Οι εργασίες αναστήλωσης της Ακρόπολης είναι σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια και έφεραν στο φως τουλάχιστον 50 λαξευμένα παιχνίδια πάνω στο αρχαίο μνημείο. Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα παιχνίδια είναι λαξευμένα στη δυτική και νότια πλευρά του ναού καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες και μπορούσε κάποιος να αναπαυθεί και να χαλαρώσει παίζοντας ένα παιχνίδι. Έχουν καταγραφεί 20 παιχνίδια στη δυτική πλευρά, 25 στη νότια, 4 στην ανατολίκη και 1 στη βόρεια.
Από τα παιχνίδια που αναγνωρίστηκαν, τα 47 είναι δεξιοτεχνίας (τρόπας) και τα 3 πεσσείας (εννεάδας και διαγραμμισμού), δηλαδή στρατηγικής, που παίζονταν με πεσσούς (πιόνια).
Στην τρόπα, οι δύο παίκτες προσπαθούσαν να ρίξουν έναν αστράγαλο ή καρπό μέσα σε λαξευμένες στο μάρμαρο τρύπες. Στόχος τους ήταν να ρίξουν διαδοχικά σε όλες τις τρύπες τα σφαιρίδια. Σήμερα το παιχνίδι αυτό εξακολουθεί να παίζεται με τις ονομασίες: τρύπα, λάκκα, γουβίτσα ή λεφτοκάρυα.
Η εννεάδα (σήμερα εννιάδα) παίζεται με εννέα πεσσούς ή πιόνια διαφορετικού χρώματος από δύο παίκτες. Το σχέδιο χαρασσόταν στο έδαφος και ευθείες ένωναν τις γωνίες τριών ομόκεντρων τετραγώνων.
Ένα ακόμη παιχνίδι που βρέθηκε στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα είναι γνωστό ως διαγραμμισμός και πιθανολογείται πως είναι το σημερινό παιχνίδι ντάμα. Κάθε παίκτης είχε στην κατοχή του 16 πιόνια, που τα παρέτασσε σε δύο σειρές, με μία σειρά πίσω κενή και δύο κενές σειρές μπροστά. Ο κάθε παίκτης μπορούσε να "φάει" τα αντίπαλα πιόνια και να οδηγήσει τα δικά του στην τελευταία γραμμή.
Στον Παρθενώνα, το συγκεκριμένο παιχνίδι παιζόταν πάνω σε πινάκιο 8x8 τετραγώνων (από κάθετες και οριζόντιες γραμμές) και κάθε παίκτης είχε δεκαέξι πεσούς. Επειδή ήταν δύσκολο κάποιος να χαράξει το μάρμαρο, οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως αυτά τα παιχνίδια παίζονταν μόνο από ενηλίκους που είχαν την απαραίτητη σωματική δύναμη.
Τέτοιου είδους λαξεύματα έχουν βρεθεί στο Ερέχθειο, στα Προπύλαια, στο ναού του Ηφαιστου στο Θησείο και στο Πρόπυλο του Ιερού της Ελευσίνας και μας αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι μπορούσαν να περπατούν ελέυθερα μέσα στο ιερό του ναού αλλά και να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους εκεί.
Άλλα επιτραπέζια παιχνίδια που παίζονταν στην Αρχαία Ελλάδα και εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα είναι το ζατρίκιο, το γνωστό σε όλους μας σκάκι, παιχνίδια με αθύρματα και κυβείες, δηλαδή τα σημερινά ζάρια.
πηγή: www.paidorama.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου