Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

ΑΕΙ: Λιγότερα τα Τμήματα εφέτος στο μηχανογραφικό – Εν αναμονή αποφάσεων

Το εφετινό μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, εκτός από το ότι δεν θα είναι… διπλό, αναμένεται ότι θα έχει και λιγότερα Τμήματα ΑΕΙ από ό,τι το αντίστοιχο περυσινό. Κι αυτό γιατί το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει τώρα στο δεύτερο (και ίσως κρισιμότερο) κομμάτι της παρέμβασής του στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας: τη χωροταξική της αναδιάρθρωση.

Ηδη έγινε γνωστό ότι δεν θα εφαρμοστεί εφέτος η πρόβλεψη του «διπλού μηχανογραφικού» στο τέλος του καλοκαιριού (της συμπλήρωσης δηλαδή του μηχανογραφικού δελτίου σε δύο φάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα Ιδρύματα). Παράλληλα όμως πολλά Τμήματα των ΑΕΙ φαίνεται ότι οδηγούνται γρηγορότερα απ’ ό,τι αναμενόταν στον… βιολογικό τους θάνατο. Αυτή τη στιγμή, περίπου 15-20 Τμήματα των πανεπιστημίων βρίσκονται στην κατηγορία των υποψηφίων για κλείσιμο ή μετονομασία και συγχώνευση. Βέβαια, οι διοικήσεις τους δεν είναι πρόθυμες να παραδεχθούν το γεγονός, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής μόνο ένα πανεπιστήμιο ετοιμάζεται να ζητήσει συγχωνεύσεις ή μετονομασία των Τμημάτων του.

Στην αντίθετη κατεύθυνση μάλιστα, συγκεκριμένοι πρυτάνεις, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, ετοιμάζονται και να καταθέσουν προτάσεις και για άνοιγμα νέων Τμημάτων σε σύγχρονους τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Ο «πονοκέφαλος» του υπουργείου

Από την άλλη πλευρά, τον ρόλο του… γενναίου Πανεπιστημίου Πάτρας (το οποίο πέρυσι ήταν το μόνο ΑΕΙ που εισηγήθηκε κλείσιμο Τμημάτων του) αναμένεται να πάρει εφέτος το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το Ιδρυμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με απόφαση της Συγκλήτου του θα προτείνει συγχώνευση ενός Τμήματός του και μετονομασία ενός άλλου. Αντίστοιχες περιπτώσεις είναι προφανές ότι θα μπορούσαν να εμφανίσουν και κεντρικά Ιδρύματα της χώρας, που ωστόσο προς το παρόν φαίνεται ότι στριμώχνονται στο «βάθος της αίθουσας» για να μην μπουν στην οπτική γωνία των επιφορτισμένων με τις αντίστοιχες προτάσεις συμβούλων του υπουργείου Παιδείας.

Το θέμα έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Παιδείας που δεν έχει ακόμη κάποια τελευταία τεκμηριωμένη έκθεση στα χέρια του για το ποια Τμήματα έχουν ίδιο ή παρεμφερές επιστημονικό αντικείμενο με άλλα, βάσει του προγράμματος σπουδών τους. Οι εκπρόσωποί του όμως, έχουν με βεβαιότητα καταλάβει ότι η αυστηρότητα ενός συστήματος αξιολόγησης δεν μπορεί να εξαντλείται στους υποψηφίους που επιδιώκουν να μπουν στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά πρέπει να επεκταθεί και στα ίδια τα ανώτατα Ιδρύματα.

Αγνωστες πτυχές και αλλαγές

Οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες και πάντως πριν την άνοιξη.

Κατά τα άλλα, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα έχουν και εφέτος άγνωστες πτυχές και αλλαγές.

Οπως θυμίζει ο μαθηματικός κ. Γ. Ζαμπέλης, τα επόμενα βήματα που αναμένουμε πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι η ανακοίνωση των προκηρύξεων των σχολών των ενστόλων (αστυνομικές, στρατιωτικές κ.λπ.), η ανακοίνωση του προγράμματος των πανελλαδικών εξετάσεων που αναμένεται μέσα στον Απρίλιο και, τέλος, η έναρξη των εξετάσεων το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Οσον αφορά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), το σύστημα κρίθηκε ότι πέτυχε πέρυσι τον στόχο του που ήταν να αποτραπεί η είσοδος στην ανώτατη εκπαίδευση των υποψηφίων με πολύ χαμηλή βαθμολογία αλλά και να πέσει το «φως» πάνω στα Τμήματα των ΑΕΙ που προσφέρουν σπουδές μειωμένου ενδιαφέροντος. Κατ’ επέκταση δεν θα ισχύσει το καλοκαίρι η πρόβλεψη για το «διπλό μηχανογραφικό». Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι υποψήφιοι θα συμπλήρωναν αρχικά ένα μηχανογραφικό δελτίο (Α’ Φάση) δηλώνοντας έναν μικρό αριθμό Τμημάτων (μέχρι το 10% των Τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου για τα Γενικά Λύκεια και μέχρι 20% για τα Επαγγελματικά Λύκεια). Στη συνέχεια, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων στις αρχές Αυγούστου όσοι υποψήφιοι δεν είχαν επιτύχει σε κάποιο Τμήμα θα είχαν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν άλλα Τμήματα που επιθυμούσαν, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχαν ακόμα ελεύθερες θέσεις σε αυτά που δεν θα είχαν καλυφθεί κατά την Α’ φάση και φυσικά ότι θα είχαν συμπληρώσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τους.


Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η μεταβολή των συντελεστών

Το καλοκαίρι θα εφαρμοστεί για δεύτερη φορά το νέο εξεταστικό σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Εφέτος, το υπουργείο έδωσε τη δυνατότητα στις σχολές να αλλάξουν τους συντελεστές της ΕΒΕ που είχαν επιλέξει κατά την πρώτη εφαρμογή της και όπως θυμίζει ο κ. Ζαμπέλης, την ευκαιρία αυτή αξιοποίησαν 26 Τμήματα που μείωσαν τους συντελεστές της και άλλα 27 Τμήματα που ανέβασαν τους συντελεστές. Η πλειονότητα των Τμημάτων πάντως δεν έκρινε ότι έπρεπε να προβεί σε κάποια αλλαγή και άφησε τους ίδιους συντελεστές.

Μια αλλαγή που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά εφέτος είναι η επιλογή των συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων από τα ίδια τα Τμήματα και όχι από το υπουργείο Παιδείας.

Εφέτος κάθε Τμήμα έπρεπε να ορίσει ως ελάχιστο συντελεστή το 20% στα μαθήματα βαρύτητας ανά επιστημονικό πεδίο, με το άθροισμα των 4 συντελεστών να είναι το 100%. Ετσι, διαφορετικά Τμήματα διάλεξαν διαφορετικούς συντελεστές, διαμορφώνοντας έτσι και διαφορετικά εξεταστικά δεδομένα. Για παράδειγμα, οι ιατρικές σχολές δεν πριμοδότησαν τη Βιολογία αλλά όρισαν κοινό συντελεστή βαρύτητας το 25% σε όλα τα μαθήματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι για τα προγράμματά τους, ενώ πολλές Νομικές πριμοδότησαν με 30% Γλώσσα και Αρχαία. Τα πολυτεχνεία, από την άλλη, έχουν αρκετές διαφοροποιήσεις ανά Τμήματα, ενώ οι οικονομικές σχολές επίσης κράτησαν ισορροπία μεταξύ όλων των μαθημάτων που εξετάζονται.

Πάντως, μετά από δύο χρονιές εξετάσεων με μειωμένη ύλη λόγω πανδημίας και τηλεκπαίδευσης εφέτος οι υποψήφιοι προετοιμάζονται να δώσουν στην ύλη όπως αυτή έχει ανακοινωθεί στην αρχή της χρονιάς. «Φωνές για μείωσή της υπάρχουν ήδη, λόγω των προβλημάτων της προηγούμενης διετίας των υποψηφίων αλλά και των απουσιών λόγω νόσησης πολλών μαθητών» λέει ο κ. Ζαμπέλης. «Πλέον δε, στα επιχειρήματα μπήκε και η τελευταία κακοκαιρία που έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας…».

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου