Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Ο Εθνικός Ύμνος στην ελληνική νοηματική γλώσσα


Ο Σύλλογος Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας αναφέρει σχετικά με την πρωτοβουλία να αποδώσει και κυρίως να καταγράψει τον Εθνικό Ύμνο στην ελληνική νοηματική γλώσσα:

"Ο Εθνικός Ύμνος στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αποδίδει τον ύμνο στη νοηματική γλώσσα, στην γλώσσα των Ελλήνων κωφών και βαρήκοων. 

Δεν είμαστε μόνο κωφοί, είμαστε και Έλληνες. Ο Εθνικός Ύμνος είναι ο ύμνος όλων μας. Εμείς οι κωφοί έχουμε δικαίωμα στη πρόσβαση στην ιστορία μας και θέλουμε να νοιώθουμε περηφάνεια για την Ελλάδα μας. Όπως οι Έλληνες ακούοντες τον ακούνε στην Ελληνική γλώσσα, έτσι θέλουμε κι εμείς να τον «βλέπουμε» στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 

Η Επιτροπή Ελλάδα 2021 με πρόεδρο τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στήριξε τη προσπάθεια μας -από την αρχή- με τη ενσωμάτωση του Εθνικού Ύμνου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στον προγραμματισμό των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021). 

Η Βουλή των Ελλήνων και η Τράπεζα της Ελλάδος στήριξαν τον Σύλλογο Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στο πρωτότυπο εγχείρημα αυτό και με τη πολύτιμη χορηγία τους καταφέραμε και δημιουργήσαμε με τη βοήθεια του σκηνοθέτη κου Αμανατίδη Άκη και της ομάδας Actis Filming το ψηφιακό βίντεο που παρουσιάζει τον Εθνικό Ύμνο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 

Για να φτάσουμε στη ολοκλήρωση του Εθνικού Ύμνου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε μια 18μελή επιστημονική ομάδα γλωσσολόγων, φιλολόγων, εκπαιδευτικών και δασκάλων νοηματικής, η οποία επεξεργάστηκε επί 3 μήνες γλωσσολογικά και φιλολογικά τα δύο πρώτα τετράστιχα του ύμνου του Διονυσίου Σολωμού και τους ευχαριστούμε θερμά. 

Θεωρούμε ότι το να παρουσιάσουν μαθητές τον Εθνικό Ύμνο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα θα ήταν ένα υπέροχο πρότυπο για όλα τα ελληνόπουλα, κωφά και μη, οπότε επιλέξαμε δύο μαθητές από το ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης. 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας είναι ένα σωματείο που εκπροσωπεί κωφούς δασκάλους που διδάσκουν την νοηματική γλώσσα σε ακούοντες ενήλικες, συνήθως σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτικό προσωπικό, αστυνομικούς, γονείς κωφών παιδιών. 

Τον Εθνικό Ύμνο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα μπορείτε να τον «κατεβάσετε» από την ιστοσελίδα μας www.sdideng.gr ή να μας τον ζητήσετε στέλνοντας μας σχετικό αίτημα στο e-mail του συλλόγου sdideng.atgsl@gmail.gr . Διατίθεται δωρεάν."

Στα πλαίσια της παρουσίασης, η κα Αγάπη Δημοπούλου, μέλος του Δ.Σ. των διδασκόντων της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, εξήγησε πώς προέκυψε η ιδέα και εντέλει η υλοποίηση του Εθνικού Ύμνου στη νοηματική γλώσσα στην εκπομπή «Από τις Έξι» της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου