Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ιπποστήριξη: Κέντρο θεραπευτικής ιππασίας στον Λαγκαδά

Η Νίο, η Ροζ, η Μελίνα, η Ανθή και η Κρίστη είναι θεραπευτές. Βοηθούν παιδιά, αλλά και μεγάλους, να βλέπουν τον κόσμο από άλλο… ύψος.

“Όταν είσαι παιδί με αυτισμό ή άτομο με κάποιο ψυχοκινητικό πρόβλημα, τότε συνήθως βλέπεις τον κόσμο αλλιώς. Τα άλογά μας, βοηθούν αυτά τα άτομα να βλέπουν πλέον τον κόσμο από… πάνω και πιστέψτε με, αυτό είναι ένα κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας”, τονίζει μιλώντας στο TheOpinion η Κατερίνα Ρόκου, που εδώ και εννέα χρόνια είναι η “ψυχή” του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας “Ιπποστήριξη”, μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που λειτουργεί σε έναν χώρο τεσσάρων στρεμμάτων στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης.

Η κα Ρόκου είναι ψυχολόγος, με ειδίκευση στην ειδική αγωγή και τη θεραπευτική ιππασία και αποφάσισε να αφιερωθεί επαγγελματικά στο λειτούργημα της θεραπείας μέσω του αλόγου, μιας θεραπείας που στο εξωτερικό συνταγογραφείται (όχι πάντως στην Ελλάδα) και έχει αποτελέσματα σε πλήθος προβλημάτων και διαταραχών.

Κάπως έτσι, τον Μάρτιο του 2013, ιδρύθηκε η “Ιπποστήριξη”, το μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο θεραπευτικής ιππασίας, ιπποθεραπείας και εκπαίδευσης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που λειτουργεί υπό την αιγίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας θεραπευτικής ιππασίας.

Πώς θεραπεύει η ιππασία;

Περίπου 18 με 20 παιδιά κυρίως (αλλά και κάποιες φορές και μεγαλύτεροι σε ηλικία) πηγαίνουν κατά μέσο όρο τον μήνα στον Λαγκαδά για να δοκιμάσουν αυτή τη μέθοδο.

“Εμείς εδώ δεν κάνουμε βόλτες με τα άλογα, ούτε ιππασία απλώς. Η Ιπποστήριξη είναι κάτι διαφορετικό. Ο μεγαλύτερος όγκος περιστατικών που καλύπτουμε είναι παιδιά με αυτισμό, αλλά και παιδιά με κινητικά προβλήματα. Λίγοι γνωρίζουν ότι ο βηματισμός του αλόγου αποτελεί μια τέλεια προσομοίωση του βηματισμού του ανθρώπου, αφού με την κίνησή του μεταδίδει 110 ρυθμικές ταλαντώσεις το λεπτό”, εξηγεί η κα Ρόκου.

Άλλωστε, η θεραπευτική ιππασία αποτελεί μια αναγνωρισμένη μέθοδο αποκατάστασης και θεραπείας που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με νοητικές και νευρολογικές διαταραχές, αυτισμό, κινητικά προβλήματα, μαθησιακές δυσκολίες, γεννετικά σύνδρομα, συναισθηματικές και ψυχολογικές διαταραχές, φοβίες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, προβλήματα συμπεριφοράς.

Μάλιστα, η θεραπευτική ιππασία είναι γνωστή και από την αρχαιότητα, αφού ο Ξενοφών στο “Περί Ιππικής” το 360 π.Χ. αναφέρει πως χρησιμοποιούσε άλογα στη θεραπεία των τραυματισμένων στρατιωτών του.

Καμία στήριξη

Ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η Ιπποστήριξη στηρίζεται μόνο από τις συνδρομές όσων οικογενειών θέλουν να τη στηρίξουν, από αυτές που έχουν πάει κάποιο μέλος τους για θεραπεία.

“Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει στήριξη ούτε από κάποιον δήμο, ούτε από την πολιτεία, ούτε από κάποιον φορέα. Ακόμη και για τον χώρο μας, δίνουμε ενοίκιο. Με εθελοντές προχωράμε και με πολλή προσωπική εργασία. Τα έξοδα των αλόγων καλύπτονται από τις συνδρομές των ανθρώπων που έχουν ευεργετηθεί, αλλά μέχρι εκεί”, λέει η κα Ρόκου και προσθέτει: “αυτό που γεμίζει ζωή στο Κέντρο είναι οι φοιτητές τμημάτων του ΑΠΘ που κάνουν εδώ την πρακτική τους άσκηση, καθώς είμαστε πιστοποιημένος φορέας για πολλές σχολές. Είναι νέα παιδιά, που εκτός από την προσφορά τους στο Κέντρο, διαδίδουν και τα ευεργετικά οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας, για την οποία λίγοι γνωρίζουν”.

Πηγή: theopinion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου