Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Βρετανία- Κορωνοϊός: Οργή για οδηγίες για «μη αναζωογόνηση» ασθενών με μαθησιακές δυσκολίες

Οδηγίες για «μη προσπάθεια αναζωογόνησης» δόθηκαν για ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού στη Βρετανία, παρά την ευρεία καταδίκη αυτής της πρακτικής πέρυσι και την επείγουσα έρευνα που διατάχθηκε.

Η οργάνωση Mencap δέχθηκε τον Ιανουάριο αναφορές από ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες ότι τους είπαν πως δεν θα γίνει προσπάθεια αναζωογόνησης σε περίπτωση που ασθενήσουν από κορωνοϊό.

Η Επιτροπή για την Ποιότητα της Περίθαλψης τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι ακατάλληλα σημειώματα για «μη προσπάθεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης» προκάλεσαν πέρυσι θανάτους που πιθανόν μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Τέτοιες οδηγίες συνήθως δίνονται για ανθρώπους που είναι σε πολύ εύθραυστη κατάσταση για να επωφεληθούν από την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, αλλά σύμφωνα με την Mencap κάποια από αυτά τα σημειώματα φαίνεται να δόθηκαν για ανθρώπους επειδή απλά είχαν μια μαθησιακή δυσκολία. Η Επιτροπή για την Ποιότητα της Περίθαλψης αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να δημοσιοποιήσει έκθεση για αυτή την πρακτική.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να επανεξετάσει την απόφαση να μην δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς στα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Αν και κάποια άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, όπως το Σύνδρομο Down, είναι σε μία από τις τέσσερις ομάδες που η επιτροπή εμβολιασμού υποσχέθηκε ότι θα μπορούν να εμβολιαστούν από αύριο, πολλοί άλλοι θεωρήθηκε ότι είναι σε χαμηλότερες κατηγορίες ανάγκης και παραμένουν στην αναμονή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το NHS (το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας) την προηγούμενη εβδομάδα, στις πέντε εβδομάδες από την έναρξη του τρίτου lockdown στη χώρα ο κορωνοϊός ευθύνεται για το 65% των θανάτων ανθρώπων με μαθησιακές δυσκολίες. Στοιχεία από την εθνική υπηρεσία στατιστικών δείχνουν ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τον γενικό πληθυσμό είναι 39%, αν και τα δύο στοιχεία είναι από διαφορετικές μετρήσεις.

Άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες από 18 έως 34 ετών είναι έως και 30 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από κορωνοϊό σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του, σύμφωνα με το σύστημα υγείας της Αγγλίας.

«Σε όλη την πανδημία πολλοί άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες αντιμετώπισαν σοκαριστικές διακρίσεις και εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, με ακατάλληλα σημειώματα για μη αναζωογόνηση στους φακέλους τους και περικοπές στη στήριξη», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Mencap, Έντελ Χάρις.

«Είναι απαράδεκτο ότι εντός μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν πληγεί τόσο σφοδρά από την πανδημία και που ακόμη και πριν τον κορωνοϊό κατά μέσο όρο πέθαιναν 20 χρόνια νεότεροι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, πολλοί έχουν αφεθεί να νιώθουν τρομαγμένοι και να αναρωτιούνται γιατί αποκλείονται», συμπλήρωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα προκειμένου να σωθούν οι ζωές κάποιων εκ των πιο ευάλωτων ανθρώπων, δίνοντας προτεραιότητα για τον εμβολιασμό σε όλους τους ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο αποφάσεις για μη προσπάθεια αναζωογόνησης να επιβάλλονται καθολικά, σε οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας, συμπληρώνοντας ότι έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί αυτό.

«Έχουμε ζητήσει από την Επιτροπή για την Ποιότητα της Περίθαλψης να επανεξετάσει όλα τα σημειώματα που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η επανεξέταση έχει ξεκινήσει και η αναφορά θα γίνει αργότερα φέτος. Καθώς αυτό προχωρά, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε όλο το σύστημα υγείας για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Με πληροφορίες από Guardian 
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου