Παραμύθια, θρύλοι και μύθοι που ταξίδεψαν από τα βάθη των αιώνων μέχρι το σήμερα, μέσω δύσης, ανατολής, βορρά και νότου, φτάνουν για μία ακόμη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, που γίνεται τόπος συνάντησης ανθρώπων, πολιτισμών, γλωσσών και ιστοριών.
Το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης «Μέρες Παραμυθιών», που διοργανώνει για δέκατη τρίτη χρονιά η Action Art/Εικαστική Δράση, ξεκινά στις 28 Σεπτεμβρίου και διαρκεί δέκα ημέρες. Σκοπός του είναι να συνεχίσει να διαδίδει ιστορίες, που πέρασαν από το στόμα στην καρδιά και το αντίστροφο, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα και τη δύναμη της αφήγησης.
Περιλαμβάνει ακόμη εξειδικευμένα σεμινάρια που πραγματοποιούν καταξιωμένοι ερευνητές, επιστήμονες, αφηγητές και φυσικοί αφηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία προσεγγίζουν πολύπλευρα την προφορικότητα και το παραμύθι.
Μέρες Παραμυθιών σε μουσεία, μνημεία και σχολεία
Ένας μίνι μαραθώνιος αφήγησης τριών ωρών, με αφηγήτριες από διαφορετικές χώρες και πρωταγωνίστρια τη «Μάνα με τα χίλια πρόσωπα», αποτελεί την κεντρική παράσταση του Φεστιβάλ, που θα γίνει το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου στο Γενί Τζαμί. «Αφορά στη γυναίκα ως μάνα και τη σχέση που έχουμε μαζί της, που μπορεί να είναι σχέσεις αντιφατικές, αλλά πάρα πολύ σημαντικές και καθορίζουν το υπόλοιπο της ζωής μας. Πρόκειται για παραμύθια που πραγματεύονται την αγάπη και την αδιαφορία, την αφοσίωση και την αντιπαλότητα, τη σύγκρουση και την ασφάλεια», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ιδρύτρια της Action Art, Ροδάνθη Δημητρέση. Στη συναφήγηση συμμετέχουν δέκα αφηγήτριες από την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Αρμενία, την Αλβανία και τη Ρωσία και η δράση αφορά ενήλικες και παιδιά 12 χρονών και άνω.
Την επόμενη μέρα, ιστορίες και θρύλοι από την εποχή του μυστηριώδους μεσαίωνα θα «ξεπηδήσουν» και θα φτάσουν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για να εξοικειώσουν τους συμμετέχοντες με τη ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής. «Είναι ένας ιδιαίτερος αιώνας, και το συγκεκριμένο μουσείο ανήκει σ' αυτήν την εποχή, οπότε σκεφτήκαμε να κάνουμε τέτοιο πρόγραμμα προσεγγίζοντας αυτήν την εποχή, να περιπλανηθούμε μέσα από τις ιστορίες και να εξοικειωθούμε με την καθημερινότητα και τις ιδιορρυθμίες εκείνων των ανθρώπων», τόνισε η κ. Δημητρέση. Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά 10 χρονών και άνω και πλαισιώνεται με τραγούδι και μουσική.
Στο γειτονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν δύο παραστάσεις αφήγησης με αρχαίους μύθους για τον Διόνυσο, τον περιπλανώμενο θεό της χαράς, οι οποίες αφορούν όλη την οικογένεια και παιδιά άνω των 6 ετών. «Ο Διόνυσος στην πραγματικότητα μίλησε για την ετερότητα, για την αγάπη στον εαυτό μας, την αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού και στόχος είναι να κατανοήσουμε όλα αυτά», εξήγησε η Ροδάνθη Δημητρέση.
Η διαφορετικότητα πρωταγωνιστεί και στις δράσεις που θα γίνουν σε τρία δημοτικά σχολεία στη Σταυρούπολη, στην Καλαμαριά και τον Δήμο Θεσσαλονίκης στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 και 2 Οκτωβρίου κατά τις απογευματινές ώρες και αφορούν μαθητές, τους γονείς τους αλλά και …τη γειτονιά. «Πάντα λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι έχουμε ένα μωσαϊκό γλωσσών, που υπάρχει και ζει μέσα στην πόλη και στόχος μας κάθε φορά είναι αυτό να το αναδείξουμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία, αφενός γιατί τα παραμύθια και οι ιστορίες από μόνες τους είναι διαπολιτισμικές, γράφονται από την ημέρα που βρέθηκε σε αυτό τον πλανήτη ο άνθρωπος μέχρι σήμερα, οπότε ανήκουν σε όλο τον κόσμο και αυτό που καταφέρνουν να κάνουν είναι να αναδείξουν το διαφορετικό και το ιδιαίτερο ταυτόχρονα», τόνισε η διοργανώτρια.
Οι δράσεις ολοκληρώνονται στις 8 Οκτωβρίου με παράσταση αφήγησης με το Θέατρο Αντικειμένων, στο νηπιαγωγείο της ΧΑΝΘ. Η Βελγίδα αφηγήτρια και performer δεν θα χρησιμοποιήσει καθόλου τον λόγο, αλλά με όχημα την εκφραστικότητα του σώματος και του προσώπου της, κάνει διάλογο με αντικείμενα της καθημερινής ζωής και ζωντανεύει τον κόσμο των παραμυθιών. «Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μία συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς για μια ανταλλαγή προβληματισμών και σκέψεων επάνω στους διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας, που στόχο έχουν να πετυχαίνουμε μία δημιουργική και βιωματική μάθηση, αξιοποιώντας τα προσωπικά μας εργαλεία, ένα εκ των οποίων είναι το σώμα», σημείωσε η κ. Δημητρέση.
Εργαλεία για την προφορικότητα, το παραμύθι και την εκμάθηση ξένων γλωσσών
Το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης πλαισιώνουν και δύο εξειδικευμένα σεμινάρια (masterclasses). Στις 3 Οκτωβρίου, το σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο αφορά στην αφήγηση, το παραμύθι, τη διδασκαλία και την εκμάθηση ξένης γλώσσας και απευθύνεται σε γαλλόφωνους καθηγητές, δίνοντάς τους εργαλεία για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την αφήγηση και τις ιστορίες για να μπορέσουν να διδάξουν εύκολα και γρήγορα στα παιδιά την οποιαδήποτε γλώσσα.
Επίσης, ένα διήμερο masterclass θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Οκτωβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου καταξιωμένοι αφηγητές, επιστήμονες και ερευνητές θα προσεγγίσουν πολύπλευρα την προφορικότητα και το παραμύθι και θα προσφέρουν εργαλεία για την αξιοποίησή τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, της ψυχικής υγείας και σε youth workers. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του διημέρου θα προβληθούν αποσπάσματα της ταινίας «Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό... Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν' τα παραμύθια!».
Το Φεστιβάλ της Action Art (μέλος της Federation for European Storytelling) πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, σε συνεργασία και με τη στήριξη εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης, όπως το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η association De Caps de Mots, ο σύλλογος Α.P.L.F., το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, η ΧΑΝΘ, η USB (Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων), η Πολύγλωττη Πόλη, η ΕSC (European Solidarity Corps), σχολεία και συλλόγοι γονέων. Τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ), του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που επιχορηγούν ορισμένες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Αφήγηση, παραμύθια, μύθοι, θρύλοι - Οι γέφυρες που μας ενώνουν».
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου