Στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 συμμετείχε το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης της Alpha Bank στην Κέρκυρα με την εκπαιδευτική δράση «Νόμισμα και Βιοποικιλότητα – Μουσείο και Περιβάλλον», που υλοποιήθηκε στις 17 και 18 Μαΐου 2023.
Η πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση, στην οποία συμμετείχαν 151 μαθητές και μαθήτριες από 5 Δημοτικά Σχολεία της Κέρκυρας, σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της θεματικής «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», που ορίστηκε για τον φετινό εορτασμό από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων. Τα παιδιά αρχικά παρακολούθησαν την παρουσίαση «Αναπαραστάσεις βιοποικιλότητας στα νομίσματα», στον χώρο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Μέσα από διαλογική συζήτηση, με τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού, έμαθαν για τη χλωρίδα και την πανίδα ως εικονογραφία των νομισμάτων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό quiz γνώσεων που τους βοήθησε να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου.
Στη συνέχεια έπαιξαν παιχνίδια μυστηρίου και δημιουργικότητας, συμμετείχαν σε δοκιμασίες σχετικές με περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ στο τέλος, μέσα από μία πρωτότυπη παρουσίαση, έμαθαν τον κύκλο ζωής ενός χαρτονομίσματος. Μέσα από τις δράσεις τα παιδιά γνώρισαν βιωματικά την αξία της Ανακύκλωσης, την Κυκλικότητας και της Αειφορίας, ενώ ήρθαν σε επαφή με την έννοια της Βιοποικιλότητας και της ενεργού συμμετοχής όλων στην προστασία τους περιβάλλοντος.
Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό SciCo (Science Communication) και επικεντρώθηκε στους τρεις Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκαν από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων:
Στόχος 3: Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής
Στόχος 13: Δράση για την κλιματική αλλαγή
Στόχος 15: Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας
Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης – Alpha Bank στην Κέρκυρα
Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά Μουσεία του είδους του στην Ελλάδα. Η Συλλογή του περιλαμβάνει τα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν στο νέο Ελληνικό Κράτος, αμέσως μετά την ίδρυσή του (τραπεζογραμμάτια, κερματικά γραμμάτια και σχετικό υλικό), και καλύπτει 180 χρόνια ιστορίας.
Στον μόνιμο εκθεσιακό χώρο, παρουσιάζονται, σε μορφή χρονολογίου, οι σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη νομισματική κυκλοφορία. Η επίσκεψη αρχίζει με τα επαναστατικά Ομόλογα σε γρόσια της Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος που εκδόθηκαν το 1822, τον Φοίνικα, που εξέδωσε ο Ιωάννης Καποδίστριας, το 1831, και ολοκληρώνεται με τα τελευταία τραπεζογραμμάτια σε δραχμές, τα οποία αποσύρθηκαν το 2002 με την έλευση του Ευρώ. Στον δεύτερο όροφο είναι μόνιμα εγκατεστημένο το Coin-orama, μία πολυμεσική εφαρμογή που υλοποίησε το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η οποία παρουσιάζει με ψηφιακό τρόπο όλα τα κέρματα του νέου Ελληνικού Κράτους.
Το Μουσείο στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο, όπου λειτούργησε, το 1840, το πρώτο Κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στην Κέρκυρα και βρίσκεται σε ένα από τα πιο γνωστά σημεία της πόλης, στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα. Στον εκθεσιακό χώρο πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Πηγή: monopoli
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου