Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

«Η αναπηρία δεν είναι αδυναμία!»

Τρεις μαθήτριες, «πρέσβειρες» των ΑμεΑ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης μιλούν στο «Ν» για τις καινοτόμες δράσεις τους

Ελαμψε από φρεσκάδα, καινοτομία, σπιρτάδα και φως το στούντιο του «Ν» και η εκπομπή «Ανθέων 99», χάρη στη συγκινητική παρουσία τριών μαθητριών του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία, 3 Δεκεμβρίου.

Η Καλλιόπη Θεοδοσίου, η Ελένη Τσαπώνη και η Αριάδνη Μαλαπάσχα, μαθήτριες της Β’ τάξης, συνοδευόμενες από την καθηγήτριά τους, φιλόλογο, Αγγέλα Κουγιουμτζή, που βρέθηκαν στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm εξήγησαν ότι το σχολείο τους συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής» του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Αριάδνη Μαλαπάσχα ανέφερε ότι με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου δημιούργησαν ένα βίντεο και μια αφίσα ευαισθητοποίησης με στόχο οι μαθητές να θίξουν την περιθωριοποίηση που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία (σ.σ. και όχι με ειδικές ανάγκες όπως εσφαλμένα είθισται να λέγεται, καθώς όλοι έχουμε ανάγκες, όπως διευκρίνισε η Καλλιόπη Θεοδοσίου). «Και να αποδείξουμε ότι όλοι είμαστε ισότιμοι και δικαιούμαστε να έχουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς».

Αξίζει να σημειωθεί όπως ανέφεραν οι μαθήτριες ότι το σχολείο είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο για το θέμα γιατί γειτνιάζει με το Ειδικό Σχολείο.

«Στόχος μας δεν είναι μονο να προωθήσουμε το μήνυμα της ισότητας, αλλά να προβάλλουμε ακόμα την περιθωριοποίηση που δέχονται οι άνθρωποι με αναπηρία. Δυστυχώς οι άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα δίχτυα αυτού που αντιλαμβάνονται ως «κανονικό» και «φυσιολογικό» τείνουν να αναφέρονται στον ανάπηρο μέσα από μία εικόνα ελλειμματικότητας. Γι’ αυτό τον λόγο τον διαφοροποιούν και η στάση τους χαρακτηρίζεται είτε από υπερπροστατευτικότητα είτε από άγνοια και περιθωριοποίηση. Σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά αυτή καθίσταται αδιάψευστη μορφή ρατσισμού», ανέφερε η Καλλιόπη Θεοδοσίου.

Από την πλευρά της η Ελένη Τσαπώνη, υπογράμμισε ότι «Κρίνεται απαραίτητη η κινητοποίηση τόσο της πολιτείας, όσο και του κάθε πολίτη ατομικά, προκειμένου να εξαλειφθεί ο ρατσισμός κατά των ατόμων με αναπηρίες. Να εξασφαλιστεί παντού η προσβασιμότητα των ανθρώπων αυτών, δηλαδή να υπάρχουν ράμπες, ασανσέρ, ειδικές θέσεις και τουαλέτες. Η χώρα μας δυστυχώς υστερεί εμφανώς σε αυτόν τον τομέα».

Η συζήτηση που είχαμε με τις τρεις μαθήτριες ήταν συγκινητική, καθώς φάνηκε ότι το ενδιαφέρον τους ήταν ουσιαστικό και φαίνονταν πόσο έχουν εμβαθύνει στο ζήτημα με την ομάδα εργασίας και το σχολείο τους!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: 



Πηγή: Στο Νησί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου