Αύξηση των περιστατικών bullying σε παιδιά, ακόμη και νηπιακής ηλικίας, προκύπτει από τις καταγγελίες των γονιών σε πλατφόρμα του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας ΚΜΟP.
Φέτος, για πρώτη φορά, «λάβαμε πολλά μηνύματα από γονείς μικρών παιδιών- ηλικίας 5, ακόμη και 4 ετών- που αντιμετωπίζουν περιστατικά bullying στο σχολείο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αντωνία Τόρρενς, γενική διευθύντρια του ΚΜΟP και εκπαιδευτική ψυχολόγος.
Η ίδια συνδέει την αύξηση αυτών των περιστατικών με τη γενικότερη άνοδο της βίας και της επιθετικότητας, «στις ταραγμένες κοινωνίες που έχουν ταλαιπωρηθεί από την οικονομική κρίση και την πανδημία».
Τα προβλήματα στην κοινωνία των ενηλίκων, όπως η ενδοοικογενειακή βία και η κακή επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, μετακυλίονται στον κόσμο των παιδιών και η εικόνα που τους δημιουργείται είναι ότι πρέπει να αντιδρούν με επιθετικότητα, φωνές και βία, εξηγεί.
Bullying: Συμβουλές για τη διαχείριση περιστατικών
Κάθε περίπτωση bullying μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και να απαιτεί εξατομικευμένη διαχείριση. Ωστόσο, η Αντωνία Τόρρενς δίνει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς, αν το παιδί τους πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού.
«Δίνουμε συμβουλές στους γονείς να μην πανικοβάλλονται, να μιλούν στο παιδί τους ήπια, και να το καθησυχάζουν ότι μαζί θα βρουν λύσεις, ώστε το παιδί να αισθάνεται σύμμαχο το γονιό του. Επίσης, δεν πρέπει να ξεκινούν αντιπαράθεση με τους γονείς άλλων παιδιών, καθώς το σχολείο είναι υπεύθυνο να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στους γονείς. Οι γονείς πρέπει να έρχονται σε επαφή με το σχολείο ξανά και ξανά και οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους χρειάζεται να ενημερώνονται γύρω από τη διαχείριση φαινομένων bullying», επισημαίνει.
Πολύ σημαντικό, τονίζει, είναι οι γονείς να μαθαίνουν στα παιδιά τους πώς να αντιδρούν σε τέτοιες περιπτώσεις. «Η διεκδικητικότητα είναι μια δεξιότητα που καλλιεργείται από μικρές ηλικίες και βέβαια πρέπει να θυμόμαστε ότι το καθημερινό παράδειγμα των γονιών και του πώς λύνουν τα προβλήματά τους είναι σημαντικό», σημειώνει.
Στην πλατφόρμα «Live Without Bullying» του ΚΜΟΠ, που λειτουργεί από το 2015, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν συμβουλές. Έως σήμερα, περίπου 30.000 άτομα (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) έχουν δεχτεί μέσω της πλατφόρμας δωρεάν και ανώνυμα συμβουλευτική υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχολόγους ή έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια και τις εκπαιδεύσεις που περιλαμβάνει αυτό το «εργαλείο».
Η πλατφόρμα «Live without Bullying» παρέχει δωρεάν βιντεοσκοπημένες εκπαιδεύσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς για αυτό το ζήτημα, όπως και ένα διαδικτυακό παιχνίδι για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Επιπλέον μπορεί να βρει κάποιος συμβουλές για όσους είναι αυτόπτες μάρτυρες περιστατικών bullying. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ο παρατηρητής πρέπει:
να αναλάβει δράση και να παρακινήσει και τους άλλους παρατηρητές να αναλάβουν δράση,
να μην συμμετέχει στα αστεία και τα κακόβουλα σχόλια που απευθύνονται στο πρόσωπο που εκφοβίζεται,
να κρατήσει την ψυχραιμία του,
να εμποδίσει τους άλλους παρατηρητές να καταγράψουν με οποιονδήποτε τρόπο το περιστατικό του εκφοβισμού, και
να ειδοποιήσει έναν δάσκαλο να διαχειριστεί την κατάσταση.
Μετά το περιστατικό ο παρατηρητής πρέπει:
να πλησιάσει τον μαθητή που δέχτηκε εκφοβισμό, να τον υποστηρίξει και να του πει ότι ο εκφοβισμός θα σταματήσει αν ζητήσει βοήθεια από άλλους ανθρώπους,
να συζητήσει το περιστατικό με έναν εκπαιδευτικό από το σχολείο
Πηγή: LIFO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου