Ξεκινά άμεσα η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία για ογκολογικούς και άλλους ασθενείς, μετά τη δημοσίευση – λίγο πριν τις εκλογές – της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για παροχή υπηρεσιών στο σπίτι των ασθενών. Τα πρώτα τρία νοσοκομεία με τα οποία ξεκινά η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η ΚΥΑ, ως νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι ή Hospital at Home, στο πλαίσιο της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας (ΚΟΝ), είναι η παροχή φροντίδας στον ασθενή στο σπίτι, σε συνθήκες ανάλογες της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση με παράλληλη στήριξη από εκπαιδευόμενους φροντιστές (γονείς και άλλα μέλη της οικογένειας τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με τις ανάγκες του ασθενή τους) και εξασφάλιση ιατρονοσηλευτικής υποστήριξης όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες του ασθενούς.
Την ίδια στιγμή, εξασφαλίζεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και εισαγωγής στο νοσοκομείο-κέντρο αναφοράς ή σε διασυνδεδεμένη προκαθορισμένη δομή, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενή. Ως εκ τούτου το ολοκληρωμένο πρόγραμμα νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι, που ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αποτελείται από δύο λειτουργίες: α) την εξωνοσοκομειακή, δηλαδή την παροχή φροντίδας στο σπίτι και β) την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, όταν αυτή χρειαστεί. Η παροχή υπηρεσιών υγείας στην οικία του ασθενούς γίνεται στον χώρο που θα δηλώσει ο ασθενής κατά την ένταξή του στο πρόγραμμα. Η οικία του ασθενούς ΚΟΝ εξομοιώνεται με το νοσοκομειακό περιβάλλον και λειτουργεί ως χώρος παροχής φροντίδας.
Ποιους ασθενείς αφορά
Η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία αφορά σε δύο κατηγορίες: Ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, με διαφορετική υποκείμενη κύρια νόσο (χρόνια αναπνευστικά αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες όπως νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα χρόνια νοσήματα) και ογκολογικούς ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη μακροχρόνια φροντίδα. Επίσης, αφορά σε ογκολογικούς ασθενείς για την υπό προϋποθέσεις χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της ΚΟΝ είναι αφενός η γνώση του αριθμού των ασθενών, της κατηγορίας και βαρύτητας νόσου και αφ’ ετέρου ένα καλά οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης με συνθήκες ασφάλειας, για τον ασθενή και την οικογένειά του. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ύπαρξη μητρώου ασθενών, ωφελούμενων από την ΚΟΝ καθώς και συντονισμένη λειτουργία της μονάδας ΚΟΝ. Το Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ δύναται να είναι μια Παιδιατρική Κλινική για τα παιδιά, μια Πνευμονολογική Κλινική, μια Νευρολογική και μια Ογκολογική Κλινική για τους ενήλικες ή ένα νοσοκομείο όπου λειτουργούν ογκολογικά συμβούλια ή άλλες διεπιστημονικές ομάδες που περιθάλπουν και παρακολουθούν ασθενείς με χρόνια σοβαρά προβλήματα.
800 – 850 ασθενείς για 10 Κέντρα
Ο σχεδιασμός που πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει την ένταξη σε Κατ’ Οίκον Νοσηλεία 800 – 850 ασθενών από 10 Κέντρα, όπως προκύπτει από αδρή εκτίμηση.
Τα πρώτα τρία νοσοκομεία που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν το πρόγραμμα, μετά το «πράσινο φως» από τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, είναι τα νοσοκομεία «Άγιος Σάββας», Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τον Γ.Γ Υπηρεσιών Υγείας.
Το αντικαρκινικό «Άγιος Σάββας» έχει αναπτύξει με δική του πρωτοβουλία το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» που είναι μέρος του ευρύτερου προγράμματος για την Κατ’ Οίκον Νοσηλεία. Αυτο περιλαμβάνει τη διενέργεια υποδόριων και ενδοφλέβιων θεραπειών (χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες) από το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό στο σπίτι των ασθενών. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να ενταχθεί ένας ασθενής στο πρόγραμμα, τα οποία ορίζονται από τους θεράποντες γιατρούς. Σίγουρη προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρώσει τρεις κύκλους θεραπείες στο νοσοκομείο πριν συνεχίσει στο σπίτι του.
Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης όπως και στο ΠΑΓΝΗ αρχικά θα ενταχθούν σε Κατ’ Οίκον Νοσηλεία ασθενείς με νευρολογικές και πνευμονολογικές παθήσεις και στη συνέχεια το πρόγραμμα θα επεκταθεί και για άλλες παθήσεις. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που θα επωφεληθούν από το Hospital at Home εκτιμάται ότι θα αυξηθεί όταν προχωρήσουν οι μελέτες και όταν ψηφιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα είναι έτοιμο αρχές του επόμενου έτους. Η χρηματοδότηση της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και μετά από τρία χρόνια θα γίνει πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ.
Πηγή: ygeiamou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου