Οι γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Για τα κωφά παιδιά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ωστόσο, είναι πρωταρχικής σημασίας.
Σχεδόν όλα (πάνω από το 90%) τα κωφά παιδιά γεννιούνται από ακούοντες γονείς που δεν γνωρίζουν τίποτα για την κώφωση και νιώθουν αβέβαιοι για το τι πρέπει/μπορούν να κάνουν για να αναπτύξουν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες του μωρού τους.
Υπάρχουν πολλά εύκολα πράγματα που μπορεί ένας γονιός να δοκιμάσει στο σπίτι δημιουργώντας ένα περιβάλλον πλούσιο σε επικοινωνία και αλληλεπίδραση μέσα στο οποίο το παιδί μπορέσει να αναπτυχθεί και να ανθίσει!
Αν έχετε κωφό παιδί, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι με τη σωστή υποστήριξη και ενθάρρυνση το μωρό σας μπορεί να αναπτύξει τις ίδιες γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες με τα ακούοντα παιδιά της ίδιας ηλικίας.
Δείτε μια λίστα με καθημερινές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε για να αναπτύξετε αυτές τις δεξιότητες, ανεξάρτητα από την προσέγγιση επικοινωνίας που έχετε επιλέξει για το παιδί σας (προφορικός λόγος, νοηματική γλώσσα).
Πρακτικές ιδέες
Βεβαιωθείτε ότι στέκεστε/κάθεστε με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί να μπορεί να σας βλέπει καθαρά και άνετα (πρέπει να βλέπει τις εκφράσεις του προσώπου, τα χείλη και τις κινήσεις των χεριών σας) και ότι δεν υπάρχει θόρυβος στο χώρο (καθώς μπορεί να του αποσπά την προσοχή και να καθιστά την ακρόαση πιο δύσκολη ή και αδύνατη).
Για μωρά 0-3 μηνών:
Μιλήστε ή/και νοηματίστε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας – στην αλλαγή της πάνας, στο μπάνιο, στο ντύσιμο.
Τραγουδήστε στο μωρό σας! Στα μωρά αρέσει πολύ να ακούν ανθρώπους να τραγουδούν. Το τραγούδι τα βοηθά στην εκμάθηση της γλώσσας, καθώς τα εξοικειώνει με τον ρυθμό και τον τόνο της φωνής σας με φυσικό τρόπο.
Σε ηλικία 6 μηνών:
Πάρτε παιδικά βιβλία για να τα εξερευνήσει το μωρό σας. Μπορεί αρχικά να τα πετάει ή να τα βάζει στο στόμα του, αλλά η εξοικείωση με αυτά θα το βοηθήσει να αναπτύξει αργότερα ενδιαφέρον για το διάβασμα!
Βάλτε το μωρό σας σε μια κούνια και κουνάτε το. Η κούνια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έρθει σε επαφή ένα μικρό παιδί με το «γεια» και το «αντίο».
Αντιγράψτε τα μοτίβα των ήχων (βαβίσματος) του μωρού σας και μεταμορφώστε τα σε αληθινές λέξεις – αν για παράδειγμα το παιδί σας λέει μπα, πείτε του «Ναι, έρχεται ο μπαμπάς!»
Σε ηλικία 9 μηνών:
Συνεχίστε να του τραγουδάτε, χρησιμοποιώντας νοήματα ή κινήσεις που ταιριάζουν για να τα συνοδεύετε – κάνετε μικρές παύσεις όταν τραγουδάτε για να έχει τη δυνατότητα το μωρό σας να αρχίσει και αυτό να «τραγουδάει».
Κρύψτε παιχνίδια και αντικείμενα κάτω από ένα πανί ή κουβέρτα για να τα βρει το μωρό σας. Χρησιμοποιήστε προφορικό λόγο ή/και νοήματα για τα το ρωτήσετε πού είναι το παιχνίδι και επαινέστε το όταν το βρει.
Στους 12 μήνες:
Αρχίστε να ενθαρρύνετε το παιχνίδι προσποίησης με μαλακά παιχνίδια, κούκλες, αυτοκίνητα, σετ τσαγιού, ψεύτικες ηλεκτρικές σκούπες– οτιδήποτε απολαμβάνει το μωρό σας.
Κοιτάξτε μαζί εικονογραφημένα βιβλία, αλλά αφήστε το αγαπημένο κουκλάκι δίπλα σας ή στην αγκαλιά του μωρού σας για να συμμετέχει και εκείνο. Σύντομα το μωρό σας θα του «διαβάσει» μια ιστορία!
Στους 18 μήνες:
Βάλτε το να μιλάτε στο τηλέφωνο ή χρησιμοποιήστε μαζί το Facetime/ Skype.
Φτιάξτε ένα ειδικό άλμπουμ φωτογραφιών (ή χρησιμοποιήστε smartphone ή tablet) με φωτογραφίες των αγαπημένων του ανθρώπων, παιχνιδιών και δραστηριοτήτων.
Στα δύο χρόνια:
Παίξτε παιχνίδια αναζήτησης – ζητήστε από το παιδί να δείχνει/βρίσκει αντικείμενα στο σούπερ μάρκετ, στο σπίτι ή στο πάρκο/στην αυλή.
Παρακολουθήστε μαζί τηλεοπτικά προγράμματα για μικρά παιδιά και μιλήστε ή/ και νοηματίστε εξηγώντας του τι συμβαίνει.
Απόδοση του άρθρου Developing your baby's communication and language
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου