Η περίοδος της Αποκριάς φέρνει μαζί της χαρά και ατελείωτη διασκέδαση για τα παιδιά που ανυπομονούν να ντυθούν με στολές και να συμμετάσχουν σε παρελάσεις και πάρτι. Ωστόσο, ένα βασικό πρόβλημα και ανησυχία των γονιών της περιόδου αυτής, είναι η ασφάλεια των παιδιών, κυρίως όταν πρόκειται για τη χρήση αποκριάτικων αφρών και σπρέι.
Οι αποκριάτικοι αφροί και τα σπρέι αποτελούν δημοφιλή επιλογή για τα παιδιά στις Απόκριες. Ωστόσο, πολλοί γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια και τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των προϊόντων στην υγεία των παιδιών τους.
Οι κύριες ανησυχίες περιλαμβάνουν την πιθανότητα ερεθισμών του δέρματος, αλλεργικών αντιδράσεων και ακόμα και προβλήματα αναπνευστικού συστήματος αν τα προϊόντα αυτά εισπνευστούν. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που παιδιά έχουν νοσηλευτεί λόγω των παραπάνω καταστάσεων, μετά τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς τι περιέχουν αυτά τα προϊόντα και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος χρήσης τους.
Οι περισσότεροι αποκριάτικοι αφροί και σπρέι περιέχουν χημικές ουσίες που δίνουν το χαρακτηριστικό αφρώδες αποτέλεσμα, όπως προπανόλη, βουτανόλη και άλλες ουσίες. Αυτές οι ουσίες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς του δέρματος και των ματιών εάν έρθουν σε επαφή με αυτά. Επιπλέον, η εισπνοή των αφρών αυτών μπορεί να είναι επιβλαβής για τους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών.
Για να μειωθεί ο κίνδυνος, οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν τις παρακάτω προφυλάξεις:
- Αποφυγή επαφής με τα μάτια και το δέρμα: Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή των αποκριάτικων αφρών και σπρέι με τα μάτια και το δέρμα τους.
- Χρήση υπό επίβλεψη: Συμβουλέψτε τα παιδιά να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα υπό την επίβλεψή σας, ή κάποιου ενήλικα, και να τα χρησιμοποιούν με μέτρο και σύνεση.
- Επιλογή υποαλλεργικών προϊόντων: Αναζητήστε αφρούς και σπρέι που δηλώνουν ότι είναι υποαλλεργικά και κατάλληλα για παιδιά. Επιπλέον, ελέγξτε τη σήμανση προϊόντος για οποιεσδήποτε πιθανές αναφορές σχετικά με την ασφάλεια.
- Χρήση σε ευάερους χώρους: Εάν τα παιδιά χρησιμοποιούν αποκριάτικους αφρούς ή σπρέι, βεβαιωθείτε ότι το κάνουν σε ανοιχτούς χώρους, προκειμένου να μειωθεί η εισπνοή χημικών ουσιών.
- Ενημέρωση για την ασφαλή χρήση: Εκπαιδεύστε τα παιδιά σχετικά με τη σωστή χρήση των προϊόντων και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτά.
- Τέλος, εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες ή αντιδράσεις στα παιδιά σας μετά τη χρήση αποκριάτικων αφρών ή σπρέι, επικοινωνήστε άμεσα με ιατρό.
Τι να προσέξετε στην αγορά τους
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει δημοσιεύσει ορισμένους κανόνες για τις ενδείξεις που θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στα ελληνικά πάνω στις συσκευασίες των αποκριάτικων σπρέι και των αφρών.
- δοχείο υπό πίεση
- το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου
- να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50°C
- να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο γονιός
«Η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση που πρέπει να κάνει κάποιος αν έρθει σε επαφή με αποκριάτικο αφρό είναι να ξεπλύνει πολύ καλά και με άφθονο καθαρό νερό την περιοχή. Όσο πιο άμεσα αφαιρεθεί ο βλαπτικός παράγοντας από το μάτι τόσο το καλύτερο για την εξέλιξη της κατάστασης», μας λέει ο γιατρός Ηλίας Χαραμαράς.
Πώς μπορεί να προστατευθεί το παιδί;
«Είναι δύσκολο να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από αυτά τα παιχνίδια, ειδικά αυτές τις εορταστικές ημέρες. Πείτε στο παιδί σας να κλείνει μάτια του και να προστατεύεται από ρίψεις αφρών και σπρέι.
Αν δεν καταφέρει να προστατευθεί και μπει αφρός στα μάτια του τότε πρέπει πάση θυσία να τα καθαρίσει με άφθονο νερό, να πλύνει πολύ καλά τα χέρια του και να αποφύγει με κάθε τρόπο την τριβή των ματιών. Εξηγήστε του ότι αν τρίψει τα μάτια του με τα χέρια του τα πράγματα θα γίνουν κατά πολύ χειρότερα, αφού θα ερεθίσει περισσότερο μια ήδη επιβεβαρυμμένη περιοχή.
Πότε πρέπει το παιδί να πάει στο νοσοκομείο
«Αν δράσουμε έγκαιρα και η ουσία δεν μείνει αρκετή ώρα στο μάτι του παιδιού, τότε ίσως να μην χρειαστεί να πάμε στο νοσοκομείο, καθώς ο οργανισμός μας έχει τις άμυνες για να αντιμετωπίσει τις ξένες ουσίες. Αν, όμως, μετά το πλύσιμο με το νερό και τον καθαρισμό της περιοχής ο ερεθισμός παραμένει, τότε πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας ή στο νοσοκομείο.
Αν παρατηρείτε ότι στην περιοχή που ήρθε σε επαφή με τον αφρό συνεχίζει να υπάρχει έντονη κοκκινίλα, κνησμός, εξανθήματα ή το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην αναπνοή, φτέρνισμα ή υπερέκκριση δακρύων τότε επιβάλλεται η επίσκεψη στο νοσοκομείο.
Τέλος, αν υποψιαστούμε ότι το παιδί κατάπιε αφρό ή σπρέι πάμε αμέσως στο νοσοκομείο, αφού ανάλογα με τις ουσίες που περιέχει κάθε προϊόν απαιτείται και διαφορετική αντιμετώπιση. Στην περίπτωση της κατάποσης δεν περιμένουμε λεπτό! Οι ερεθιστικές ουσίες που περιέχονται σε σπρέι και αφρούς μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και έγκαυμα στον οισοφάγο».
Πηγή: infokids
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου