Θέλουν να γίνουν λογιστές, αεροσυνοδοί, αισθητικοί, μάγειρες και να κατασκευάζουν υπολογιστές, αλλά μέχρι τότε μαθαίνουν για την ηλεκτροκίνηση, διακρίνονται στο πινγκ πονγκ, εφαρμόζουν τις γνώσεις τους σε σύγχρονα εργαστήρια και ετοιμάζουν το επόμενο μεγάλο θέμα τους για τη σχολική εφημερίδα «Εκτός Υλης».
Η «Κ» επισκέφθηκε το Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος και συνομίλησε με τους μαθητές και τους καθηγητές για τη φιλοσοφία του σχολείου, τη διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας, καθώς και τα φιλόδοξα σχολικά πρότζεκτ που προσφέρουν διέξοδο στη δημιουργικότητα και μια διαφορετική οπτική στους σπουδαστές του.
Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες είναι η σχολική εφημερίδα «Εκτός Υλης» που εκδίδουν οι μαθητές και σε αυτήν ξεδιπλώνουν συναισθήματα, προβληματισμούς και απόψεις. Τα θέματα που φιλοξενούνται στις σελίδες ποικίλλουν, από το άγχος των εφήβων και τις γυναικοκτονίες μέχρι το φαινόμενο του νεοναζισμού, ενώ δεν απουσιάζουν οι αποκλειστικές συνεντεύξεις, μεταξύ αυτών του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από λίγες ημέρες.
Η εφημερίδα, αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, αποτελεί αγαπημένη δραστηριότητα της σχολικής κοινότητας. Με ενθουσιασμό και όρεξη οι μαθητές επιλέγουν τα θέματα που θα αναπτύξουν και στη συνέχεια, με τη βοήθεια των καθηγητών, αποτυπώνουν τις σκέψεις τους στο χαρτί.
Η φιλοσοφία του σχολείου
Η διαρκής κινητικότητα που χαρακτηρίζει το σχολείο και το πλήθος δράσεων που διοργανώνει, ξεκίνησαν το 2017 όταν χρέη διευθυντή ανέλαβε ο μηχανολόγος Μάριος Μουρατίδης, ο οποίος μαζί με μια πρόθυμη ομάδα καθηγητών άρχισαν να διαμορφώνουν τη φιλοσοφία που διέπει σήμερα το σχολείο. Το Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος, όπως σημειώνεται, επικεντρώνεται στον μαθητή και στις ανάγκες του όπως έχουν διαμορφωθεί στη σύγχρονη εποχή.
Βασικός του στόχος, να σβήσει το στίγμα που απέκτησε με την πάροδο των χρόνων η επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα. «Η φιλοσοφία μας είναι είτε ο μαθητής να προχωρήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε να μπαίνει άμεσα στην αγορά εργασίας» σημειώνει ο κ. Μουρατίδης και συνεχίζει: «Είμαστε φανατικοί οπαδοί της Μαθητείας (σ.σ. ένας επιπλέον χρόνος επαγγελματικής εξειδίκευσης στα ΕΠΑΛ με παράλληλη εργασία επί πληρωμή).
Πρόκειται για το μοναδικό σχολείο που αριθμεί 90 σπουδαστές στα τμήματα της Μαθητείας. Στο κτίριο λειτουργεί γραφείο διασύνδεσης με την αγορά εργασίας και όσα παιδιά τελειώνουν τη Μαθητεία ξεκινούν άμεσα να εργάζονται σε επιχειρήσεις στο Πέραμα και τον Πειραιά.
Σύγχρονα εργαστήρια και ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Οπως σε όλα τα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, οι μαθητές εισέρχονται με βάση τη βαθμολογία στο τέλος της Γ’ Γυμνασίου. «Στην αρχή δίναμε 110 θέσεις σε κάθε Α’ Λυκείου. Πέρυσι, το αυξήσαμε λίγο και πήγαμε στις 132. Δεχθήκαμε 230 αιτήσεις. Ετσι, αυξήσαμε και άλλο τις θέσεις και φτάσαμε στις 154. Η Α’ Λυκείου έχει τώρα 7 τμήματα. Η χαμηλότερη βαθμολογία με την οποία εισήλθε μαθητής είναι 14,7 και η υψηλότερη 19» σημειώνει ο διευθυντής του σχολείου.
Στο τριώροφο κτίριο που στεγάζεται το εκπαιδευτικό συγκρότημα λειτουργούν σύγχρονα εργαστήρια ενώ το σχολείο απέκτησε και ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
«Είμαστε το πρώτο σχολείο του Πειραιά με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Πολλοί μαθητές μας που είναι μέλη στην ομάδα διάσωσης έχουν μάθει ΚΑΡΠΑ. Επισκεπτόμαστε και άλλα σχολεία για να διδάξουμε την τεχνική στα παιδιά. Συχνά έρχονται άτομα με αναπηρία όπως ο Σύλλογος Τυφλών για να μιλήσουν στους μαθητές. Επίσης, χαρτογραφήσαμε το κτίριο και φτιάξαμε τουαλέτα προσβάσιμη σε ΑμεΑ», αναφέρει η δεύτερη υποδιευθύντρια, Χριστίνα Πασαλή.
Πριν από λίγο καιρό, μαθητές από τον τομέα της υγείας πήραν 30 δείγματα μυελού των οστών από συμμαθητές τους και τους γονείς τους, μια διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο. Δύο φορές τον χρόνο διοργανώνεται εθελοντική αιμοδοσία. Το ενδιαφέρον για αυτές τις δράσεις είναι πολύ υψηλό. Την τελευταία φορά 20 μαθητές από τον κλάδο υγείας πραγματοποίησαν την αιμοληψία, ενώ συμμετείχαν πάνω από 70 παιδιά της Β’ και Γ’ λυκείου. Οπως σημειώνει η κ. Πασαλή, έχει δημιουργηθεί τράπεζα αίματος στο σχολείο για τους μαθητές και συγγενείς τους. Πέρυσι, δόθηκαν πέντε φιάλες αίμα σε τραυματίας αστυνομικό.
Τα αποκλειστικά θέματα
Η σχολική εφημερίδα ικανοποιεί την έντονη ανάγκη των μαθητών για έκφραση και επικοινωνία. Ο Δημήτρης συμμετέχει στην έκδοση εδώ και δύο χρόνια. «Ασχολούμαι με τον αθλητισμό, κάνω πολεμικές τέχνες. Γι’ αυτό και στο φύλλο της εφημερίδας που ετοιμάζουμε, θα πάρω συνέντευξη από τον συμμαθητή μου, τον Παναγιώτη Καλαμάρη, πανελλήνιο πρωταθλητή στο μποξ στην κατηγορία του», τονίζει.
Η Μαρία Περρή, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου και μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «από την πρώτη ημέρα που πήγε στο σχολείο», δουλεύει ένα κομμάτι για τις 13 γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν το 2024.
Για την Ελπίδα Κουγιουμουτζόγλου, μαθήτρια A’ Λυκείου, η λειτουργία της εφημερίδας είναι η αγαπημένη της δραστηριότητα.
«Κάνουμε σύσκεψη, επιλέγουμε τι θα γράψει ο καθένας ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και μετά χωριζόμαστε σε ομάδες. Ασχολούμαστε με κοινωνικά, αλλά και ζητήματα του σχολείου. Αυτήν την περίοδο γράφω δύο κομμάτια, ένα για το άγχος των εφήβων και άλλο ένα για το φαινόμενο του νεοναζισμού», τονίζει.
Η φιλόλογος Βασιλική Φιλίππου, υποδιευθύντρια του σχολείου συντονίζει τα παιδιά στην έκδοση της εφημερίδας. «Κατά καιρούς έχουμε φιλοξενήσει συνεντεύξεις πολύ σημαντικών προσώπων, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ξεκινήσαμε στο πρώτο μας φύλλο με τον Μίκη Θεοδωράκη. Τώρα έχουμε στα σκαριά μια συνέντευξη με τον Χρήστο Μάστορα, με αφορμή την ταινία για τον Στέλιο Καζαντζίδη.
Συνέντευξη στο Μαξίμου
Η σχολική εφημερίδα «Εκτός Υλης» εξασφάλισε πριν από λίγες ημέρες ένα ακόμα αποκλειστικό θέμα, τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τον πρωθυπουργό και να του υποβάλουν τις ερωτήσεις τους. «Ποιον από τους Ελληνες πολιτικούς του παρελθόντος θαυμάζετε και γιατί;» τον ρώτησαν με τον ίδιο να απαντά πως τρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. «Προσπαθώ συνέχεια να τον μελετώ. Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα όπως τη γνωρίζουμε, ένας άνθρωπος που διάβασε πάρα πολύ καλά τις γεωπολιτικές ισορροπίες της εποχής του», τόνισε.
Η… προεργασία για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού ξεκίνησε έναν χρόνο νωρίτερα, στις 19 Δεκεμβρίου 2023, όταν ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη, ομάδα στελεχών του υπουργείου αλλά και τοπικούς αξιωματούχους, επισκέφθηκαν το σχολείο για την παρουσίαση του νέου χάρτη της επαγγελματικής κατάρτισης.
Τα επαγγελματικά όνειρα
Μπορεί αυτή την περίοδο να «εργάζονται» ως δημοσιογράφοι, ωστόσο τα περισσότερα παιδιά της σχολικής εφημερίδας έχουν ήδη αποφασίσει για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν. Μια μαθήτρια θέλει να γίνει λογίστρια, μία άλλη αστυνομικός και ο Δημήτρης «μάγειρας και επειδή ο μπαμπάς μου έχει και μαγαζί, θα γίνω και… ψιλοεπιχειρηματίας».
Δύο «ρεπόρτερ» θέλουν να περάσουν στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ μία σπουδάστρια επιθυμεί να εργαστεί ως αισθητικός και αεροσυνοδός. Με την κομμωτική θέλει να ασχοληθεί μία από τις συντάκτριες της εφημερίδας, ενώ ο Λεωνίδας που μαγνητοσκοπεί και ηχογραφεί τις συνεντεύξεις για τα ρεπορτάζ της εφημερίδας, φιλοδοξεί κάποια μέρα να κατασκευάζει υπολογιστές.
Οσο για τον Νίκο Σπανό, πρόεδρο του 15μελους, όπως λέει στην «Κ» θέλει να σπουδάσει χρηματοοικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων. Στα πλάνα του είναι επίσης και η επαγγελματική ενασχόληση με τα social media. Ο ίδιος πραγματοποιεί live streaming και όπως λέει με καμάρι: «Εχω πολλούς ακόλουθους σε ΤikΤok, instagram και youtube».
Πηγή: Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου