Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Ψυχική Υγεία και Αναπηρία

Ακολουθεί η ανάρτηση (Facebook) του κ. Αντώνη Ρέλλα, σκηνοθέτη, ανάπηρου ακτιβιστή και ιδρυτικού μέλους της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών, για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 2022.

Οι μελέτες για την αναπηρία έρχεται σε αντίθεση με την ουμανιστική αρχή ότι όλοι διαβιούμε αυτόνομα, ορθολογικά, σταθερά και είμαστε συνεκτικές υποκειμενικότητες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ανάπηρα άτομα (για παράδειγμα εκείνα με τις ετικέτες ψυχικής βλάβης) απεικονίζονται ως οι πραγματικοί ΑΛΛΟΙ στον ableism νεοφιλελευθερισμό: εγγενώς ελαττωματικοί, άχρηστοι, μη παραγωγικοί που χρειάζονται διόρθωση.

Στην έκθεση «From Mental Illness to a Social Model of Madness and Distress» οι ερευνητές Beresford, Perring, Nettle και Wallcraft, επικεντρώθηκαν στις απόψεις των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας σχετικά με την ψυχική δυσφορία τους και πως γίνονται αντιληπτές στην κοινωνία.

Επιπλέον, η έκθεση εστίασε, στο πώς μπορούν να προωθηθούν περισσότερο οι κοινωνικές αντιλήψεις για την ψυχική δυσφορία/ψυχική υγεία και η ερευνητική προσέγγιση βασίστηκε στον έλεγχο από τους ίδιους τους χρήστες/ιες.

Από τα ευρήματα της έκθεσης προκύπτει ότι η κοινωνία και οι επαγγελματίες υγείας αντιλαμβάνονται τα ζητήματα ψυχικής υγείας/ψυχικής δυσφορίας μέσω ενός εξατομικευμένου ιατρικού μοντέλου και οι χρήστες των υπηρεσιών το θεώρησαν στιγματιστικό και επιζήμιο για τις ζωές τους.

Επί πλέον, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό το έργο ήταν διχασμένοι σχετικά με τη χρήση όρων όπως «Mad» και «Madness» και υπήρξαν αντιρρήσεις στην ιδέα της ύπαρξης αναπηροποίησης.

Ταυτόχρονα όμως πολλοί χρήστες/επιζώντες υπηρεσιών πίστευαν ότι μέσα από το κοινωνικό μοντέλο για την αναπηρία θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους δεσμούς τους με το ευρύτερο κίνημα των αναπήρων.

Επιπλέον, οι περισσότεροι/ες από τις συμμετέχουσες στο έργο θεώρησαν ότι οι κοινωνικές προσεγγίσεις για την ψυχική υγεία είναι τελικά και οι πιο χρήσιμες.

Τέλος, οι χρήστες/επιζώντες προσέφεραν πολλές ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να προωθηθούν οι κοινωνικές προσεγγίσεις για την ψυχική υγεία/ψυχική δυσφορία.

Ενσωματώνοντας, το κοινωνικό μοντέλο και τις ιδέες του, στην επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση, πρακτική, πολιτική, έρευνα και Μ.Μ.Ε., ώστε οι ίδιες/οι να διαθέτουν περισσότερες ευκαιρίες να συναντιούνται, να μοιράζονται τις ιδέες και την εμπειρία τους, να αποκτούν εμπιστοσύνη στις απόψεις τους με σκοπό τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών και συμμαχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου