Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Σουηδία: Η πρώτη «βιονική» γυναίκα στον κόσμο διαθέτει ρομποτικό χέρι που «ενσωματώνεται» στον σκελετό

Μια 50χρονη γυναίκα από τη Σουηδία που έχασε το δεξί της χέρι μετά από ένα αγροτικό ατύχημα πριν από δύο δεκαετίες, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που απέκτησε ρομποτικό άκρο το οποίο έχει ενσωματωθεί στο σκελετό της. Η διεθνής διεπιστημονική ομάδα που ανέπτυξε το καινοτόμο προσθετικό άκρο, χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Οι ερευνητές εισήγαγαν δύο ράβδους από τιτάνιο στο οστό πάνω από τον ακρωτηριασμό, ώστε να χρησιμεύσουν ως στηρίγματα του προσθετικού σκέλους. Το καινοτόμο προσθετικό χέρι συνδέθηκε στη συνέχεια με το νευρικό σύστημα της ασθενούς, μέσω ηλεκτροδίων που εμφυτεύθηκαν στα νεύρα και τους μυς. Με αυτό τον τρόπο το χέρι «υπακούει» στις εντολές της ασθενούς.

Η καινοτομία αυτή υπόσχεται μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που έχουν χάσει κάποιο άκρο τους. Η Κάριν δήλωσε πως το προσθετικό άκρο μείωσε δραστικά τον πόνο μέλους φάντασμα και «άλλαξε τη ζωή της», ενισχύοντας την ανεξαρτησία της.

«Ένιωθα σαν να είχα συνεχώς το χέρι μου σε μια κρεατομηχανή, γεγονός που μου προκαλούσε πολύ άγχος και έπρεπε να παίρνω υψηλές δόσεις διαφόρων παυσίπονων», ανέφερε η ασθενής.

Αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον Δεκέμβριο του 2018, η Κάριν άρχισε να χρησιμοποιεί το νέο της χέρι στα μέσα του 2019.

Ιστορικά, οι προκλήσεις με τη μηχανική πρόσδεση και τον έλεγχο απέτρεπαν πολλούς ακρωτηριασμένους από το να εμπιστευτούν ακόμη και τα πιο προηγμένα προσθετικά που είναι διαθέσιμα σήμερα. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, μια ομάδα μηχανικών και χειρουργών από τη Σουηδία, την Αυστραλία και την Ιταλία, ανέπτυξε μια διεπαφή που ενσωματώνει αρμονικά τον άνθρωπο και τη μηχανή.

«Η Κάριν είναι το πρώτο άτομο με ακρωτηριασμό κάτω από τον αγκώνα που έλαβε αυτό το νέο εξαιρετικά ολοκληρωμένο βιονικό χέρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα και αξιόπιστα στην καθημερινότητα», εξήγησε ο Δρ. Μαξ Ορτίζ Καταλάν, επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας.

«Το γεγονός ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το προσθετικό μέλος της άνετα και αποτελεσματικά στις καθημερινές δραστηριότητες εδώ και χρόνια είναι μια πολλά υποσχόμενη απόδειξη για τις πιθανές δυνατότητες αυτής της νέας τεχνολογίας για τα άτομα που έχουν χάσει κάποιο άκρο τους», πρόσθεσε.

Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετώπισε η ομάδα ήταν η ανάπτυξη ενός νευρομυοσκελετικού εμφυτεύματος που θα μπορούσε να συνδέσει το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του βιονικού μέλους με το νευρικό σύστημα της ασθενούς.

Ένα κομβικό στοιχείο αυτής της νέας τεχνολογίας είναι η σκελετική πρόσδεση μέσω της οστεοενσωμάτωσης.

«Η βιολογική ενσωμάτωση των εμφυτευμάτων τιτανίου στον οστικό ιστό δημιουργεί ευκαιρίες για την περαιτέρω προώθηση της περίθαλψης των ακρωτηριασμένων», δήλωσε ο καθηγητής Ρίκαρντ Μπράνμαρκ, συνεργάτης του MIT και του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.

Το προσθετικό με την ονομασία Mia Hand, σχεδιάστηκε από την Prensilia, μια ιταλική εταιρεία που ειδικεύεται στα ρομποτικά άκρα. Είναι εξοπλισμένο με εξειδικευμένους κινητικούς και αισθητήριους μηχανισμούς, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να εκτελούν περίπου το 80% των καθημερινών εργασιών.

«Το Mia Hand σχεδιάστηκε για να φαίνεται και όχι για να μένει κρυμμένο. Θέλαμε οι χρήστες να είναι περήφανοι γι’ αυτό που είναι, αντί να ντρέπονται για αυτό που έχασαν», εξηγεί ο Δρ. Φρανσέσκο Κλεμέντε, διευθύνων σύμβουλος της Prensilia.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Robotics».



Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου