Είναι ώρα για ύπνο! Είναι η δύσκολη ώρα για πολλά παιδάκια και είναι η ώρα των πολλών καβγάδων και καμιά φορά και των γερών συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια. Πέρα από την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού στο θέμα αυτό (πολλά παιδιά αντέχουν περισσότερο) υπάρχουν και οι γονείς που χωρίς να το θέλουν προβοκάρουν την ώρα του ύπνου των παιδιών. Για να διευκολύνουμε πρακτικά λοιπόν την κατάσταση, δίνουμε κάποιες οδηγίες που ίσως βοηθήσουν τους γονείς αλλά και τους...γείτονες που ακούνε κάθε βράδυ το σχετικό ματς του «πάμε για ύπνο»:
1 Δεν παίζουμε ποτέ παιχνίδια δράσης 1 ώρα πριν από τον ύπνο (πάλεμα, κυνηγητό, έντονα σπορ κ.λπ.). Αυτά τα παιχνίδια διεγείρουν τα παιδιά, ενώ το ζητούμενο είναι η χαλάρωση.
2 Τα παιδιά τρώνε τουλάχιστον 2 ώρες πριν από τον ύπνο και λίγο πριν κοιμηθούν πίνουν ένα ζεστό ρόφημα (όχι τσάι, σοκολάτα), κυρίως γαλατάκι.
3 Το μπάνιο είναι ευεργετικό αλλά όχι από το αυτί και στην μπανιέρα. Ιδιαίτερα τον χειμώνα φτιάξτε συνθήκες ζεστασιάς στο μπάνιο, δώστε την ευκαιρία στο παιδί να πάρει τον χρόνο του παίζοντας και χαλαρώνοντας. Οχι πολλές παρατηρήσεις γιατί... πετάει νερά. Δικαιολογήστε λίγο την ακαταστασία του.
4 Οχι τηλεόραση με θέματα που φοβίζουν, αλλά όχι και απότομο σταμάτημα του προγράμματος που βλέπει με ενδιαφέρον. Προεπιλέγετε λοιπόν το πρόγραμμα της τηλεόρασης το βράδυ.
5 Αν υπάρχει μεγαλύτερο παιδί που πάει αργότερα για ύπνο, εξηγήστε τους λόγους και μη χρησιμοποιείτε τη φράση «εσύ είσαι μικρός ή μικρή».
6 Μην υποχρεώνετε το παιδί σε μελέτη τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσει για ύπνο, ώστε να έχει τον χρόνο να παίξει, να κινηθεί άνετα στο σπίτι. Μην το σηκώνετε νωρίς το πρωί και το απειλείτε από το βράδυ ότι όσα δεν πρόλαβε να διαβάσει θα τα ξαναδείτε μαζί το πρωί. Το διαλύετε κυριολεκτικά. Εάν το παιδί σπαταλά πολύ χρόνο στη μελέτη αλλάξτε το πρόγραμμά του ή συμβουλευτείτε και τη δασκάλα, μήπως έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία ή έντονη διάσπαση προσοχής.
7 Μην υποχρεώνετε το παιδί 2 ώρες πριν πάει για ύπνο να κάθεται ήσυχο, να μην παίζει φασαριόζικα παιχνίδια. Κατανοήστε το και, δυστυχώς, όσο και αν κατανοώ και τη δική σας κούραση, τα παιδιά προηγούνται. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη το παιχνίδι όσο τον αέρα.
8 Επιτρέψτε στο παιδί να σας μιλήσει, να σας πει πώς πέρασε, εύθυμες ιστορίες, να «κουτσομπολέψει» τα οικογενειακά σας, τις ιστορίες των φίλων του. Ετσι θα περάσουν εικόνες από το μυαλουδάκι του, θα αισθανθεί ήρεμα με τη δική σας συμμετοχή στις σκέψεις του, θα του φύγει το άγχος της ημέρας από πράξεις ή σκέψεις που τον έχουν αναστατώσει.
9 Την ώρα του ύπνου μη την παρουσιάζετε σαν θεριό που έρχεται να τα φάει, ούτε ότι το θεριό αυτό είναι ο δικός σας άγγελος γιατί θα... ησυχάσετε. Εξηγήστε τι κάνετε εσείς και όσοι δεν κοιμούνται στο σπίτι όταν αυτό πέφτει για ύπνο. Περιγράψτε τις δουλειές σας, τις υποχρεώσεις σας, την ηρεμία σας που δεν έχει να κάνει με το ίδιο το παιδί σαν πρόσωπο αλλά το ότι ξεφεύγετε από την ευθύνη να το περιποιείστε και να το νοιάζεστε. Εάν έτσι είναι, δώστε του να καταλάβει ότι περνάτε όμορφα σαν ζευγάρι, συζητώντας δικά σας θέματα, βλέποντας μια ταινία κ.λπ. Μπορεί να σας φανεί στην αρχή ότι «ζηλεύει» και αντιδρά, όμως το ζητούμενο είναι να νιώσει και τη διαφοροποίηση ζευγαριού και παιδιών. Αρκεί να τη νιώθετε και εσείς.
10 Μπορείτε να μπείτε σε ένα τελετουργικό πριν από τον ύπνο εάν το παιδί διευκολύνεται. Αυτό είναι ένα παραμυθάκι κάθε βράδυ, μια ιστορία, ένα ήρεμο παιχνίδι με χαδάκια στο κρεβάτι κ.λπ. Εάν ο ένας γονιός αργεί να έρθει και συχνά δεν τον βλέπει το παιδί πριν κοιμηθεί, μπορείτε να ανταλλάσσετε γραμματάκια μικρά και βεβαιώστε το παιδί ότι και οι δύο γονείς το βράδυ συζητάνε για το παιδάκι τους.
11 Οι καβγάδες και οι τσακωμοί πριν από την ώρα του ύπνου, ο απολογισμός της ημέρας για τις «κακές» πράξεις των παιδιών, οι συζυγικοί διαπληκτισμοί, οι αναφορές στον κακό παππού, την καλή γιαγιά, τους ανεπιθύμητους συγγενείς, από τον ένα ή τον άλλο γονιό, είναι και αυτό η αιτία να καθυστερήσει ο ύπνος των παιδιών και ο δικός σας.
12 Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Αλλά και η καλή νύχτα επίσης. Φροντίστε λοιπόν όλοι μαζί να περάσετε καλά την ημέρα σας, βάλτε και λίγη ζαχαρίτσα στις σκέψεις σας και η ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ φθάνει πιο σίγουρη.
Ονειρα γλυκά!!!
Πηγή : Έθνος online, Για να δείτε το άρθρο, πατήστε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου