Ο Ryan Zaman δεν περίμενε ποτέ ότι θα ασχοληθεί επαγγελματικά με το μόντελινγκ. Είναι μικρόσωμος, με κοκαλιάρικα πόδια και δεν θεωρεί τον εαυτό του ιδιαίτερα ελκυστικό. Και έχει εγκεφαλική παράλυση. Γεννήθηκε τρεις μήνες πρόωρα και πέρασε τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του σε θερμοκοιτίδα. Κι όμως σήμερα γίνεται εξώφυλλο σε περιοδικά όπως το «Perfect», ποζάροντας στο ίδιο editorial με την Kate Moss.
Όταν ήταν παιδί, οι γιατροί δεν ήξεραν αν θα περπατούσε ποτέ. Στα 15 χρόνια του υποβλήθηκε σε μια επώδυνη επέμβαση, όπου έσπασαν χειρουργικά και τα δύο γόνατά του για να ανακουφίσουν τους τένοντες από την πίεση. Σήμερα, στα 25 του μοιάζει να έχει περάσει μια αιωνιότητα από τότε. Συνεργάζεται με μεγάλα πρακτορεία μοντέλων και έχει δημιουργήσει το δικό του podcast και site, το The Right Foot Forward, όπου μιλάει για την αναπηρία και τη συμπερίληψη στη βιομηχανία της μόδας. Πρόσφατα ο Guardian του αφιέρωσε ένα μακροσκελές άρθρο.
Δήθεν συμπερίληψη
Μοιάζει σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι μέχρι πολύ πρόσφατα ο Ryan ένιωθε αμήχανα να μιλάει για την αναπηρία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν γνώρισε τον σύντροφό του, πριν από μερικά χρόνια, έπρεπε να περάσει ένας μήνας για να του πει ότι έχει εγκεφαλική παράλυση. Πλέον όμως μιλάει ελεύθερα, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλα άτομα που θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, αλλά νιώθουν ότι η διαφορετικότητά τους στέκεται εμπόδιο.
«Χρησιμοποιούμε τόσο συχνά τη λέξη “διαφορετικότητα”, που έχει χάσει το νόημά της» λέει στον Guardian. «Λένε, ας πούμε, “ας ρίξουμε εκεί έναν μαύρο ή έναν μελαψό, ας ρίξουμε έναν Ασιάτη, ας ρίξουμε έναν άνθρωπο σε αναπηρικό αμαξίδιο και τότε θα είμαστε συμπεριληπτικοί”. Όλοι ξέρουμε όμως ότι η προσχηματική εκπροσώπηση μειονοτήτων ενέχει προβλήματα».
«Λένε, ας πούμε, “ας ρίξουμε εκεί έναν μαύρο ή έναν μελαψό, ας ρίξουμε έναν Ασιάτη, ας ρίξουμε έναν άνθρωπο σε αναπηρικό αμαξίδιο και τότε θα είμαστε συμπεριληπτικοί”»
Μέσα από το podcast και την ιστοσελίδα του, λοιπόν, επιχειρεί αφενός να συμβάλει στην αλλαγή της νοοτροπίας, αφετέρου να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους μέσα από το δίκτυο επαφών που έχει χτίσει ο ίδιος.
Από μια ερασιτεχνική φωτογράφιση
Ο Ryan άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το μόντελινγκ μόλις στο πρώτο lockdown. Εκείνη την περίοδο εργαζόταν ακόμα ως δημόσιος υπάλληλος. Ο φωτογράφος σύντροφός του, Conor Clinch, του πρότεινε να πάνε σε ένα κοντινό πάρκο, για να βγάλουν φωτογραφίες. Δανείστηκαν ρούχα από έναν φίλο, που δουλεύει στον Hugo Boss και, μετά από κάποια επεξεργασία των φωτογραφιών έτσι ώστε το πάρκο να μοιάζει με έρημο, οι εικόνες βγήκαν τόσο εντυπωσιακές, που το περιοδικό μόδας «Wonderland» αποφάσισε να τις δημοσιεύσει.
Το καλοκαίρι του 2020 το ζευγάρι ταξίδεψε στην Ιταλία, όπου ο Clinch σκέφτηκε να γυρίσουν μια ταινία μικρού μήκους για το επιδραστικό περιοδικό «Love». Πρωταγωνιστής της ήταν ο Ryan, που μιλούσε για τη ζωή του με εγκεφαλική παράλυση. Στην αφήγησή του παρεμβάλλονταν κάποια ερασιτεχνικά βίντεο από την παιδική και εφηβική ηλικία του – μεταξύ αυτών, ένα στιγμιότυπο όπου, μωρό ακόμα στη θερμοκοιτίδα, αγωνιζόταν με το μικροσκοπικό του στήθος να πάρει την επόμενη ανάσα. Εκείνο το βίντεο τον έφερε σε επαφή με τη στιλίστρια και δημοσιογράφο Katie Grand, που αποφάσισε να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι της για να τον προωθήσει.
«Ο Ryan μιλάει για την εγκεφαλική παράλυση με τρόπο που κάνει τους ανθρώπους χωρίς αναπηρίες να αισθάνονται άνετα: στη συζήτηση δεν υπάρχει κανένα στίγμα, καμία αμηχανία» σχολιάζει η Grand, προσθέτοντας: «Το γεγονός και μόνο ότι γίνεται μια ανοιχτή και χαλαρή συζήτηση γι’ αυτό αποτελεί μια επανάσταση».
Πηγή: marieclaire
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου