Εντονες αντιδράσεις για την απόφαση της δημοτικής αρχής Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας να παραχωρήσει τα προαύλια δύο σχολικών συγκροτημάτων για τις ανάγκες του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού αγώνα στις 29 Μαΐου.
«Tα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά μόνο για τους μαθητές και όχι για τα επιχειρηματικά συμφέροντα». Αυτή η αυτονόητη –προφανώς- διεκδίκηση διατυπώνεται επίμονα τις τελευταίες ημέρες από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας. Ο λόγος; Η απόφαση της δημοτικής αρχής Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας να μετατρέψει σε... πάρκινγκ τα προαύλια δύο σχολικών συγκροτημάτων για τις ανάγκες ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και συγκεκριμένα του τελικού του Conference League που προγραμματίζεται στο γήπεδο της ΑΕΚ στις 29 Μαΐου.
Η είδηση κυκλοφόρησε στην πόλη στα μέσα του Φλεβάρη και η οριστική απόφαση ελήφθη στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Για τις ανάγκες πάρκινγκ μεγάλου όγκου οχημάτων που θα βρεθούν στην πόλη την ημέρα του ευρωπαϊκού τελικού θα αξιοποιηθούν τα προαύλια του σχολικού συγκροτήματος των ΕΠΑΛ (1ο, 2ο και 3ο Εσπερινό, που στεγάζονται στο ίδιο κτήριο) και του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει το 1ο Λύκειο, το 1ο Γυμνάσιο, το 2ο Δημοτικό και το 1ο Νηπιαγωγείο της Νέας Φιλαδέλφειας.
Η απόφαση ελήφθη με ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης του Γ. Τομπούλογλου και ενός συμβούλου της παράταξης του (τέως δημάρχου) Γ. Βούρου, παρότι έχει εκφραστεί κάθετη αντίθεση στη συγκεκριμένη εξέλιξη από το σύνολο της γονεϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας των παραπάνω σχολείων.
Οι Σύλλογοι Γονέων ξεκαθαρίζουν ότι «θα ακυρώσουμε στην πράξη την έτσι και αλλιώς παράτυπη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου». Προειδοποιούν ότι το κλείσιμο των σχολείων στις 29 Μαΐου λόγω τελικού και η «μετατροπή» των σχολικών προαυλίων σε χώρους πάρκινγκ θα έχει επιπτώσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν μία ημέρα μετά τον τελικό (30 Μαΐου) στα ΕΠΑΛ και δύο ημέρες αργότερα στα Γενικά Λύκεια (31 Μαΐου). Ακόμη, καταγγέλλουν ότι ενώ τα δημόσια σχολεία «προσφέρονται» στην ποδοσφαιρική διοργάνωση, ουδεμία μέριμνα λαμβάνεται για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στις εγκαταστάσεις τους.
Τα παραπάνω σχολικά συγκροτήματα αποτελούν «εμβληματικές περιπτώσεις εγκατάλειψης», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Ν. Σερετάκης. Οπως περιγράφει, το συγκρότημα των ΕΠΑΛ «είχε βγει ακατάλληλο, αλλά επισκευάσιμο μετά τον σεισμό του 2019. Πέντε χρόνια δεν έχει μπει ούτε ένα καρφί και τα παιδιά κάνουν μάθημα σε δανεικές αίθουσες».
Το 2ο Δημοτικό χτίστηκε επί Ελευθερίου Βενιζέλου το 1931 και αποτελεί το πιο παλιό σχολείο στην πόλη. «Το προαύλιό του έχει υποστεί καθίζηση», επισημαίνει ο κ. Σερετάκης. Σοβαρά προβλήματα στους αύλειους χώρους αντιμετωπίζουν και τα συστεγαζόμενα σχολεία, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο, το οποίο είχε «πνιγεί» τον Οκτώβριο του 2021 από την κακοκαιρία «Μπάλλος». «Ηταν το περίφημο σχολείο με τη θρανιογέφυρα», θυμίζει ο κ. Σερετάκης, αναφερόμενος στην «έξοδο» που έφτιαξαν καθηγητές στοιχίζοντας θρανία προκειμένου να περάσουν οι μαθητές πάνω από το πλημμυρισμένο προαύλιο.
Στα συγκεκριμένα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαθητές κάνουν μαθήματα σε δύο κοντέινερ στην αυλή και σε δύο πρόχειρες αίθουσες που έχουν διαμορφωθεί στις άκρες των διαδρόμων. «Υπάρχει από παλιά η υπόσχεση ότι θα κατασκευαστεί μια νέα πτέρυγα με 6 αίθουσες, μέχρι που αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια ότι δεν έχει γίνει τίποτα», σχολιάζει δηκτικά ο κ. Σερετάκης, συμπληρώνοντας: «Αντί να ασχολούνται με αυτά τα προβλήματα, ασχολούνται με το πάρκινγκ του τελικού... Μια επιλογή πρωτάκουστη», καταλήγει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γεγονότα στην πράξη αποτελούν «εφαρμογή του νόμου Κεραμέως που προωθεί την εκμετάλλευση σχολικών κτιρίων». Ταυτόχρονα, από πλευράς γονεϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας διατυπώνονται ανησυχίες ότι η μετατροπή των προαυλίων σε χώρους πάρκινγκ δείχνουν προς την κατεύθυνση αλλαγής χρήσης των σχολικών κτιρίων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου