Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Πότε να δώσετε στο παιδί σας το πρώτο του κινητό τηλέφωνο – και πώς να το κρατήσετε ασφαλές

Σε όλη την καριέρα μου ερευνώ τους νέους και το Διαδίκτυο: τι κάνουν στο Διαδίκτυο, τι σκέφτονται για αυτό και πώς οι απόψεις τους διαφέρουν από αυτές των γονιών τους.

Συχνά λαμβάνω ερωτήσεις από γονείς σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι πότε πρέπει να πάρουν στο παιδί τους ένα κινητό τηλέφωνο, καθώς και πώς να το κρατήσουν ασφαλές όταν το έχουν. Εδώ είναι οι απαντήσεις μου σε μερικές βασικές ερωτήσεις.

Πόσο χρονών πρέπει να είναι το παιδί μου όταν πάρει το πρώτο του τηλέφωνο;

Φοβάμαι ότι συχνά απογοητεύω τους γονείς στην απάντησή μου σε αυτήν την ερώτηση, μη δίνοντάς τους έναν συγκεκριμένο αριθμό. Αλλά το σημαντικό εδώ είναι για ποιο σκοπό πρόκειται να χρησιμοποιήσει το παιδί σας το τηλέφωνο – και πότε μπορεί να είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2023 της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών Ofcom, το 20% των τρίχρονων έχουν πλέον κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, αυτό το τηλέφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για λήψη φωτογραφιών, αναπαραγωγή απλών παιχνιδιών και εποπτευόμενες βιντεοκλήσεις με την οικογένεια.


Το πιο σχετικό ερώτημα είναι πότε τα παιδιά πρέπει να έχουν το δικό τους πλήρως συνδεδεμένο τηλέφωνο, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν χωρίς επίβλεψη για να επικοινωνήσουν με άλλους στο διαδίκτυο.

Όταν ένα παιδί είναι στην ηλικία του δημοτικού σχολείου, είναι συνηθισμένο στην επίβλεψη από ενήλικες στις περισσότερες πτυχές της ζωής του. Θα είναι είτε στο σχολείο, στο σπίτι, με φίλους και έμπιστους ενήλικες ή με άλλα μέλη της οικογένειας.

Η ανάγκη του να επικοινωνήσει με έναν ενήλικα σε μακρινή απόσταση μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη – αλλά θα θελήσετε να σκεφτείτε ποιες μπορεί να είναι οι συγκεκριμένες ανάγκες του δικού σας παιδιού.

Συνήθως, η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο είναι όταν τα παιδιά μπορεί να είναι πιο μακριά από το σπίτι ή να συμμετέχουν σε σχολικές δραστηριότητες ή να συναναστρέφονται με φίλους όπου η δυνατότητα επικοινωνίας με το σπίτι γίνεται πιο σημαντική. Έχω μιλήσει με πολλούς νέους που μιλούν για την έναρξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως το σημείο όπου είχαν για πρώτη φορά το δικό τους τηλέφωνο.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι χρησιμοποιούν ένα τηλέφωνο με ασφάλεια;

Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό εάν το παιδί σας συνδέεται στο διαδίκτυο - σε οποιαδήποτε ηλικία και ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιεί - να συζητήσετε μαζί του σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Οι γονείς πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών τους και στην ευαισθητοποίηση τους για τους κινδύνους που συνεπάγεται η παρουσία τους στο Διαδίκτυο, καθώς και να έχουν υπόψη ότι οι περισσότερες διαδικτυακές εμπειρίες δεν είναι επιβλαβείς.

Έχω πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα με νέους σχετικά με τους κινδύνους στο διαδίκτυο. Ως μέρος αυτής της έρευνας, εγώ και οι συνάδελφοί μου αναπτύξαμε μια σειρά από πηγές για τους γονείς, μαζί με τη βοήθεια περισσότερων από 1.000 νέων.

Αυτό που λένε περισσότερο αυτοί οι νέοι είναι ότι θέλουν να ξέρουν σε ποιον να απευθυνθούν όταν χρειάζονται βοήθεια. Θέλουν να είναι βέβαιοι ότι θα λάβουν υποστήριξη, όχι μια κατσάδα ή κατάσχεση του τηλεφώνου τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα βασικό πρώτο βήμα είναι να καθησυχάσετε το παιδί σας ότι μπορεί να έρθει σε εσάς με όποια προβλήματα συναντήσει και θα το βοηθήσετε χωρίς να το κρίνετε.

Είναι επίσης σημαντικό να συζητήσετε με το παιδί σας τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με τη συσκευή του. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, για παράδειγμα, τον καθορισμό βασικών κανόνων σχετικά με το ποιες εφαρμογές μπορούν να έχουν εγκαταστημένες στο τηλέφωνό τους και πότε θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους στο τέλος της ημέρας.

Θα πρέπει επίσης να εξερευνήσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου για τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί το παιδί σας, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με αγνώστους ή να έχουν πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Το NSPCC διαθέτει πόρους για τους γονείς σχετικά με τον τρόπο χρήσης των ρυθμίσεων απορρήτου.

Πρέπει να ελέγχω το τηλέφωνο του παιδιού μου;

Μερικές φορές οι γονείς με ρωτούν αν πρέπει να μπορούν να ελέγχουν τη συσκευή ενός παιδιού – είτε κοιτάζοντας φυσικά το τηλέφωνο είτε χρησιμοποιώντας το λογισμικό «safetytech» σε άλλη συσκευή που μπορεί να έχει πρόσβαση στις επικοινωνίες στο τηλέφωνο του παιδιού.

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό αυτό να είναι κάτι που συζητάτε με το παιδί σας. Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας έρχεται σε εσάς με τυχόν διαδικτυακά ζητήματα, επομένως εάν θέλετε να παρακολουθείτε το τηλέφωνό του, μιλήστε του γι' αυτό αντί να το κάνετε κρυφά.

Φαίνεται λογικό οι γονείς να έχεουν πρόσβαση στη συσκευή ενός παιδιού όταν είναι σε μικρή ηλικία (πρωτοβάθμια εκπαίδευση), με τον ίδιο τρόπο που ένας γονέας θα επικοινωνούσε με τον γονέα ενός άλλου παιδιού προτού συμφωνήσει να το αφήσει να επισκεφτεί το σπίτι του.

Ωστόσο, καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, μπορεί να μην θέλει ο γονέας του να δει όλα τα μηνύματά του και τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις του. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού δηλώνει ξεκάθαρα ότι ένα παιδί έχει δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Πρέπει να παρακολουθώ την τοποθεσία του παιδιού μου μέσω του τηλεφώνου του;

Έχω μιλήσει με ορισμένες οικογένειες που παρακολουθούν η μία τις συσκευές της άλλης με ανοιχτό και διαφανή τρόπο, και αυτή είναι μια απόφαση για την οικογένεια. Ωστόσο, έχω μιλήσει επίσης με παιδιά που βρίσκουν ανατριχιαστικό το γεγονός ότι ένας έφηβος φίλος παρακολουθείται από τους γονείς τους.

Το ερώτημα εδώ είναι εάν οι γονείς καθησυχάζουν τον εαυτό τους ότι το παιδί τους είναι ασφαλές – ή αν θέλουν να μάθουν τι κάνει χωρίς αυτό να το γνωρίζει. Είχα μια ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη συζήτηση με κάποιον που μου είπε ότι ο φίλος τους ήταν εξαιρετικά αναστατωμένος επειδή η κόρη τους είχε αλλάξει συσκευή και έτσι δεν μπορούσαν πλέον να την παρακολουθήσουν. Όταν ρώτησα πόσο χρονών ήταν η κόρη, μου είπαν ότι ήταν 22.

Αξίζει επίσης να εξεταστεί εάν τέτοια τεχνολογία παρέχει στην ουσία μία ψευδή διαβεβαίωση. Μπορεί να επιτρέπει στους γονείς να γνωρίζουν πού βρίσκεται το παιδί τους, αλλά όχι απαραίτητα αν είναι ασφαλές.

Όπως και με την παρακολούθηση του τηλεφώνου ενός παιδιού, αξίζει να σκεφτείτε αν η τακτική παρακολούθησης δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να έρθει σε εσάς το παιδί όταν έχει προβλήματα ή αν αυτό είναι πιο πιθανό να επιτευχθεί μέσα από ανοιχτές συζητήσεις και ένα περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης.



Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου