Τον τελευταίο καιρό η Meta, η εταιρεία στην οποία ανήκει, μεταξύ άλλων, το Instagram, έχει κατηγορηθεί ευθέως για τα προβλήματα που προκαλεί η χρήση των social media στους εφήβους, αλλά και για κενά ασφαλείας που οδηγούν σε διαδικτυακό εκφοβισμό, και όχι μόνο.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ή και να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα, το Instagram παρουσίασε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου κάποιες αναβαθμίσεις με στόχο να παρέχει στους γονείς μεγαλύτερο περιθώριο επίβλεψης της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών τους. Οι αλλαγές, παρ’ όλα αυτά, δεν φάνηκε να καθησυχάζουν τους επικριτές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως γράφει η Washington Post.
Η Meta εισήγαγε ένα νέο πρόγραμμα «εφηβικών λογαριασμών» με στόχο να περιορίσει τον χρόνο που περνούν οι ανήλικοι στον ιστότοπο, αλλά και να ελέγχει το περιεχόμενο που βλέπουν και τους άγνωστους με τους οποίους αλληλεπιδρούν μέσω του λογαριασμού τους. Το νέο σύστημα επεκτείνει επίσης τη δυνατότητα των γονέων να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των παιδιών τους, συμπεριλαμβανομένων του είδους περιεχομένου που βλέπουν και των ατόμων στα οποία στέλνουν μηνύματα.
«Αλλάζουμε την εμπειρία για εκατομμύρια εφήβους στην εφαρμογή μας» είπε σε συνέντευξή της η Αντιγκον Ντέιβις, επικεφαλής ασφάλειας της Meta. «Σχεδιάζουμε εκ νέου τη σχέση γονέα-παιδιού στο διαδίκτυο, ως απάντηση σε όσα έχουμε ακούσει από τους γονείς».
Ωστόσο, οι νέοι λογαριασμοί εφήβων κατακρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό την Τρίτη από ρυθμιστικές αρχές και ακτιβιστές, που συνεχίζουν να πιέζουν τον γίγαντα των social media για πιο τολμηρά μέτρα προστασίας των νέων από επιβλαβές περιεχόμενο και από τον εθισμό στην εφαρμογή.
«Στην πραγματικότητα δεν είναι δουλειά των γονιών να διασφαλίζουν ότι το περιεχόμενο είναι ασφαλές για παιδιά. Νομίζω ότι αυτό είναι δουλειά του Instagram» είπε στην Post ο Αρτούρο Μπεχάρ, πρώην σύμβουλος της Meta. Ο ίδιος είχε καταθέσει πέρυσι στο Κογκρέσο για τις αποτυχημένες προσπάθειές του να πείσει την εταιρεία να υιοθετήσει ισχυρότερα μέτρα προστασίας, με αφορμή το γεγονός ότι η έφηβη, τότε, κόρη του είχε δεχτεί υβριστικά σχόλια στο Instagram.
Τα νέα εργαλεία του Instagram ανακοινώθηκαν μία ημέρα προτού συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να εξετάσει τροποποιήσεις στον νόμο για την Ασφάλεια των Παιδιών στο Διαδίκτυο. Τα μέτρα αντικατοπτρίζουν τις αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ γονέων και πολιτικών ότι οι ιστότοποι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ευθύνονται για την κρίση ψυχικής υγείας των νέων στις ΗΠΑ και ότι οι εταιρείες τεχνολογίας δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση των ηλικιακώς νεότερων χρηστών στην «πελατεία» τους, παρά στην ασφάλεια και στην ευημερία τους.
Πέρυσι, 41 Πολιτείες μήνυσαν τη Meta, σύμφωνα με την Post, ισχυριζόμενες ότι η εταιρεία βλάπτει τα παιδιά εθίζοντάς τα στο Instagram και στο Facebook, ενώ τα εκθέτει και σε επιβλαβές περιεχόμενο. Εκατοντάδες οικογένειες έχουν επίσης μηνύσει τη Meta για τον τρόπο που οι υπηρεσίες της επηρεάζουν τους νέους.
Ο Δημοκρατικός Γενικός Εισαγγελέας του Κονέκτικατ, Ουίλιαμ Τονγκ, ένας από τις δεκάδες των αξιωματούχων επιβολής του νόμου της Πολιτείας που έχει μηνύσει τη Meta για τις πρακτικές της όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών, σχολίασε ότι οι νέες κινήσεις «δεν είναι αρκετές». Η Meta, είπε, «κάνει το ελάχιστο που μπορεί, μόνο και μόνο για να φαίνεται ότι κάτι κάνει».
Ο Πρέβιν Γουόρεν, δικηγόρος που εκπροσωπεί οικογένειες που έχουν μηνύσει τη Meta για τους χειρισμούς πάνω στο ζήτημα της ασφάλειας των νέων, χαιρέτισε τα μέτρα, αλλά πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε –και θα μπορούσαν– να είχαν εφαρμοστεί πριν από χρόνια. Πριν δηλαδή οι εκατοντάδες οικογένειες που εκπροσωπούμε βιώσουν τις βλάβες του εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Οι νέες προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ασφαλείας της Meta για τους εφήβους έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ισχυρισμών ότι το Instagram έχει σχεδιαστεί σκόπιμα για να κρατά τους εφήβους εθισμένους στις υπηρεσίες του. Ωστόσο, ειδικοί πιστεύουν ότι οι έφηβοι μπορεί να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως λένε, αφήνουν ανεπίλυτα ορισμένα ζητήματα ασφάλειας.
«Ολα αυτά είναι καλύτερα από ό,τι υπήρχε πριν» είπε στην Post ο Σβίκα Κρίγκερ, πρώην διευθυντής της ομάδας καινοτομίας της Meta, που τώρα εργάζεται ως σύμβουλος σε εταιρείες τεχνολογίας. «Δεν θέλω να πω ότι είναι άχρηστα όλα όσα παρουσιάζουν, αλλά πιστεύω πως δεν λύνουν όλα τα προβλήματα».
Ορισμένοι ακτιβιστές για την ασφάλεια των παιδιών επέκριναν τις αλλαγές του Instagram ως μια προσπάθεια αποτροπής μιας αυστηρότερης νομοθεσίας. «Ελπίζουμε ότι οι νομοθέτες δεν θα ξεγελαστούν από αυτή την προσπάθεια να αποτραπεί σκληρότερη νομοθεσία» είπε ο Τζος Γκόλιν, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας υπεράσπισης Fairplay.
Δεκάδες Πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει δικούς τους νόμους που επεκτείνουν τα μέτρα ασφάλειας και απορρήτου για παιδιά και εφήβους στο διαδίκτυο. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους νόμους αμφισβητήθηκαν και απορρίφθηκαν στο δικαστήριο, επειδή κρίθηκε ότι παραβίαζαν την προστασία της ελευθερίας του λόγου.
Πολλοί ακτιβιστές για την ασφάλεια των νέων υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες επιβάλλουν αδύναμες προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για τους εφήβους, αναγκάζοντας τους γονείς να προστατεύσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους. Εσωτερική έρευνα της Meta έχει δείξει ότι οι γονείς συχνά δεν διαθέτουν τον χρόνο και την τεχνολογική κατάρτιση ώστε να επιβλέπουν σωστά τις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους. Μέχρι το τέλος του 2022, λιγότερο από το 10% των εφήβων χρηστών του Instagram είχαν ενεργοποιήσει τη ρύθμιση γονικής επίβλεψης, αποκάλυψε η Washington Post. Η Meta έχει επανειλημμένως αρνηθεί να προσφέρει στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό εφήβων που επιβλέπονται από τους γονείς τους στο Instagram.
Τα ποσοστά υιοθέτησης γονικού ελέγχου άλλων εταιρειών είναι επίσης χαμηλά. Νωρίτερα φέτος ο διευθύνων σύμβουλος του Snapchat, Εβαν Σπίγκελ, είπε στο Κογκρέσο ότι 20 εκατομμύρια έφηβοι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, αλλά μόνο 400.000 έχουν συνδέσει τους λογαριασμούς τους με τους γονείς τους, δηλαδή μόλις το 2%.
Σύμφωνα με τη νέα προσέγγιση της Meta, η εταιρεία θα αναγκάσει τόσο τους νεοεγγραφέντες όσο και τους εν ενεργεία χρήστες κάτω των 18 ετών να ενταχθούν στους νέους «λογαριασμούς εφήβων», με αυστηρότερα προεπιλεγμένα πρότυπα ασφάλειας.
Ολοι οι «λογαριασμοί εφήβων» θα είναι ιδιωτικοί (μόνο για ακολούθους) από προεπιλογή. Οι χρήστες ηλικίας 16 και 17 ετών θα μπορούν να κάνουν δημόσιους αυτούς τους λογαριασμούς, όχι όμως κα οι κάτω των 16 ετών χωρίς γονική έγκριση. Απαιτώντας από τους νεότερους εφήβους να τελούν υπό επίβλεψη πριν αλλάξουν οποιαδήποτε από τις ρυθμίσεις ασφαλείας τους, η εταιρεία αναμένει ότι περισσότεροι λογαριασμοί εφήβων θα εποπτεύονται από τους γονείς τους.
Οι νέοι κανόνες δεν θα ισχύουν αμέσως για το αρχικό κοινωνικό δίκτυο της Meta, το Facebook, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το Instagram αλλά λιγότερο δημοφιλές στους αμερικανούς εφήβους.
Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει τους εφήβους στους νέους, περιορισμένους λογαριασμούς του Instagram εντός 60 ημερών στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στον Καναδά και στην Αυστραλία τον Ιανουάριο. Η Meta, η οποία κατέχει και το WhatsApp, δήλωσε ότι θα θέσει άλλες εφαρμογές υπό παρόμοιους νέους κανόνες τους επόμενους μήνες.
Η Meta είπε επίσης ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει Τεχνητή Νοημοσύνη για να βρίσκει τους εφήβους που υποψιάζεται ότι λένε ψέματα για την ηλικία τους. Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, η εταιρεία είπε ότι θα ζητά συχνότερα από «ύποπτους» εφήβους να βγάζουν selfie βίντεο ή να δείχνουν στην εφαρμογή τις ταυτότητές τους, ώστε να επαληθεύει την ηλικία τους.
Για τους χρήστες που θα μεταφερθούν στους νέους λογαριασμούς εφήβων του Instagram, η εταιρεία θα σιγάσει αυτόματα τις ειδοποιήσεις μεταξύ 10 μ.μ. και 7 π.μ. Αυτή η λειτουργία, που ονομάζεται «λειτουργία ύπνου», αντικαθιστά προηγούμενες λειτουργίες που απλώς υπενθύμιζαν στους εφήβους να κλείνουν το Instagram τη νύχτα.
Η εταιρεία θα αρχίσει επίσης να υπενθυμίζει στους εφήβους να εγκαταλείψουν την εφαρμογή ύστερα από κάποιο διάστημα ημερήσιας χρήσης, εκσυγχρονίζοντας την προσέγγισή της στις υπενθυμίσεις χρονικών ορίων. Οι γονείς θα επιτρέπεται να μπλοκάρουν τη χρήση του Instagram από τα παιδιά τους μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα ή εντός συγκεκριμένων χρονικών παραθύρων.
Η εταιρεία θα ζητά επίσης από τους εφήβους να επιλέγουν εκ των προτέρων τα θέματα –όπως τέχνες ή σπορ– που προτιμούν. Οι επιβλέποντες γονείς θα μπορούν έτσι να γνωρίζουν ποια θέματα έχει επιλέξει το παιδί τους. Θα μπορούν επίσης να βλέπουν με ποιους ανταλλάσσει μηνύματα, αλλά όχι και τα ίδια τα μηνύματα.
Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει αυστηροποιήσει τα πρότυπά της, προσπαθώντας να προσφέρει στους εφήβους λιγότερο «ευαίσθητο περιεχόμενο», όπως αναρτήσεις βίαιες ή με σεξουαλικά υπονοούμενα. Περιόρισε επίσης τη δυνατότητα των ενηλίκων να επικοινωνούν μαζί τους.
Πηγή: Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου