επιπεδο και η προσφορα της πολιτιας προς τους πολιτες, ως κοινονικο συλογικο εργο.Ελπιζω οι αρμοδιοι φορεις να σκυψουν πραγματικα το κεφαλι πανω στην επιλυση αυτων των τοσο σοβαρων προβληματων,παρολο των αντιξοων οικονονικων συνθηκων.Γιατι στηγματιζουν ολες τις τοπικες κοινωνιες που στηριζονται απο τετοιες πρωτοβουλιες.
ΑπάντησηΔιαγραφή