Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Σχολείο με ρόδες : μια νέα εκπαιδευτική προσέγγιση για τα παιδιά που ζουν και εργάζονται στους δρόμους






Ένα μεγάλο κουτί με ρόδες, που όταν ανοίγει γίνεται ένας τεράστιος μαυροπίνακας, με πολλές καρτέλες ...Ένα μικρό και διαφορετικό σχολείο...

Αυτό είναι το Κινητό Σχολείο που έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και τις καρδιές των παιδιών.

Το "Κινητό Σχολείο" ξεκίνησε σαν ιδέα στο Βέλγιο το 1996, από τον Arnoud Raskin, στα πλαίσια μιας εργασίας του για ένα μάθημα του Πανεπιστημίου. Μετά άπό αρκετά χρόνια εφαρμογής αυτών των ιδεών και από πολλά στάδια (με συνεχείς τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις) πήρε την σημερινή του μορφή το 2002, με την ίδρυση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Mobile School.


Η φιλοσοφία της οργάνωσης και το όραμά της, μας δείχνουν έναν άλλο τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Ακόμα και αν πάρουμε τα παιδιά που ζουν και εργάζονται στο δρόμο και τα τοποθετήσουμε σε ιδρύματα, καταφύγια και άλλες παρόμοιες δομές, το πρόβλημα δεν λύνεται. Γιατί αυτά τα παιδιά δεν μπορούν σε λίγα δευτερόλεπτα να ξεχάσουν τον μέχρι τότε τρόπο ζωής τους. Αν η μετάβαση είναι απότομη, τα παιδιά θα το σκάσουν και θα ξαναβρεθούν στον δρόμο, σε αυτό που ξέρουν. Η μετάβαση θέλει χρόνο και τρόπο. Όπως ακριβώς και ένα μωρό που περνάει πολλά στάδια εκπαίδευσης πριν φτάσει στο Πανεπιστήμιο. Κάθε βήμα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και αργά. Το ίδιο το παιδί πρέπει να κατανοήσει,να εντοπίσει και να καλλιεργήσει τα ταλέντα και τις δυνατότητές του, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση για να μπορέσει τελικά να καθορίσει το ίδιο την ζωή του.


Όλο το πρόγραμμα στηρίζεται στην ύπαρξη ενός πίνακα με ρόδες. Πρόκειται για ένα μεγάλο κουτί πάνω σε ρόδες που μεταφέρεται εύκολα από έναν άνθρωπο. Και στις δύο μεριές του μεγάλου κουτιού υπάρχουν κρυμμένα 2 μικρότερα κουτιά, τα οποία τραβιούνται και διαθέτουν 2 πίνακες. Κλειστό το κουτί έχει μήκος 1,5 μέτρα, ενώ όταν ανοίξουν όλοι οι πίνακες φτάνει τα 6 μέτρα. Υπάρχουν δηλαδή 12 μέτρα πίνακα! Ένας από τους πίνακες είναι και σκηνή για κουκλοθέατρο. Πάνω σε αυτούς τους πίνακες τα παιδιά μπορούν να γράφουν, αλλα και να βλέπουν καρτέλες (εκπαιδευτικό υλικό) με θέματα γλώσσας και μαθηματικών, θέματα υγείας και απλά παιχνίδια.

Το πρόγραμμα υλοποιείται πλέον και στην Ελλάδα, από την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ και της ανεξάρτητης, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS που έχει σαν βασικό στόχο την δημιουργία και εφαρμογή προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης.

Αναφορά στο Κινητό Σχολείο έγινε στον Αγγελιοφόρο, στις 20/11/2009. Για να διαβάσετε το άρθρο, πατήστε εδώ. Όλη η φιλοσοφία και ο τρόπος εφαρμογής του Κινητού Σχολείου είναι διαθέσιμα εδώ (και στην αγγλική γλώσσα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου