«Οταν παίζω βιολί, µε πλημμυρίζει χαρά, έχω την αίσθηση ότι είμαι μόνη, ακόμα και ενώπιον κοινού». Μπορεί η 12χρονη Νικολία Γαρουφαλίδου να χρησιμοποιεί ακόμα το 3/4 βιολί, που απευθύνεται σε παιδιά, βρίσκεται όμως ήδη στο δεύτερο έτος της ανωτέρας, έχοντας επιδόσεις εφάμιλλες ενήλικου μουσικού. «Αρχισα, με δάσκαλο τον πατέρα μου, βιολί 4,5 ετών, τότε με ένα μικρότερων διαστάσεων, 1/8, το οποίο δυσκολευόμουν να το κρατήσω», θυμάται σήμερα η Νικολία, μία από τις τρεις μαθήτριες που πρόσφατα απέσπασαν τις υποτροφίες ειδικού ενδιαφέροντος του Κολλεγίου Αθηνών. Στην Α΄ Δημοτικού η Νικολία εγγράφεται στο Ωδείο του Κολλεγίου, ενασχόληση που συνδυάζει έως και σήμερα αρμονικά με τις υποχρεώσεις του σχολείου. «Ξυπνάω στις έξι, τρώω πρωινό, παίζω λίγο βιολί, φεύγω για το σχολείο», εξηγεί στην «Κ» η 12χρονη. «Τρεις φορές την εβδομάδα κάνω διαδικτυακά μαθήματα με τον Ρώσο σολίστ Κιρίλ Τρουσόφ, ενώ από φέτος έχω ενταχθεί και στη συμφωνική ορχήστρα του σχολείου, στην οποία είμαι το πρώτο βιολί».
Διακρίσεις στο βιολί
Αγαπημένος συνθέτης της νεαρής βιολίστριας είναι ο Μότσαρτ, «η μουσική του οποίου μοιάζει εύκολη, αλλά δεν είναι», όπως διευκρινίζει, αλλά και o Ρώσος βιολιστής Νταβίντ Οϊστραχ, «γιατί ο ήχος που παρήγε το βιολί του ήταν ωραίος και αβίαστος». Το ταλέντο της Νικολίας αναγνώρισε η επιτροπή των υποτροφιών, που την επέλεξε μεταξύ 18 υποψηφίων συνομηλίκων της· και όχι μόνο. Η Νικολία κατέκτησε το πρώτο βραβείο και τον τίτλο «Top Performer» στον «US New Star Strings Competition», αντίστοιχα έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στο «Grand Prize Virtuoso», το χρυσό μετάλλιο στο «Global Genius Music Competition» κ.ά. Κατά την παραλαβή των βραβείων της η μικρή Ελληνίδα είχε τη σπάνια ευκαιρία να παίξει βιολί στις γενέτειρες του Μπετόβεν και του Μότσαρτ, στη Βόννη και στο Σάλτσμπουργκ. Οι λάτρεις της κλασικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πολλά υποσχόμενη μικρή βιολίστρια στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς έχει επιλεγεί να συμπράξει ως σολίστ στην Καμεράτα Junior.
Από την κούνια στην πισίνα
Από τότε που η Αλεξάνδρα Δοξιάδη ήταν βρέφος, οι γονείς της δυσκολεύονταν να την πείσουν να βγει από το… νερό. Επομένως, δεν εξεπλάγησαν όταν στο νηπιαγωγείο «κόλλησε» με την πισίνα. «Οι γονείς μου διέκριναν την αγάπη μου για το κολύμπι και μου την καλλιέργησαν», λέει στην «Κ» η κολυμβήτρια υπότροφος, η οποία στους πρόσφατους κολυμβητικούς αγώνες 5ο Τρόπαιο Παναθηναϊκού, στις 11-12 Δεκεμβρίου, κατέκτησε την πρώτη θέση στα 100 και στα 200 μέτρα πρόσθιο στην ηλικιακή της κατηγορία, ενώ ανακηρύχθηκε και η καλύτερη κολυμβήτρια των αγώνων στο επίπεδό της. Η νεαρή μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου του Κολλεγίου Ψυχικού, κάνει καθημερινά προπόνηση μιάμιση ώρα με την ομάδα του «Ωκεανού», ενώ τρεις φορές την εβδομάδα κάνει και γυμναστική. «Οταν κέρδισα την υποτροφία του Κολλεγίου, συνειδητοποίησα ότι είμαι όντως καλή», λέει η Αλεξάνδρα, που έχει ως ίνδαλμά της την κολυμβήτρια Αννα Ντουντουνάκη. «Η κολύμβηση με βοηθάει να ξεχνώ τα δυσάρεστα και να εστιάζω μόνο στον στόχο μου», σημειώνει και προσθέτει: «Οταν είχαμε καραντίνα και δεν μπορούσα να κάνω προπόνηση, πήγαινα με την ομάδα μου, που είμαστε όλες φίλες, στον Σχινιά για κολύμπι».
Η μικρή εικαστικός
Την ίδια εποχή, η 16χρονη Λυδία Σπυροπούλου βρισκόταν στο δάσος του Σουνίου, παρατηρούσε και ζωγράφιζε τα δέντρα και την ανοιξιάτικη φύση. «Οι περισσότεροι συνομήλικοί μου έχουν άσχημες αναμνήσεις από αυτή την περίοδο, εγώ πάλι τις καλύτερες!» τονίζει η ίδια, που αγαπά τον Γκογκέν, τον Βαν Γκογκ, τη Φρίντα Κάλο αλλά προπάντων τη βικτωριανή βιολόγο και ζωγράφο Μαριάν Νορθ. Η Λυδία μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον εικαστικών. Ωστόσο, η οικογένειά της δεν την είχε ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ούτε έχει φοιτήσει σε κάποιο εργαστήριο. Ως παιδί άρχισε να πειραματίζεται με μαρκαδόρους, συνέχισε με λαδοπαστέλ, μολύβι, κάρβουνο, πηλό κ.ά. Δύο ήταν οι στιγμές-ορόσημα που έκαναν τη Λυδία να συνειδητοποιήσει την κλίση της. «Το καλοκαίρι μετά την Α΄ Γυμνασίου δεν μπορούσα για ένα διάστημα να κολυμπήσω, αλλά ήμουν πολύ χαρούμενη γιατί καθόμουν στην ακροθαλασσιά και ζωγράφιζα» και «η διακοπή των καλλιτεχνικών στην Α΄ Λυκείου με θορύβησε τόσο που αποφάσισα να πάω στο τμήμα ΙΒ (International Baccalaureate), έτσι έχω τη δυνατότητα να κάνω εικαστικά πέντε φορές την εβδομάδα και όλα τα απογεύματα, καθώς στόχος μου είναι κάποια σχολή Καλών Τεχνών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό». Η υποτροφία από το Κολλέγιο δίνει φτερά στη 16χρονη, που μέχρι πρότινος δεν ένιωθε σίγουρη για τις δυνατότητές της.
Τι προσφέρουν
«Η επιδίωξη της αριστείας σε κάθε τομέα είναι η κινητήρια δύναμη συνεχούς προόδου για τα άτομα, την κοινωνία και την ανθρωπότητα· το σχολείο μας είναι υπερήφανο για εσάς», δηλώνει ο διευθυντής και president του Κολλεγίου Αθηνών, καθηγητής Κώστας Συνολάκης, κατά την απονομή των υποτροφιών ειδικού ενδιαφέροντος, που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά τη φετινή σχολική χρονιά. Οι υποτροφίες, που καλύπτουν το 100% του κόστους των διδάκτρων και της μετακίνησης με σχολικά λεωφορεία, απευθύνονται σε δύο μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, όπως και σε έναν μαθητή Λυκείου από το ΙΒ. Βασική προϋπόθεση είναι οι υψηλές επιδόσεις στη μουσική, στον αθλητισμό ή στις τέχνες, αλλά και η καλή διαγωγή των υποψηφίων. Η γνωστοποίηση της πρωτοβουλίας έγινε την 23η Νοεμβρίου, Ημέρα Αριστείας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι η «αριστεία» ως έννοια δεν περιορίζεται αυστηρά στα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου