Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Μπαίνοντας στη θέση ενός αυτιστικού ατόμου

Ξεπέρασε τα 100 άτομα η συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο VR που διοργάνωσαν ΔΑΔΑΑ και VR Planet στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή, ιδιαίτερα από εκπαιδευτικούς, στο βιωματικό εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας για τον αυτισμό, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ σε συνεργασία με τη VR Planet, στο πλαίσιο της 2ης Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής 22 και το πρωί του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. 

Συνολικά 125 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρακολούθησαν το σεμινάριο, βάζοντας τους εαυτούς τους μέσω της εικονικής πραγματικότητας για λίγο στη θέση ενός αυτιστικού ατόμου, για να καταλάβουν πως απλές στιγμές της καθημερινότητας, στη σχολική τάξη, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην καφετέρια, μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές δυσκολίες. 

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σύλλογος και η VR Planet πραγματοποίησαν αυτό το εργαστήριο, μιας και ήδη είχε πραγματοποιηθεί, με ανάλογη επιτυχία, και στο Μουσείο Μετάξης, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Σουφλί. 

Για αυτό και αποφάσισαν να φέρουν αυτή την εμπειρία και στην Κομοτηνή, τόνισε ο ταμίας του Συλλόγου κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος για να βιώσουν μέσω των τριών σεναρίων που παρουσιάστηκαν πώς είναι να είσαι αυτιστικός σε αυτό το περιβάλλον. 

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του από την συμμετοχή στην Κομοτηνή, τονίζοντας πως όσοι προσήλθαν στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ήταν άνθρωποι συνειδητοποιημένοι στο θέμα του αυτισμού, και έκατσαν με υπομονή για να παρακολουθήσουν και τα τρία σενάρια. 

Θεωρεί βέβαια πως δράσεις σαν και αυτές μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό όχι μόνο για να αντιληφθούν τις δυσκολίες που έχουν τα παιδιά αυτά, αλλά και για την ανάγκη να τους δίνονται τα συνταγματικά δικαιώματά τους, όπως η παράλληλη στήριξη. 

«Ευαισθητοποιούμε τον κόσμο, και εκπαιδευτικούς, ακόμα και όσους δεν είναι στην ειδική αγωγή, να κατανοούν περιπτώσεις» σημείωσε, μιας και στον αυτισμό είναι πολύ σημαντική η όσο το δυνατόν πιο πρώιμη παρέμβαση, που σημαίνει πως ένας εκπαιδευτικός ή ένας νηπιαγωγός μπορεί να το καταλάβει νωρίς και να βοηθήσει την οικογένεια. 

Παράλληλα αναδεικνύουν πως δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά μια νευρολογική διαταραχή, που πλέον υπάρχουν πάρα πολλές. Χαρακτηριστικό είναι πως στα αγόρια φτάνουν στο 1 στα 30 άτομα με νευρολογικές διαταραχές, ένας πολύ σημαντικός αριθμός στη χώρα, ενώ παρόμοια φαίνεται πως είναι τα μεγέθη και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Για αυτό και θεωρεί πως πρέπει να συζητήσουμε αυτά τα θέματα σοβαρά ώστε να γίνει πιο συστηματική και εύκολη η ένταξη και η συμπερίληψη αυτών των ατόμων στην κοινωνία. 

Πρωτοπόρος η VR Planet στο θέμα 

Η VR Planet, που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Γεωργίας Πολιά, ήταν η πρώτη που έφερε την εικονική πραγματικότητα στην χώρα μας με συστηματικό τρόπο, και έχει βραβευτεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο, και προτείνεται από το Υπουργείο παιδείας για την εκπαίδευση για εφαρμογές ενσυναίσθησης, τόσο για τον αυτισμό, όσο και για την άνοια, την τυφλότητα και άλλα. 

Φτιάχνουν το δικό τους λογισμικό, με κυρίαρχη και κινητήρια ιδέα τους ότι η «ιδιαιτερότητα» δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά πρόκληση στη δημιουργικότητα & στην τέχνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου