Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Θεσσαλονίκη: Η Οδύσσεια μίας φοιτήτριας σε αμαξίδιο στο ΑΠΘ

Η Αναστασία είναι δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ και τυχαίνει να βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, κάτι, βέβαια που δεν τη σταμάτησε από το κυνηγήσει το όνειρό της και να καταφέρει στα 47 της να μπει στο πανεπιστήμιο και να σπουδάσει μία επιστήμη που αγαπά στην πόλη που ζει, στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδια καθημερινά ακολουθεί την ίδια ρουτίνα για να πάει στη σχολή της: φθάνει στο πανεπιστήμιο και από τη ράμπα που βρίσκεται από την αριστερή πλευρά του κτηρίου της ΣΘΕ ανεβαίνει στο ισόγειο και από εκεί, με τη συνδρομή των ατόμων που είναι στο γκισέ στην είσοδο του πανεπιστημίου, ανεβαίνει στους ορόφους για να κάνει μάθημα.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, το αναβατόριο που εξυπηρετεί την Α πτέρυγα του κτηρίου όπου γίνονται μαθήματα του Βιολογικού συνεχώς χαλάει για να... επιδιορθωθεί στη συνέχεια. Τις τελευταίες δύο ημέρες, μάλιστα, είναι εντελώς χαλασμένο με αποτέλεσμα να πρέπει να χρησιμοποιεί το απέναντι αναβατόριο που εξυπηρετεί τη Δ πτέρυγα, όπου γίνονται μαθήματα κυρίως του Μαθηματικού αλλά και του Φυσικού, κάνοντας κύκλο για να φθάσει στις αίθουσες.

«Το λεωφορείο με αφήνει ακριβώς μπροστά από την είσοδο της σχολής και ακολουθώ την προκαθορισμένη διαδρομή από τις ράμπες για να ανέβω στη σχολή μου. Πάντα στην είσοδο βρίσκεται ο κ. Σταμάτης όπως και τα άλλα άτομα που εργάζονται στις διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, που με βοηθούν να ανέβω με το αμαξίδιο στους πάνω ορόφους. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν το αναβατόριο είναι χαλασμένο και μονίμως επιδιορθώνεται και μετά ξαναχαλάει», λέει η Αναστασία στη Voria.gr.

Όπως περιγράφει, η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται περίπου από τα Χριστούγεννα, γεγονός που δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητά της. «Οι καθηγητές και οι φοιτητές είναι στο πλευρό μου, κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν και εγώ από την πλευρά μου προσπαθώ να δώσω σε όλους να καταλάβουν πως τα άτομα σε αμαξίδιο δεν μπορούν να αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία ή να δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα. Σε όλη τη ΣΘΕ είμαστε τέσσερα άτομα σε αμαξίδιο και άλλοι που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Θέλω να ξέρω ότι μπορώ να έρθω στη σχολή μου και να μπαίνω στις αίθουσες μόνη μου, χωρίς συνεχώς να πρέπει να εξαρτώμαι από άλλους και να γίνομαι βάρος», είπε η ίδια.

Τα άτομα σε αμαξίδιο, όπως η Αναστασία, εκτός των συχνών προβλημάτων με το αναβατόριο, αντιμετωπίζουν και ζητήματα στα εργαστήρια, καθώς τα τραπέζια είναι υψηλότερα από το ύψος του αμαξιδίου με αποτέλεσμα μονίμως να ταλαιπωρούνται.

Η Αναστασία, μάλιστα, είναι από τις πρωτεργάτριες -αν όχι η πρωτεργάτρια- των αλλαγών στα συστήματα με τα αναβατόρια στη σχολή καθώς παλαιότερα υπήρχαν ξύλινες ράμπες -πράγμα επικίνδυνο λόγω του βάρους των αμαξιδίων- είτε παλιότερης τεχνολογίας μηχανήματα για να εξυπηρετούν τους πάνω ορόφους αλλά αργότερα αντικαταστάθηκαν.

«Αυτό που ζητάω ως Αναστασία είναι να μπορώ να ανεβαίνω μόνη μου, χωρίς καν να χρειάζεται κάποιος να ανοίγει το αναβατόριο. Τώρα τυχαίνει πολλές φορές αυτό να μην λειτουργεί καν», λέει.

Η απόφαση να σπουδάσει στα 47 της

Η Αναστασία, που είναι και αντιπρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, αποφάσισε το 2018 να πάει στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, στο νυχτερινό Λύκειο, και να τελειώσει το Λύκειο που δεν είχε ξεκινήσει ποτέ. Είχε τελειώσει το Γυμνάσιο στην ΕΛΕΠΑΠ και στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορες δουλειές γραφείου. Τότε, όμως, το 2018, πήρε την απόφαση -θέλοντας να... συναγωνιστεί και την κόρη της- να ξεκινήσει το λύκειο, το οποίο ολοκλήρωσε με άριστα 19,8, για να μπει το 2021 στο Βιολογικό. «Τίποτα δεν θέλω να με σταματήσει. Έμαθα από μικρή, από τους γονείς μου, να μην σιωπώ και να ακούγεται η φωνή μου. Πολλές φορές άτομα ΑμεΑ δεν μιλάνε, φοβούνται ή ντρέπονται. Εγώ λέω πως πρέπει να μιλάμε και να ενεργούμε και να προσπαθούμε για ζήσουμε έχοντας ίσες ευκαιρίες», είπε η Αναστασία.

Κινητοποίηση φοιτητών στην Κοσμητεία της ΣΘΕ

Για τον σκοπό αυτό, φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής αλλά και Μαθηματικού πραγματοποίησαν σήμερα στις 12:00 κινητοποίηση στην κομητεία της σχολής Θετικών Επιστημών και συνομίλησαν με την κοσμητόρισσα, Άννα Χαραλάμπους.

Οι φοιτητές ζήτησαν να αντικατασταθεί το αναβατόριο που εξασφαλίζει πρόσβαση στην Α' πτέρυγα της ΣΘΕ και όχι να διορθώνεται απλώς κάθε πρόβλημα που δημιουργείται. «Από τα Χριστούγεννα περίπου το αναβατόριο συνεχώς χαλάει και το επιδιορθώνουν. Είχε τύχει φοιτητής σε αμαξίδιο να μείνει για πάνω από δύο ώρες κολλημένος γιατί είχε χαλάσει το μηχάνημα. Ζητάμε από την κοσμητεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην αποκλείει κανέναν φοιτητή από την εκπαιδευτική διαδικασία», λέει στη Voria.gr ο Λάμπρος Παπανικόπουλος, μέλος του φοιτητικού συλλόγου της Πληροφορικής.

Η κοσμητόρισσα δεσμεύτηκε, όπως αναφέρουν οι φοιτητές, να προωθήσει το ζήτημα καθώς στο μηχάνημα προκλήθηκε σημαντική βλάβη.

Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου