Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Η Αθήνα μέσα από τα μάτια ατόμων με προβλήματα όρασης

Υπάρχουν πολλοί τύποι οφθαλμικών προβλημάτων και διαταραχών της όρασης. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται θολή όραση, άλως, τυφλά σημεία, μυοψίες και άλλα συμπτώματα. Η θολή όραση είναι η απώλεια της οξύτητας της όρασης και η αδυναμία να βλέπουμε μικρές λεπτομέρειες. Τα τυφλά σημεία (σκοτώματα) είναι μαύρες «τρύπες» στο οπτικό πεδίο, όπου δεν βλέπουμε τίποτα.

Όποια και εάν είναι η αιτία, οι μεταβολές στην όραση δεν θα πρέπει να αγνοούνται. Μπορεί να χειροτερέψουν και να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας.

Οι μεταβολές και τα προβλήματα της όρασης μπορούν να προκληθούν από πολλές διαφορετικές παθήσεις.


Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε προσομοιώσεις διαφορετικών προβλημάτων όρασης σε γνωστές τοποθεσίες της Αθήνας.

Καταρράκτης

Μέσα στον οφθαλμικό βολβό υπάρχει ο κρυσταλλοειδής φακός ο οποίος μας επιτρέπει να βλέπουμε με ευκρίνεια. Η γήρανση του κρυσταλλοειδούς φακού λέγεται καταρράκτης.

Ο καταρράκτης προκαλεί ευαισθησία στο φως και, επιπλέον, τα χρώματα φαίνονται συχνά ξεθωριασμένα, με κίτρινη ή καφέ απόχρωση. Οι περισσότεροι καταρράκτες σχετίζονται με την ηλικία και προοδεύουν, αλλά συχνά αφαιρούνται όταν παρεμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή.

Προσομοίωση κατάστασης καταρράκτη/Παγκράτι Αττικής/Φωτό: https://pixabay.com/

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη που επηρεάζει τα μάτια. Περίπου το 20% των διαβητικών πάσχει από κάποια μορφή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και σωστά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αλλοιώσεις στον βυθό του ματιού, με τελικό αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της όρασης, που μπορεί να καταλήξει και σε τύφλωση.
Προσομοίωση κατάστασης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας/Ακρόπολη/Φωτό: https://pixabay.com/

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα οφείλεται συνήθως στην υψηλή πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού. Η πίεση αυτή, η οποία καλείται ενδοφθάλμια πίεση, αυξάνει τον κίνδυνο προοδευτικής καταστροφής του οπτικού νεύρου, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.
Προσομοίωση κατάστασης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας/Ακρόπολη/Φωτό: https://pixabay.com/

Εκφύλιση ωχράς κηλίδος

Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος είναι μια πάθηση η οποία προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες σοβαρής μείωσης της όρασης.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε προχωρημένη μορφή μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, με τη νομική σημασία του όρου, όμως δεν καταλήγει σε ολοκληρωτική τύφλωση, αφού η περιφερική όραση συνήθως παραμένει ανέπαφη.
Προσομοίωση κατάστασης εκφυλισμού ωχράς κηλίδος/Λυκαβηττός/Φωτό: https://pixabay.com/

Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η κύρια εκπρόσωπος των εκφυλιστικών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού, οι οποίες είναι κληρονομικές. Εμφανίζει ποικιλομορφία στις κλινικές εκδηλώσεις.

Η πάθηση προκαλεί εκφύλιση και σε τελική φάση καταστροφή των φωτοϋποδοχέων του ματιού (δηλαδή των ραβδίων και των κωνίων). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια της όρασης.

Δυσχρωματοψία

Οι άνθρωποι που γεννιούνται με προβλήματα στην αντίληψη των χρωμάτων δεν γνωρίζουν ότι αυτό που βλέπουν είναι διαφορετικό από αυτό το οποίο βλέπουν οι άλλοι, εκτός αν τους επισημανθεί.

Οι άνθρωποι με επίκτητα προβλήματα στην αντίληψη των χρωμάτων γνωρίζουν ότι η χρωματική τους αντίληψη δυσλειτουργεί.
Προσομοίωση κατάστασης δυσχρωματοψίας/Πλάκα/Φωτό: https://pixabay.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου