Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Η ζάχαρη στα μωρά αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη στο μέλλον

Η γενιά Βρετανών που έτρωγε ζάχαρη με το δελτίο μπορεί να έχασε λίγη από τη γλύκα της παιδικής ηλικίας, γλίτωσε όμως την πίκρα δύο σοβαρών ασθενειών. Αυτό είναι το εύρημα μιας ασυνήθιστης μελέτης στη Βρετανία, η οποία έρχεται να προστεθεί σε ένα βουνό προηγούμενων ερευνών για τη δηλητηριώδη επίδραση των γλυκών.

Τα παιδιά που μεγάλωσαν στη μεταπολεμική Βρετανία, όταν πολλά τρόφιμα διανέμονταν με κουπόνια (εικόνα), εμφανίζουν θεαματικά μικρότερη συχνότητα υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό «Science». Και για τις δύο παθήσεις ο κίνδυνος επηρεάζεται από την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνει ένα παιδί τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του, και ειδικά τους πρώτους έξι μήνες. Ακόμα και η έκθεση στη ζάχαρη κατά την κύηση βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο. Οι ερευνητές δεν συνιστούν μεν την πλήρη εξάλειψη της ζάχαρης στην παιδική διατροφή, επισημαίνουν όμως ότι η τυπική έγκυος ή θηλάζουσα στις ΗΠΑ καταναλώνει τρεις φορές τη μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα πρόσθετων σακχάρων.

Οι οικονομικές δυσκολίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έδωσαν στους ερευνητές μια σπάνια ευκαιρία για τη μελέτη της σύνδεσης ανάμεσα στη διατροφή των παιδιών και στα προβλήματα υγείας που εμφανίζουν μεγαλώνοντας. Στη Βρετανία η διανομή με δελτίο καταργήθηκε για πολλά τρόφιμα μετά το 1945, όχι όμως και για τη ζάχαρη, για την οποία ίσχυε μέχρι το 1953. Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης υπερδιπλασιάστηκε μετά την άρση του περιορισμού. Στη συνέχεια, αναζήτησαν στο UK Biobank, μια τράπεζα ιατρικών και γενετικών δεδομένων, πληροφορίες για τους ανθρώπους που είχαν γεννηθεί τα χρόνια πριν και μετά την άρση του περιορισμού. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άτομα που είχαν συλληφθεί όσο ίσχυε το δελτίο είχαν 35% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και 20% μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Θεωρητικά, τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από άσχετους παράγοντες, όπως για παράδειγμα άλλες τροφές ή οι κοινωνικές συνθήκες της εποχής. Ωστόσο η επίδραση που προκύπτει είναι πολύ μεγάλη για να εξηγηθεί διαφορετικά, λένε οι ερευνητές.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου