Η Ειρήνη Νικάκη, μέσω της GiveLife έχει ως αποστολή ζωής να μεταφέρει τη γνώση του πώς σώζεται μια ζωή εν μέσω καταστάσεων άμεσης ανάγκης, σε μικρούς και μεγάλους.
Της ζητήσαμε να μας μιλήσει για τις δράσεις της ομάδας που έχει δημιουργήσει.
«Ξεκίνησα ως νεαρή γυναίκα, στα πρώτα μόλις χρόνια της ενηλικίωσης μου, μπαίνοντας στη “αρένα” της εκπαίδευσης και των ιατρικών σπουδών. Στη συνέχεια, το όραμα της επιστημονικής μου πορείας έγινε πράξη. Νιώθουμε υπερήφανοι, γιατί μέσω της ομάδας, καταφέραμε να εισάγουμε τις πρώτες βοήθειες στον εκπαιδευτικό χάρτη, πάντα με ταπεινότητα αλλά συνάμα κι αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την αγάπη για την ίδια την επιστήμη της προ-νοσοκομειακής φροντίδας.
Στη “φαρέτρα” της, υπάρχει ένα δίκτυο καταπληκτικών συνεργατών που πίστεψαν στο εγχείρημα της, την σεναριογράφο-σκηνοθέτιδα μου Μαρία Ν. Κίτρα και την animator Μικαέλα Κακαρίδη Δεληγιάννη. Μέχρι σήμερα τα προγράμματά μας εμπλουτίζονται κι εξελίσσονται ασταμάτητα».
-Πόσο δύσκολο είναι το να δημιουργήσετε ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών για παιδιά; Πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά συνήθως;
Ως μητέρα δύο παιδιών και κατά συνέπεια γνωρίζοντας μέσω της μητρότητας, τον εύθραυστο και ευαίσθητο ψυχισμό ενός παιδιού, ομολογώ, πως δεν ήταν καθόλου εύκολο εγχείρημα. Οι πρώτες βοήθειες είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Ο δεύτερος είναι αδυσώπητα σκληρός ως προς τη διαχείριση του ακόμη και για τους ενήλικες, πόσο μάλλον, για ένα παιδί.
Έτσι έπρεπε να επιστρατεύσω τη φαντασία μου. Ίσως, να γίνω και εγώ ξανά παιδί! Να εστιάσω επικοινωνιακά καθώς και πρακτικά, στη ζωή και στον –ας μου επιτραπεί η έκφραση ιερό σκοπό της διάσωσης της σε μία κρίσιμη στιγμή. Εξ`ού και το μότο μας «Δώσε ζωή στη ζωή».
Το πρώτο πρόγραμμα μας, το οποίο αναγνωρίσθηκε και εγκρίθηκε πρόσφατα και από το Υπουργείο Παιδείας, με τίτλο η «Η Νεράιδα των πρώτων βοηθειών» που απευθύνεται σε ηλικίες 4 με 9 ετών, απέκτησε τη σημερινή του δομή σε διάρκεια πέντε ετών. Στη συνέχεια, αφουγκρασμένη προσεκτικά τους μικρούς μας «υπερήρωες» και εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζονται και αφομοιώνουν την πληροφορία, όπως και αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να κερδίσουμε την προσοχή τους, οδήγησα το εγχείρημα αυτό, ένα βήμα παρακάτω.
Δημιουργήσαμε το πρώτο πρόγραμμα στην Ευρώπη, όπου προσφέρει εξειδικευμένη εκπαίδευση, διαδραστικού χαρακτήρα, μέσω θεατρικών πράξεων, αλλά και με μουσικοχορευτική αγωγή και προβολή κινουμένων σχεδίων τελευταίας τεχνολογίας που αποτελούν και τα μοναδικά, σχετικού περιεχομένου, στην Ελλάδα. Πρόκειται για ακριβές και κοπιαστικές παραγωγές που πήραν «σάρκα κι οστά» χωρίς χορηγίες ή οποιαδήποτε οικονομική στήριξη από τρίτους φορείς.
Το πρόγραμμα μας, «Μικροί Διασώστες» απευθύνεται σε ηλικίες 10 με 12 ετών. Στην εκπαίδευση περιλαμβάνεται, πρακτική δεξιοτήτων καθώς και παρουσίαση προσαρμοσμένου υλικού για την ηλικία τους, κινουμένων σχεδίων καθώς και ταινίες μικρού μήκους στην οποία πρωταγωνιστούν συνομήλικοι τους ηθοποιοί.
Επιπρόσθετα δημιουργήσαμε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 13 με 18 ετών, το οποίο επίσης παρουσιάζεται σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι και στα τρία προγράμματα, δίνεται έμφαση στην εκμάθηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, που λειτουργεί πανευρωπαϊκά και τέθηκε σε λειτουργία πρόσφατα και στη χώρα μας. Η GiveLife επίσης, έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό animation, διάρκειας 5 λεπτών.
Ο σκοπός του μεταξύ άλλων, είναι η αναγνώριση των επαγγελματιών διασωστών (αστυνομία, πυροσβεστική, υγειονομικοί), η ζωτικής σημασίας οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της κλήσης, όπως η παραμονή τους στην γραμμή μέχρι να εντοπιστεί η τοποθεσία τους, καθώς και η καλλιέργεια ευαισθητοποίησης τους ώστε να μην καλούν για φάρσα.
-Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται τα σεμινάρια σας οι ενήλικες;
Η εκπαίδευση για τα ενήλικα άτομα, είναι εξίσου απαιτητική και αποτελεί πρόκληση σε άλλα πεδία από εκείνη που απευθύνεται στα παιδιά. Παρόλα αυτά λαμβάνει χώρα με την ίδια ευαισθησία καθώς στόχος μας δεν είναι άλλος παρά να μεταδώσουμε τη γνώση μας αποτελεσματικά. Να διδάξουμε τους σωστούς χειρισμούς που θα αποβούν σωτήριοι και όχι να «τρομοκρατήσουμε» τους εκπαιδευόμενους, με όλα τα πιθανά σενάρια στα όποια ενδεχομένως, μία ημέρα, να χρειαστούν να τους εφαρμόσουν.
Μεταξύ άλλων, οι παρευρισκόμενοι, μαθαίνουν πως να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε παιδιά όλων των ηλικιών και ενηλίκους, την ΚΑΡΠΑ, την Πνιγμονή, τη σωστή αντιμετώπιση των τραυματικών περιστατικών και πολλά άλλα. Τα προγράμματα υποστηρίζονται από ειδικά δημιουργημένο οπτικοακουστικό υλικό.
-Σας έχει βάλει εμπόδια στο έργο σας η πανδημία;
Η πανδημία αποτέλεσε εμπόδιο για το έργο μας αλλά ταυτόχρονα και ένα… «δώρο». Διοχετεύσαμε τον απρόσμενα ελεύθερο χρόνο που δόθηκε σε εμένα και τους συνεργάτες μου, σε κάτι δημιουργικό: Ξεκινήσαμε να εμπλουτίζουμε τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα μας. Δημιουργήσαμε νέα. Και είμαστε πλέον στη θέση να συνεχίσουμε τις δια ζώσης εκπαιδεύσεις ακολουθώντας αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τα τοπικά και του ΠΟΥ, πρωτόκολλα κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων.
-Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Κύριο και πάγιο μέλημα μας είναι να συνεχίσουμε να ευαισθητοποιούμε τους πολίτες. Να τους ενθαρρύνουμε και να τους πείθουμε επιτυχώς ότι μπορούν να σώσουν μία ζωή. Βρίσκοντας αποτελεσματικούς τρόπους να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας, τις οποίες δε σταματάμε ποτέ να εμπλουτίζουμε.
Κάποτε είχα πει στην κόρη μου -η οποία είναι πια μία εξαιρετική επαγγελματίας υγείας χαριτολογώντας, ότι: «Μάλλον δε θα σταματήσω ποτέ αν δεν εκπαιδεύσω και τον τελευταίο άνθρωπο της Ελλάδας!». Και μάλλον αυτός είναι και ο πραγματικός μου στόχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου