Η σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων παιδιών είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με τα ποσοστά των θυμάτων να είναι στα ύψη και οι καταγγελίες να ανέρχονται η μία την άλλη. Οι κραυγές και η αγωνία των θυμάτων αλλά και του υπόλοιπου κόσμου δεν έχουν προηγούμενο, με την ένταση και τον φόβο να κρύβεται πίσω από κάθε τους βλέμμα. Σε αυτό το σημείο, να αναφερθεί ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιαδήποτε συμπεριφορά, η οποία είναι ενοχλητική και πιεστική εμπεριέχοντας σχόλια, φράσεις αλλά και χειρονομίες με σεξουαλικό περιεχόμενο. Γεγονός, που όχι μόνο δεν βρίσκει θετικό το πρόσωπο που λαμβάνει αυτού του είδους τη συμπεριφορά αλλά αισθάνεται και έντονη ενόχληση από όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει. Να σημειωθεί, επίσης, ότι σε Νομικά κείμενα, η σεξουαλική παρενόχληση αναφέρεται και ως «γενετήσια παρενόχληση», η οποία αναφέρεται στην προσβολή της ελευθερίας, της προσωπικότητας και της ελεύθερης βούλησης.
Παιδόφιλος.. ποιος είναι, ποιο το προφίλ, ποια τα χαρακτηριστικά
Είναι αυτός που ελκύεται σεξουαλικά, φαντασιώνεται, ικανοποιείται αλλά συνήθως δεν προβαίνει στην πράξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι διεγείρεται αποκλειστικά από παιδιά, ασχέτως φύλου, τα οποία ανήκουν στην προεφηβεία, δηλαδή ηλικίας 13 ετών και κάτω, βάσει του DSM-V. Ο παιδόφιλος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αρέσκεται σε οποιαδήποτε είδους ερωτική διάδραση ή ανταλλαγή ερωτικού περιεχομένου με ανήλικο άτομο, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι θα προχωρήσει σε ερωτική συνεύρεση.
Επιπρόσθετα, ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται παιδόφιλος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών και τουλάχιστον 5 χρόνια μεγαλύτερος από το παιδί. Έχει αντικοινωνικά (ψυχοπαθητικά) – ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και δεν έχουν ενσυναίσθηση (δεν μπαίνουν στη θέση του άλλου).
Στοιχεία που εμπεριέχει:
Συνήθως είναι ηλικίας 30-45 ετών
Εκλογικεύει τις πράξεις του
Είναι επιρρεπής σε διαστροφικές συμπεριφορές
Επιλέγει επαγγέλματα που έχουν σχέση με παιδιά
Έχει οικογένεια και παιδιά, όπου πολλές φορές είναι αυτά τα ίδια του τα παιδιά θύματά του
Παιδεραστής.. ποιος είναι, ποιο το προφίλ και ποια τα χαρακτηριστικά
Είναι αυτός που προβαίνει σε σεξουαλική πράξη με το παιδί, θα πραγματοποιήσει όλες εκείνες τις σκέψεις και φαντασιώσεις οι οποίες του περνάνε από το μυαλό. Συνήθως έχει υποστεί και ο ίδιος κάποια μορφή κακοποίησης, κυρίως στην παιδική του ηλικία, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 67%. Εάν, λοιπόν, στο παρελθόν το άτομο αυτό δεν έχει λάβει την απαραίτητη φροντίδα, τότε δηλαδή που έπρεπε, ώστε να αντιμετωπίσει και να προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτή την εφιαλτική εμπειρία που βίωσε, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει αντίστοιχη συμπεριφορά και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Έχει μια επιθετική εικόνα και συνήθως έχει διαπράξει ήδη τουλάχιστον μία παραβατική πράξη πέραν του βιασμού. Ο πιο συνήθης τρόπος κακοποίησης ενός παιδιού που χρησιμοποιούν οι παιδεραστές είναι αυτός της ψυχολογικής βίας, κάνοντας το να νιώσει ενοχή και φόβο. Αρκετοί παιδεραστές έχουν παρανοϊκές ιδέες όπως, ότι τα παιδιά συμμετέχουν με τη θέλησή τους και ότι η εμπειρία αυτή θα είναι χρήσιμη για τα ίδια και για την μετέπειτα ζωή τους.
Στοιχεία που εμπεριέχει:
Απομονωμένος
Με ελάχιστες ερωτικές σχέσεις
Με αντικοινωνική συμπεριφορά
Χαμηλή απόδοση από τα σχολικά του χρόνια
Τα «σεξουαλικά αρπακτικά»
Είναι ένα φαινόμενο στο οποίο έχω αναφερθεί διεξοδικά καθώς υπάρχουν λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από αυτό το θέμα, όπως και μύθοι σχετικά με τα σεξουαλικά εγκλήματα. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να γίνει αναφορά στον ορισμό, το τι είναι δηλαδή ένα «σεξουαλικό αρπακτικό», ώστε να γίνουν κατανοητά τα όσα αναφερθούν παρακάτω. Ένα σεξουαλικό αρπακτικό, δεν έχει συγκεκριμένο προφίλ και αυτό είναι το επικίνδυνο της υπόθεσης καθώς μπορεί να χαρακτηριστεί ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού στάτους, μόρφωσης και φύλου. Μπορεί να είναι ένας άνθρωπος παντρεμένος με παιδιά, ο οποίος να εμπλέκεται σε σεξουαλικές σχέσεις ή δεσμεύσεις με ενήλικες αλλά παράλληλα να κακοποιεί παιδιά ή/ και εφήβους.
Ποια η διαφορά αυτών
Είναι σημαντικό να διαχωριστεί η διαφορά μεταξύ και των τριών αυτών περιπτώσεων, παιδόφιλου – παιδεραστή – σεξουαλικού αρπακτικού.
Συνοψίζοντας:
Παιδόφιλος: Έχει σεξουαλικές φαντασιώσεις και ικανοποιήσεις, χωρίς να τις πραγματοποιήσει στην πράξη
Παιδεραστής: Έχει σεξουαλικές φαντασιώσεις και σκέψεις τις οποίες πραγματοποιεί προβαίνοντας στη πράξη τους. Όμως, δεν είναι ο μοναδικός που ανήκει στην κατηγορία των σεξουαλικών αρπακτικών.
Σεξουαλικό αρπακτικό: Μπορεί να χαρακτηριστεί ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικοοικονομικού στάτους. Μεγάλη προσοχή καθώς μπορεί να είναι ακόμα και ο γιατρός, ο δάσκαλος, ο ιερέας ακόμα και ο ίδιος ο γονέας. Είναι μία ιδιαίτερη και όχι τόσο διακριτή κατηγορία ανθρώπων και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα σεξουαλικά αρπακτικά παιδόφιλοι.
Μπορεί, επίσης, να εμπλέκεται σε σεξουαλικές σχέσεις και σχέσεις δέσμευσης (π.χ γάμος) τόσο με ενήλικες και παράλληλα να κακοποιεί παιδιά ή και εφήβους.
Ο κίνδυνος των ανώνυμων
Chat
Η σεξουαλική παρενόχληση με θύματα ανήλικα παιδιά, έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο και ιδίως την περίοδο της καραντίνας, όπου τα παιδιά βρίσκονται, θέλοντας και μη, μέσα στο σπίτι, μέσα σε ένα δωμάτιο με μόνο σύμμαχο τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, κατά τα ίδια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ίδια να περνάνε αρκετές ώρες στο Διαδίκτυο και αυτό δίνει το ‘‘πράσινο φως’’, θα λέγαμε, σε κάθε παιδόφιλο, παιδεραστή και σεξουαλικό αρπακτικό να κάνει την εμφάνισή του ανενόχλητος, διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία του. Οι διαδικτυακές εφαρμογές ανώνυμων chatting είναι το ‘‘κλειδί εισόδου’’ για όλους τους παιδόφιλους, παιδεραστές και σεξουαλικών αρπακτικών.
Είναι ανησυχητικό το ποσοστό των παιδιών που έχει συναντηθεί με κάποιον άγνωστο άνθρωπο, όπου σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 12% και το 41% να έχει δεχτεί αίτημα φιλίας από άγνωστα άτομα. Στα ανώνυμα chat οι υποτιθέμενοι φίλοι προσεγγίζουν το παιδί με ψεύτικα στοιχεία, φιλικά στην αρχή, προσπαθώντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους έτσι ώστε μετά να το πείσουν να στείλει φωτογραφικό υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο, με τελικό σκοπό και στόχο να το εκβιάσουν, ώστε να πραγματοποιήσουν δια ζώσης επαφή μαζί του.
Δυστυχώς, εδώ εισβάλλει και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και αυτό είναι ο ρόλος των γονέων, καθώς όταν υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, εμπιστοσύνης, υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των γονέων για τα online chat με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και σωστή ενημέρωση αντίστοιχα στα παιδιά, υφίσταται επίσης ένα μεγάλο «τεχνολογικό χάσμα» και όλα αυτά έρχονται να διογκώσουν το πρόβλημα σε σημείο που μετά είναι δύσκολη η «επιστροφή στην κανονικότητα». Επομένως, είναι σημαντικό οι γονείς να ενημερώνουν, να προστατεύουν και να καθοδηγούν τα παιδιά τους για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
Τips προς το παιδί:
Σου αξίζει να είσαι ευτυχισμένος.
Σου αξίζει να ζεις τη ζωή που ονειρεύεσαι.
Μην αφήνεις τους άλλους να σε πείσουν για το αντίθετο..!
Tips προς τους γονείς:
Η ζωή είναι το 10% το τί συμβαίνει και το 90% είναι το πώς αντιδράς σε αυτό
Κέλλυ Ιωάννου
Διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi) – Κλινική Εγκληματολόγος – Σύμβουλος Οικογένειας – Υποψήφια διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Essex
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου