Η Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της πόλης μέσα στο campus, είναι η μεγαλύτερη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα.
Ιδρύθηκε το 1927 και έχει σήμερα πάνω από 800.000 τίτλους βιβλίων και 300.000 τόμους περιοδικών και συνολικά 1.200.000 τεκμήρια. Τις περιόδους της εξεταστικής η Κεντρική Βιβλιοθήκη και ιδιαίτερα το αναγνωστήριο είναι το μέρος όπου περνούν τις περισσότερες ώρες της μέρας οι φοιτητές του ΑΠΘ. Από το πρωί μέχρι το βράδυ οι θέσεις του αναγνωστηρίου είναι κατειλημμένες, ενώ ακόμα και στο κυλικείο της Βιβλιοθήκης δύσκολα θα βρει κανείς άδεια θέση από τους φοιτητές που κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα από το διάβασμα.
Καθόλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς το αναγνωστήριο παρέχει στους φοιτητές την ησυχία και τη συγκέντρωση που χρειάζονται για να αφοσιωθούν απερίσπατοι στη μελέτη τους.
Το 2019 ξεκίνησε να λειτουργεί στο φοιτητικό αναγνωστήριο και η Υπρεσία Υποστήριξης ΑμεΑ, που υποστηρίζεται από το Έργο Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του ΑΠΘ, με σκοπό την προσβασιμότητα των φοιτητών με αναπηρία σε όσα μπορεί να χρειάζονται για το διάβασμά τους. Όπως εξηγεί στη Voria.gr η βιβλιοθηκονόμος του ΑΠΘ Μαρία Λιάρου, πολλοί φοιτητές με αναπηρία ενημερώνονται είτε από τους καθηγητές τους είτε από το γραφείο υποστήριξης φοιτητών ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων για την ύπαρξη της υπηρεσίας. «Υπάρχει στην αρχή μία επιφυλακτικότητα», σημειώνει η κ. Λιάρου και προσθέτει ότι οι φοιτητές χρειάζονται λίγη βοήθεια μέχρι να γνωρίσουν πλήρως τη λειτουργία των εργαλείων, όμως στη συνέχεια γίνονται αυτόνομοι.
Μέσα στην υπηρεσία μπορεί να βρει κανείς διάφορα εργαλεία, όπως είναι η συσκευή οθόνης Braille που συνδέεται με σταθμό εργασίας και επιτρέπει την απτική πρόσβαση στα κείμενα σε μορφή Braille χωρίς να χρειάζεται η παραγωγή εγγράφων ή βιβλίων αυτού του τύπου. Επιπλέον, υπάρχει συσκευή παραγωγής ανάγλυφων γραφικών PIAF, μέσω της οποίας μπορούν να παραχθούν ανάγλυφα γραφικά πάνω στη σελίδα ενός ειδικού μικροκαψουλικού χαρτιού.
Για τα άτομα με οπτική αναπηρία υπάρχει στο αναγνωστήριο φορητή συσκευή κλειστού κυκλώματος μεγέθυνσης οθόνης (CCTV), η οποία τοποθετείται πάνω σε κείμενο και παρέχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης και εστίασης, ενώ οι φοιτητές που έχουν κινητική αναπηρία θα βοηθηθούν με το «ποντίκι ιχνόσφαιρα» καθώς και το «ποντίκι μοχλός», όπως και με ανεξάρτητη μονάδα ανίχνευσης ματιών για εξομοίωση του ποντικιού.
Η AΜΕLib και τα ηλεκτρονικά συγγράμματα
Για τους φοιτητές με αναπηρία η πρόσβαση στα ακαδημαϊκά συγγράμματα δεν είναι το ίδιο εύκολη όπως για τους υπόλοιπους, καθώς χρειάζεται να αιτηθούν τα συγγράμματά τους σε προσβάσιμη μορφή. Η υπηρεσία του ΑΠΘ ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία έρχεται σε επικοινωνία με τους εκδότες, παραλαμβάνει από την πλευρά της τα συγγράμματα σε διαδικτυακή μορφή, μετατρέπει και τροποποιεί το υλικό σε προσβάσιμη μορφή και το αναρτά στην «Προσβάσιμη Πολυτροπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ελεγχόμενης Πρόσβασης» AMELib.
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Διερμηνείας και Μετάφρασης με οπτική αναπηρία αναφέρει στη Voria.gr πως οι καθηγητές της ήταν αυτοί που την έφεραν σε επαφή με την υπηρεσία, όταν ξεκίνησε τη φοίτησή της πέρσι στο Πανεπιστήμιο. Η ίδια σημειώνει ότι είναι μία πολύ χρήσιμη υπηρεσία και ότι έχει μείνει αρκετά ευχαριστημένη από την εξυπηρέτηση και την ανταπόκριση στα αιτήματά της από το προσωπικό του ΑΠΘ.
Από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους έχουν πραγματοποιηθεί στην Υπηρεσία Υποστήριξης ΑμεΑ 37 εγγραφές φοιτητών, αριθμός που με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη νέων εργαλείων θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται και να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του Πανεπιστημίου και της προσβασιμότητας.
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου