Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες του Βανκούβερ πλησιάζουν και οι Έλληνες αθλητές με αναπηρία αρχίζουν να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να εμφανιστούν όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι σ' αυτή τη νέα μεγάλη διοργάνωση, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο, η Ελληνική Προ-Παραολυμπιακή Ομάδα βρίσκεται ήδη στο Χίντερτουξ της Αυστρίας, όπου έχει ξεκινήσει εντατική προετοιμασία.
Ο λόγος για τη Βιβή Χριστοδουλοπούλου και τον Ιωάννη Παπαβασιλείου, τους δύο αθλητές που πιθανώς θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Αγώνες. Στην Αυστρία βρίσκεται και ο ομοσπονδιακός προπονητής Αλπικού Σκι, Κωνσταντίνος Σιτζιόβας, καθώς και οι τεχνικοί Βασίλης Καλύβας, Ιωάννα Παδιώτη και ο γιατρός Χρήστος Γκούμας.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Δρ. Παναγιώτης Σταματόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή και στα οφέλη της, τόνισε: "Η Ε.Π.Ε. με αφορμή την Προ-παραολυμπιακή περίοδο έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην καλύτερη προετοιμασία των αθλητών με αναπηρία, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ. Κι αυτό το δείχνει έμπρακτα, στηρίζοντας την Ομοσπονδία στο σχεδιασμό και στην αποστολή δύο αθλητών στο ειδικό προπονητικό κέντρο του Χίντερτουξ, ώστε να κάνουν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Παράλληλα, δε, έχει επιδιώξει συνεργασία με την Αυστριακή παραολυμπιακή Επιτροπή, για βελτίωση της τεχνογνωσίας στα χειμερινά αθλήματα".
Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν 12-21 Μαρτίου 2010 στο Βανκούβερ του Καναδά και θα αγωνιστούν 600 αθλητές σε πέντε χειμερινά αθλήματα (Αλπικό Σκι, Δίαθλο, Σκι Αντοχής, Χόκεϊ επί πάγου και κέρλινγκ με αμαξίδιο). Αυτή θα είναι η τρίτη συμμετοχή της Ελλάδας, ύστερα από την παρουσία στους Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι το 2002 και του Τορίνο το 2006, με τους Έλληνες να διαγωνίζονται στο Αλπικό Σκι.
Από το δελτίο τύπου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (06/11/2009)
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στη Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικο΄πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος).
Από τότε οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στη Σουηδία.
Οι παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δώδεκα Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και εννέα Χειμερινοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου